Ministarstvo upozoreno da krši Zakon:Nisu smjeli zaključiti ugovor sa firmama Ševe i Milašinovića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ministarstvo upozoreno da krši Zakon: Nisu smjeli zaključiti ugovor sa firmama Ševe i Milašinovića

Iz Pravobranilaštva BiH uputili dopis u kojem kritikuju poteze Ministarstva komunikacije i prometa BiH pri izboru administrativnih tijela za poslove homologacije i certificiranja, te ih upozoravaju da su zaključili ugovore sa Centar motor iz Širokog Brijega i Centar za automobilsko inženjerstvo iz Banje Luke, a da prethodno nisu nabavili njihovo mišljenje

Nisu smjeli zaključiti ugovor sa firmama Ševe i Milašinovića
Ministarstvo komunikacije i prometa BiH

 

Na adresu Ministarstva komunikacije i prometa BiH pristižu kritike i upozorenja da krše zakon zbog zaključivanja ugovora za obavljanje milionskih poslova homologacije i certificiranja sa firmama čiji se vlasnici povezuju sa političkim partijama HDZ BiH i SNSD-om. 

Žurnal je, podsjetimo, ranije pisao da su odlukom Ministarstva jedina administrativna tijela za obavljanje ovih poslova od 8. augusta Konzorciji čiji su nosioci Centar motor iz Širokog Brijega, vlasništvo porodice Ševo i Centar za automobilsko inženjerstvo iz Banje Luke, vlasništvo Aleksandra Milašinovića. Prethodno su raskinuti ugovori sa drugim Konzorcijima koji su do presude Suda BiH od 13. juna, također, mogli obavljati ove poslove po odluci Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH. 

Monopol nad poslovima homologacije vraćen u ruke porodice ŠevoZahvaljujući presudi Suda BiHMonopol nad poslovima homologacije vraćen u ruke porodice Ševo

Iz Ministarstva su svjesno zanemarili stav Pravobranilaštva BiH, a ministar Vojin Mitrović se poziva na odluku Suda BiH koja nije pravosnažna“, navode naši izvori. 

Žurnal je u posjedu dopisa koje su iz Pravobranilaštva BiH uputili na adresu Ministarstva kritikujući ih da su prije zaključivanja ugovora morali nabaviti njihovo mišljenje uz naglasak da se oni nisu izjašnjavali zbog sudskog postupka pred Sudom BiH. 

S obzirom na izričite zakonske odredbe, smatramo da niste mogli zaključiti ugovor”, izričiti su iz Pravobranilaštva BiH. 

Radi se o tome da su Konzorciji, s kojima su raskinuti ugovori za poslove homologacije i certificiranja, zatražili preispitivanje sudske odluke od 13. juna. Iako svjestan činjenice da ona još nije pravosnažna, ministar Vojin Mitrović se poziva na nju nazivajući je „konačnom“

Odgovor ministra na izjašnjenje o raskidu ugovora 

 

Ministarstvo je upozoreno da krše Zakon jer ignorišu i ranije dopise Pravobranilaštva BiH kojim je jasno ukazano da se zbog pravne sigurnosti treba provesti novi postupak javne nabavke ovih usluga. 

Porodica Ševo ne može imati monopol nad milionskim poslovima homologacijeMinistarstvo ignoriše stav Pravobranilaštva BiHPorodica Ševo ne može imati monopol nad milionskim poslovima homologacije

No, ovo i nisu jedine nepravilnosti i nezakonitosti. Odluka o izboru administrativnih tijela na snagu je stupila 8. augusta, ali su Konzorcijima s kojima su u međuvremenu raskinuti ugovori odbijeni poslovi za homologaciju i certificiranje koje su završili i prije tog datuma. Tako su oni danas u situaciji da vraćaju novac za već završene poslove. 
Osim što su u pitanje dovedena radna mjesta, mi trpimo i finansijski po predmetima koje smo završili i prije naznačenog datuma jer ljudima kojima smo izdali papire odbijaju na carini da ih priznaju. Sad moramo vraćati novac koji smo zaradili za odrađeni posao“, kažu u Automotive center-centar za vozila iz Sarajeva. Po tom osnovu ovi Konzorciji su oštećeni za oko 20 do 30 hiljada KM, a osim njih na gubitku su i ispitna mjesta i tehnički pregledi koji su s njima radili. 

Iz Automotive center-centar za vozila iz Sarajeva o svim nepravilnostima pri izboru administrativnih tijela za obavljanje poslova homologacije i certificiranja pisali su i ambasadama SAD-a, Velike Britanije i Njemačke u BiH, te Uredu Visokog predstavnika i Misiji OSCE-a. U pismu su ukazali na površne kriterije za ocjenu prijava, bez razrađene metode bodovanja, kao i na besmislenost pri izboru komisije u čijem sastavu nije bilo nijedno tehničko lice, ali je zato određena „pomoćna“ komisija od tehničkih lica koja bi im pomagala po potrebi, a o čemu je Žurnal već ranije pisao. 

Milionski poslovi firmama Ševe i MilašinovićaSVE ZA OMILJENE HDZ-SNSD TAJKUNEMilionski poslovi firmama Ševe i Milašinovića

Rezultat ovakvog postupka jeste protežiranje Konzorcija u čijem sastavu su firme: Centar motor iz Širokog Brijega, Centar za automobilsko inženjerstvo iz Banje Luke, Sirius 2010. iz Banje Luke, te Centar za cestovni promet iz Sarajeva, koji nema niti jedan uposleni stručni kadar za poslove homologacije i certificiranja. Inače, radi se o firmi kojim upravlja širokobriješki Centar motor, o čemu smo također ranije pisali. 

Sistemsko uklanjanje konkurencije konzorciju Milana ŠeveOpstrukcije iz Ministarstva komunikacija i prometa BiHSistemsko uklanjanje konkurencije konzorciju Milana Ševe

Osim navedenog, direktorica firme Automotive center-centar za vozila iz Sarajeva Hajrija Filipović podnijela je i pritužbu UDT-u pri VSTV-u BiH protiv sudija Branimira Orašanina, Jadranke Brenjo i Maide Bikić jer sumnja u njihovu pristrasnost pri donošenju presude kojom je ukinuta odluka Žalbenog vijeća, za koju smatraju da je bila jedina ispravna. 

„Rok od osam mjeseci, u kojem su završili ovaj predmet od dana podnošenja tužbe, zaista je nevjerovatan za ovakvu vrstu predmeta što ukazuje na pristrasnost, a vjerovatno i korupciju“, smatra Filipović.

Podsjetimo da je Orašanin jedan od prijedloga predsjednika Federacije Marinka Čavare za sudiju Ustavnog suda FBiH.

(zurnal.info)