Nezakonita imenovanja:"NEZAVISNI" KANDIDATI: HDZ, SNSD i SDA preuzimaju kontrolu nad Regulatornom komisijom za energiju!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

"NEZAVISNI" KANDIDATI: HDZ, SNSD i SDA preuzimaju kontrolu nad Regulatornom komisijom za energiju!

Imenovanjem Predraga Šupljeglava za člana FERK-a, Dragan Čović bi preuzeo kontrolu nad ovom institucijom i ispunio obećanje dato Miloradu Dodiku o uvođenju kadrova SNSD-a u sisteme vlasti u Federaciji BiH

"NEZAVISNI" KANDIDATI: HDZ, SNSD i SDA preuzimaju kontrolu nad Regulatornom komisijom za energiju!

Vlada Federacije predložila je Predraga Šupljeglava za člana federalne Regulatorne komisije za energiju (FERK) iz reda srpskog naroda. Pri tome su zanemarene dvije činjenice.

NAJBOLJI KANDIDAT NEMA USLOVE

Prva je da Šupljeglav ne zadovoljava uslove za imenovanje. U posebnim uslovima za članstvo u Regulatornoj komisiji koje propisuje zakon, navodi se da kandidat mora imati prethodno iskustvo o pitanjima vezanim za energetske djelatnosti. Od trojice kandidata, samo Šupljeglav nema bilo kakvog iskustva u ovoj oblasti, no to nije smetalo konkursnoj komisiji Vlade Federacije da, prema očito dogovorenim kadrovskim rješenjima između SDA i HDZ-a BiH, predloži upravo Šupljeglava.

Predrag Šupljeglav je inače načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo u Gradskoj upravi Mostara. Svojevremeno je bio i politički aktivan i to ispred SNSD-a, o čemu svjedoče saopštenja o aktivnostima Gradskog odbora SNSD-a Mostar.

Član 28. Zakona o električnoj energiji FBiH koji propisuje okolnosti zbog kojih se ne može obavljati funkcija člana Regulatorne komisije, jasno kazuje da članovi Regulatorne komisije ne mogu biti pripadnici bilo koje političke stranke, niti se mogu aktivno uključivati u političke aktivnosti.

Razlozi podrške HDZ-a BiH imenovanju Šupljeglava su više nego jasni. Od tri člana Regulatorne komisije, jedan je već HDZ-ov. Sanela Pokrajčić je svojevremeno imenovana za člana Regulatorne komisije, iako je bio predložen drugi kandidat te unatoč upozorenjima OHR-a o nezakonitom postupku, tadašnja predsjednica Federacije Borjana Krišto uspjela je ucjenama za druga, izdejstvovati imenovanje ove, kažu upućeni, rodice HDZ-ovog važnog kadra Vjekoslava Bevande.

Kontrolom nad dva od tri člana Regulatorne komisije, HDZ bi imao direktan uticaj za ostvarenje interesa Elektroprivrede HZHB te mostarskog Aluminija kao i priliku da u mešetarenju prodaje i kupovine električne energije na tržištu Federacije profitiraju i stranka i pojedinci bliski stranci.

SDA NIJE STRANKA

Za razliku od Šupljeglava, gdje postoje dva razloga za odbijanje imenovanja, jedan postoji i kod predloženog člana Regulatorne komisije iz reda Bošnjaka. Na tu je poziciju predložen Enes Čengić, aktuelni član Glavnog odbora SDA. On ispunjava uslove o iskustvu, ali očito ne i onaj eliminatorni, a to je članstvo u nekoj političkoj stranci.

U svakom slučaju, prije upućivanja Parlamentu Federacije BiH predloženih članova komisije, prethodnu saglasnost na imenovanje trebaju dati predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH. Podsjetimo, jedno od obrazloženja za svoj ostanak u vlasti koje je dao potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović, inače kadar Demokratske fronte, jeste sprečavanje da SNSD bude uveden u institcije vlasti u Federaciji, kao i striktno poštivanje svih zakonskih odredbi. Upravo će imenovanje članova komisije FERK-a pokazati da li je će to obećanje i održati.

 (zurnal.info)