Preko tendera do zvijezda:Nešićevi tajkunski ugovori teški 137 miliona KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Preko tendera do zvijezda: Nešićevi tajkunski ugovori teški 137 miliona KM

Za 29 mjeseci šefovanja “Putevima RS” Nenad Nešić je poznatim putarskim firmama dodijelio ugovore vrijedne 137 miliona KM. Nije prezao ni da skriva sudske presude, zarad ustupaka omiljenim cestarskim neimarima

Nešićevi tajkunski ugovori teški 137 miliona KM
FOTO: www.direkt-portal.com

 

Nakon što se “uhljebi” u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kao kadar DNS-a i tako izbjegne mnogobrojne tužilačke istrage za sumnjive poslove na čelu „Puteva Republike Srpske“, za još aktuelnim vršiocem dužnosti direktora Nenadom Nešićem mogli bi da zažale ovdašnji tajkuni. Nije teško sabrati iznose koje im je namijenio – za 29 mjeseci šefovanja poznatim putarskim firmama dodijelio je ugovore vrijedne čak 137 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Usuditi se – prvi je korak na putu do uspjeha, a ako taj korak prate znanje, dobra organizacija i timski rad, taj put vodi do zvijezda“, rekao bi Nešić.

Kaja bez premca

Milionski vrijedni tenderi pljuštali su na sve strane, a najuspješniji je bio mrkonjićki biznismen Mladen Milanović Kaja, koji je s Nešićem dogovorio poslove vrijedne nevjerovatnih 62,6 miliona KM. Sve je bilo pod Kajinom palicom pa je njegov „MG Mind“ pobijedio na tenderima vrijednim oko 43 miliona KM, dok su, takođe njegovi, „Mrkonjićputevi“ dobili poslove vrijedne više od 19,5 miliona.

Najbolju zaradu od „Puteva“ Milanoviću su donijela tri ugovora koja važe do 2020. godine za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u oblastima tri, četiri i pet, a vrijede 51,1 milion KM. Od tog iznosa „MG Mindu“ ide 32,8 miliona, a „Mrkonjićputevima“ 18,3 miliona KM.

Zimsko održavanje ovih oblasti posebno se zbrajalo. „Mrkonjićputevima“ Nešić je za ove usluge dao 1,2 miliona KM, a „MG Mindu“ milion KM više. Kako se zima odužila, Nešić je hitno ispregovarao da Kaja ovaj posao nastavi do juna i to za 1,1 milion KM.

Uz održavanje puteva, Milanović je, uz svesrdnu pomoć Nenada Nešića, gradio i milionski vrijedne seoske puteve. Po cijeni od 3,9 miliona KM završavao je gradnju posljednja 2,4 kilometra lokalne ceste do Muselinovca, kroz Istočni Drvar. Kako je za prvih 14,2 kilometra od Vučije Poljane do Potoka, prije pet godina Kajinom „MG Mindu“ i laktaškoj „Niskogradnji“ Ljubomira Ćubića, dato 12,7 miliona KM, jasno je da je ovo jedna od najskupljih cesta u RS.

U izbornoj godini građeni su i kružni tokovi i tranzitni putevi. Prnjavorski je prvobitno koštao 266.500, ali uz dodatne radove sve je podebljalo cifru za još oko 50.000 KM. Za posao u Modriči „MG Mindu“ je namijenjeno oko 1,3 miliona KM, a za izgradnju Istočnog tranzita u Banjaluci 805.000 KM.

Ovo, čini se, nije bilo dovoljno pa su „Putevi“ u tada još uvijek Kajinom „Atos osiguranju“ plaćali kasko osiguranje vozila, ali i osiguranje radnika i imovine i to po cijeni od ukupno 16.600 KM.

Čorokalu 28 miliona

Nešto manje uspješan, sa skorom od 28,4 miliona KM, u „Putevima“ je bio Dragan Čorokalo, vlasnik „Kozaraputeva“ i„Prijedorputeva“. Za kružne tokove u Banjaluci i Lukavici Nešić je sa „Prijedorputevima“ sklopio ugovore vrijedne oko milion KM.

To je tek kap u moru, jer pravosuđe u BiH ne može da strane u kraj direktoru javnog preduzeća, koji je direktno kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH, ugovor težak više od 26 miliona KM dodijelio upravo Čorokalovim firmama. Sud BiH 16. jula naložio je Kancelariji za razmatranje žalbi BiH da se podrobnije posveti prigovoru prijedorske„Niskogradnje Marjanović“, ali je Nešić presudu stavio u svoju ladicu, a onda nastavio sa nezakonitom arbitražom po kojoj Čorokalo na terenu ubire milione KM.

Na drugom frontu, kod nelegalnih naplatnih kućica u Glamočanima, vodila se druga borba. Kaja i Čorokalo vodili su bitku oko posla vrijednog 1,4 miliona KM, u kojoj je Čorokalo na kraju pobijedio. Cestu je trebalo da dovede u prvobitno stanje, ali o kvalitetu radova sada bi se dalo raspravljati.

U kolu i Ljubomir Ćubić

U putarskom kolu za Nešićevog direktorskog mandata igrao je iLjubomir Ćubić, vlasnik laktaške „Niskogradnje“, koja je dobila ugovore vrijedne 18,3 miliona maraka. Za kotorvarški put koji se spaja sa onim za Teslić ugovor je bio težak 3,4 miliona maraka. Uslijedili su i dodatni radovi na putu Kotor Varoš – Kneževo vrijedni 2,8 miliona KM, Podgradci-Mrakovica u vrijednosti od oko pet miliona KM, Bronzani Majdan – Tromeđa 2,2 miliona.

Ni ovu firmu nije mimoišla predizborna gradnja kružnih tokova u Laktašima i Banjaluci što je koštalo oko dva miliona KM, odnosno 2,5 miliona KM.

Skupe ugovore od Nešića su dobili i „Hercegovinaputevi“ – 20,2 miliona KM i „Nevesinjeputevi“ – oko 12 miliona KM.„Zvornikputevi“, protiv čijeg je direktora Jelenka Vasića Tužilaštvo BiH podnijelo krivičnu prijavu za utaju 209.000 KM poreza, u „Putevima“ su dobili ugovore vrijedne oko 1,3 miliona KM.

Stanković i „Prointer“ brinu za bezbjednost

Sve ovo bilo je pod budnim okom Slobodana Stankovića, vlasnika „Integral inženjering imperije“, čiji je „Institut za građevinarstvo“ iz Banjaluke bio zadužen za nadzor nad putarskim gradnjama širom RS. Za ove poslove „Putevi RS“ su mu dodijelili ugovore vrijedne oko 700.000 KM. „IG“ je bio zadužen i za projektovanja, ali i provjeru bezbjednosti putne mreže u RS.

„Putevi RS“ su bezbjedni i dok je „Prointera“, kojeg ni u ovom javnom preduzeću nisu mimoišli unosni poslovi. Testiranje informacione berzbjednosti, ali i izrada politike informacione bezbjednosti u ugovoru je koštala oko 100.000 KM.

Tužilaštva vole Nešića

Milionski teški i sumnjivi poslovi direktora „Puteva RS“ ne brinu tužilaštva. Ono republičko je da se pretjerano ne zamara anonimnim krivičnim prijavama protiv njega, podnesenim za reketiranje putarskih firmi sa kojima „Putevi“ imaju zaključene ugovore. Od decembra 2017. do juna 2018. godine, kako je Žurnal već pisao, odbačena su čak tri ovakva predmeta. Kao razlog je navedeno nepostojanje dokaza kojim bi Nešić i njegovi saradnici zaslužili podizanje optužnice.

Polovinom oktobra prošle godine prijavu protiv Nešića, izvršnog direktora za tehničke poslove „Puteva“ Duška Gojića i Nešićevog brata Predraga, a zbog primanja mita, zlostavljanja, iznuda i ucjena, Okružno tužilaštvo Banjaluka proslijedilo je Republičkom tužilaštvu koje već 5. decembra donosi naredbu o nesprovođenju istrage. Nakon što su se tužioci, kako tvrde, detaljno upoznali sa prijavom, utvrdili su da nema dovoljno dokaza koji bi podgrijali sumnje u poštenje ovog trojca.

Dva direktora, Nešić i Gojić bili su glavni akteri i prijave koja je podnesena 15. januara ove godine zbog, kako je navedeno, nezakonitog potpisivanja okvirnog sporazuma za održavanje puteva sa „Mrkonjićputevima“ i „MG Mindom“, u vlasništvu poznatog mrkonjićkog putara i ktitora Mladena Milanovića Kaje. Međutim, začudo, ni tu nije bilo posla za tužioce.

Nešićev partner Gojić posebno je drag Vladi Republike Srpske, koja je krajem prošle godine usvojila izmjene Statuta „Puteva RS“, a po kojima mu je omogućila da kao vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove ostane na toj poziciji. Jer, za obavljanje ovog posla nije ispunjavao uslove.

(zurnal.info)