Analiza Žurnala:Nekažnjene putešestvije Svena Alkalaja: I do Novog Zelanda kad država časti!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Nekažnjene putešestvije Svena Alkalaja: I do Novog Zelanda kad država časti!

Novinari Žurnala su još jednom pregledali sve dostupne revizorske izvještaje i poredak pet najvećih rastrošnika u BiH napravili na osnovu količine nedomaćinski potrošenog budžetskog novca. Bivši šef bh diplomatije Sven Alkalaj zaslužio je svoje mjesto u vrhu ljestvice i zbog načina na koji se odnosio prema javnom novcu

Nekažnjene putešestvije Svena Alkalaja: I do Novog Zelanda kad država časti!
Bivši šef bh diplomatije - rekoreder po broju službenih putovanja

Svena Alkalaja za sada malo ko uspijeva nadmašiti u rastrošnosti, posebno po načinu na koji je budžetski novac trošio za mandata u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH. Otišao je u New York početkom 2012. godine jer ga je tamo čekala funkcija izvršnog sekretara Ekonomske misije UN-a za Evropu, a poreskim obveznicima u zemlji ostavio je brojne troškove u Ministarstvu koje su dokumentirali državni revizori.  

Alkalaj je vjerovatno ranije nezabilježen slučaj ministra koji koristi čak sedam službenih mobitela, ili ministra koji više od pola mjeseca provede na službenom putu, ali i ministra koji za poklone potroši iz budžeta 200 puta više novca nego je pravilnikom za te svrhe dozvoljeno!

Tragikomična je bila rasprava Alkalajevih kolega, uglavnom preko medija i  "pogađanje" gdje im je šef boravio više od polovice februara 2011. godine. A morali su primijetiti da šefa nema, ne samo jer se radilo o 17 dana, već i što nije bilo zvaničnog plana putovanja u Ministarstvu po kojem bi mogli znati gdje je.

NA KOJEM KONTINENTU NAM JE ŠEF?

U to vrijeme je na snazi bila Odluka o privremenom fiansiranju institucija BiH i zabrana službenih putovanja osim u izuzetnim slučajevima. Niko ne zna šta je  bio izuzetan razlog, ali svejedno, Alkalaj se tada sa svojom pratnjom obreo u Australiji, pa na Novom Zelandu, a u povratku je svratio u New York.
U Ministarstvu vanjskih poslova iz medija su saznali da im je šef boravio u sjedištu UN-a.

A javni revizori se ne bave troškovima pojedinaca, tako da je ovaj trošak uvršten u stavku ukupne potrošnje za službena putovanja u MVP-u BiH te godine. Riječ je o nevjerovatnih 1.790.990 KM. Samo na ovom Alkalajevom 17-todnevnom putu "nakupilo se" 17 ministrovih dnevnica, ne računajući troškove pratnje, avionskih karata i noćenja u hotelima najvišeg ranga, a to im je pravo propisano Odlukom o visini dnevnica za službena putovanja.

Ovo Ministarstvo po svojoj misiji ima potrebu za čestim putovanjima van BiH, međutim, revizori su konstatovali da se službena putovanja u Ministarstvu realiziraju bez plana i programa. Također je navedeno da nema kontrole stvarnih potreba i svrhe putovanja. A nemali broj putnih naloga nije baš davao pouzdanu sliku o opravdanosti troškova koji su isplaćivani uglavnom preko blagajne?!

Ne bi onda trebale da čude ni golišave ministrove fotografije objavljene svojevremeno sa jedne od plaža na Jadranu, na kojima ministar pored službenog Audija MVP-a s vozačem dogovara gdje dalje poslije „osvježenja“ o državnom trošku.  

Sedam Alkalajevih službenih mobitela u ovdašnjoj je javnosti svojevremeno bila vijest-kuriozitet, jer je jednostavno nezabilježeno u praksi i najviših svjetskih diplomata da neko ima potrebu za tolikim mobitelima. A ta činjenica samo ilustrira prohtjeve bivšeg ministra koje su plaćali poreski obveznici.  

U MVP-u službene mobitele koriste po internoj Odluci, a revizori su samo tokom posljednje objavljene revizije našli da se koristi čak 68 brojeva, od kojih je ministar koristio rekli smo već koliko.
Ista Odluka propisuje da za ministra i njegove zamjenike nije ograničen iznos novca koji na telefoniranje mogu da potroše.  

Ukupni trošak MVP-a BiH na mobilne telefone 2011. godine iznosio je 286.108 KM.

Ministarstvo vanjskih poslova je za posljednju revidiranu godinu dobilo negativnu ocjenu Ureda za reviziju institucija BiH ali su parlamentarci krajem prošle i početkom ove godine "u paketu" razmatrali izvještaje za 71 instituciju, pa se ponovo dogodilo da, kako je svojevremeno za Žurnal rekao jedan od parlamentaraca, "od drveta ne vidimo šumu".  Jer MVP BiH je kažnjeno za sramne troškove reprezentacije ali je još mnogo drugih stavki ostalo u sjeni.

Već je dugogodišnja praksa da su najveći "potrošači" novca za reprezentaciju (758.990 KM 2011. godine), a kao i za putovanja, većina troškova nije bila opravdana. Zbog toga su ih parlamentarci kaznili smanjenjem budžeta za ove svrhe za 20 posto.

Međutim, nije bilo kazne za isplate stimulacija za 40 uposlenika a koštalo je to budžet 48.374 KM. Plate pojedinaca su mimo svih pravila mjesečno bile "pojačane" iznosima od 400 do nevjerovatnih 4.700 KM!

Nije bilo kazne ni za 215.631 KM za honorare 57 osoba angažiranih u MVP-u po ugovoru o djelu. A ne bi ovaj iznos toliko ni zabrinuo revizore da se nije radilo o poslovima slaganja i evidentiranja pošte iz DKP mreže, izrade izvještaja o radu, telefoniranja u kabinetu pomoćnika ministra, razvrstavanju i arhiviranju finansijske dokumentacije, usklađivanju rada pisarnice?!

Bilo bi zato veoma zanimljivo da bilo ko i bilo gdje pokuša iz kase poslodavca bez odobrenja uzeti bilo koju svotu novca pa da vidimo gdje će ga to dovesti.
Jer, kad ministar i nonšalantno ušeta u zlataru, kupi dva poklona vrijedna 25.000 KM, a po pravilima iz budžeta za te svrhe smije potrošiti samo 240 KM, i nikome za to ne odgovara, tada već za nezakonito trošenje javnog novca nije kriv samo Sven Alkalaj.  

(zurnal.info)