Kako je Sebija Izetbegović ponovo obmanula javnost:Neistine o visini plate, dugovima, broju šefova i primljenih ljekara
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Kako je Sebija Izetbegović ponovo obmanula javnost: Neistine o visini plate, dugovima, broju šefova i primljenih ljekara

Iako je intervju montiran mjesec dana, doktorica Izetbegović je ponovo obmanula javnost - imala je platu "zlatnog menadžera", primljeno je samo 13 ljekara, dugovi se mijenjaju zavisno od raspoloženja...

Neistine o visini plate, dugovima, broju šefova i primljenih ljekara

To nije ona. To je njena nova šauma. Zbog koje njena kosa u 27. minuti i četrdesetoj sekundi padne niz leđa, pa se onda, opet, koju sekundu kasnije, sa junačkih pleća vrati na ramena. I tako nekoliko puta. Ovisno o pitanjima javnog servisa. 

Uglavnom, „dva u jedan“ kompilacija intervjua Sebije Izetbegović, emitovana kao „breaking intervju“, dokazuje da je prava šteta što je direktorica KCUS-a rekla da „nije kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva“. Jer ona to zaslužuje.  Prosto je neprevaziđena.

PITANJA STARA, ODGOVOR NOVI

Kada je,prije desetak dana, najavljen ekskluzivni intervju sa „najmoćnijom ženom u državi“, saopćeno je da je Sebija Izetbegović kazala da je menadžment KCUS-a, s njom na čelu, „vratio 73 miliona maraka duga Kliničkog centra“. Onda je došlo do „tehničkih problema“, pa je emitiranje intervjua otkazano, da bi otkazani intervju naprasno bio objavljen sinoć.  Pitanje je ostalo staro, ali odgovor je novi.

„Koje ste dugove naslijedili i sa današnjim danom koliko ste dugova vratili?“, pitala je u oktobru novinarka BHRT-a.

Odgovor je stigao u novembru.

„Imali smo SIPA-u, i Ured za reviziju i Finansijsku policiju. Svi su konstatovali veliki broj nepravilnosti“, kazala je direktorica Izetbegović.

Dio izjave, najavljene još u oktobru,  koji se odnosi na „vraćanje 73 miliona maraka duga“  zbog tehničkih problema „nestao“ je iz intervjua. A „tehničke probleme“ sasvim je sigurno prouzrokovala majska izjava Sebije Izetbegović da je menadžment KCUS-a, s njom na čelu, „vratio 83 miliona KM“.  Problemi su otklonjeni dosnimavanjem. Pa sad nije jasno da li je KCUS vratio majska 83, oktobarska 73 miliona ili novembarskih „nn“ miliona. Dakle, red je da se napravi i treći intervju u kojem bismo dobili tačne odgovore na neka pitanja.

Upitana koliko je ljekara napustilo KCUS, u sad već čuvenoj kompilaciji intervjua, generalna direktorica kaže da je više „ljekara došlo nego što je otišlo“.

Prema zvaničnim podacima kadrovske službe KCUS-a, ta ustanova je, od dolaska Sebije Izetbegović, što kroz otkaze, što kroz penzionisanje, ostala bez 60 ljekara specijalista. Praznina je popunjena zapošljavanjem ukupno 19 osoba od čega njih šest uopće nisu ljekari. U „pojačanja“ se tako ubrajaju Vildana Macić, tehnički sekretar Sebije Izetbegović,  Muvedeta Butmir, lična savjetnica za finansije, Elzana Salman, dipl.oec. raspoređena na mjesto rukovodioca Sektora za ekonomsko finansijske poslove, Alma Pehlić, dipl.pravnica, inače šef Službe za ljudske resurse i obračun plaća, Nurija Jusupović, dipl.ing.elektrotehnike raspoređen za rukovodioca tehničkog sektora, te dodatna higijeničarka. Dakle, 60 ljekara je manje od 13 ljekara. Po računici Sebije Izetbegović. Čudno da i na tom dijelu nije „zakazao mikrofon“. 

ZAISTA, KOLIKA VAM JE PLAĆA

„Kolika vam je plaća“, upitala je novinarka BHRT-a nedugo nakon što su se pokvarili mikrofoni, ali je igrom slučaja taj dio ostao zabilježen. 

„Manja nego kod mojih prethodnika. Ni ranije nisam imala veliku plaću, zlatni menadžeri su bili bivši generalni direktori KCUS-a“, kazala je Izetbegovićeva u tehnički zadovoljavajućem dijelu intervjua, optuživši medije da su objavili lažne informacije o njenoj plaći. 

U Službi za finansije ostao je trag da je prof.dr. Sebija Izetbegović u periodu od 2009-2012. godine po osnovu zaključenih menadžerskih ugovora br. 0201-1-412 od 27.04.2009, br. 0201-1-159 od 13.02.2010, br. 0203-1-661 od 16.08.2011.godine, “zaradila” samo kao direktor Discipline za ginekologiju, akušerstvo i pedijatriju oko 200.000  KM. 

Zvanično, tokom 2010. godine ukupna neto primanja Sebije Izetbegović, po osnovu menadžerskog ugovora, mjesečnih stimulacija i prekovremenih sati iznosila su 59.120,81KM. Godinu kasnije naplatila je 56.623,12KM, a 2012.godine 55.745,11 KM. Prosječna mjesečna primanja zlatne menadžerice iznosila su skoro 5000 KM. 

Da baš i nije dobra sa računskim operacijama, dokazuje i naredna izjava. 

„Kada sam ja došla, na KCUS-u je bilo 500 šefova“, izjavila je Izetbegovićeva.

Zvanično, kada je gospođa Izetbegović preuzela funkciju, na KCUS-u su bila 264 šefa. Duplo manje nego što je izračunala generalna direktorica. 

I, za kraj, jedan dokaz da joj ni mijenjanje glagola kroz vremena ne ide baš najbolje. U intervjuu koji je trebao biti emitovan 25. oktobra, generalna direktorica je rekla da je „potpisala“ odluke o izboru kandidata  za specijalizaciju. Dokument o specijalizaciji potpisan je 27. okrobra. Futur se pretvorio u perfekat i to sve u prezentu. Zbog problema sa mikrofonom. 

(zurnal.info)