Ministar unutrašnjih poslova ZDK osumnjičen za zloupotrebu položaja:Naplaćivao odsustva sa radnog mjesta, savjetniku prepuštao dio poslova

Istražujemo

Ministar unutrašnjih poslova ZDK osumnjičen za zloupotrebu položaja: Naplaćivao odsustva sa radnog mjesta, savjetniku prepuštao dio poslova

Dario Pekić, ministar unutrašnjih poslova ZDK pod istragom je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Pekiću su upisivani radni dani u vrijeme dok je privatno bio izvan države. Istovremeno je neovlašteno dio poslova povjerio svom savjetniku Fadilu Jaganjcu.

Naplaćivao odsustva sa radnog mjesta, savjetniku prepuštao dio poslova
foto: Dario Pekic (visoko_co_ba)

 

Čuda su moguća pa i to da Kantonalno tužilaštvo Zenica podigne optužnicu protiv aktuelnog ministra unutrašnjih poslova ZDK Daria Pekića, kadra ASDA. Kako saznaje Žurnal od izvora bliskih istražnom postupku, njega su prošle sedmice već saslušavali pripadnici Federalne uprave policije i to u svojstvu osumnjičenog.

 Žurnal je tim povodom kontaktirao advokata Almina Dautbegovića, koji u ovom postupku zastupa Pekića.

“Nemam komentara u ovom trenutku na navode iz upita,“ odgovorio je Dautbegović.  

Pekić je prema Žurnalovim tužilačko-policijskim izvorima osumnjičen za zloupotrebu položaja po dva osnova. Tokom posljednje tri godine Pekić je desetine dana izostajao sa posla, a u evidenciji rada mu je upisivana tzv „osmica“ koja označava prisustvo na poslu i naplatu i pripadajućeg toplog obroka. Utvrđeno je da je Pekić za sporne dane bio izvan države i to privatnim razlozima, pošto putnih naloga nije bilo. Prema saznanjima Žurnala, prikupljeni su brojni dokazi, prije svega iz evidencije Granične policije BiH o Pekićevim izlascima iz Bosne i Hercegovine.

Primjera radi, Pekić je prema evidenciji prisustva bio na radnom mjestu u dane srijeda, četvrtak, petak, a evidentiran je njegov izlazak iz BiH u srijedu u jutarnjim satima, a ulazak u BiH u nedjelju uveče. Za ta tri dana ubilježeno mu je prisustvo poslu, radni dani i naravno topli obrok.

 Do sada je utvrđeno najmanje 60 takvih slučajeva, gdje je ministar praktično bio odsutan sa radnog mjesta i radnih obaveza, a sve je naplatio kao radne dane.

Poznato je da Dario Pekić pored privatnog biznisa sa njegovom firmom „Dario inženjering“ i jednog hotela u Visokom posjeduje i apartmane na Šolti u Hrvatskoj, pa to može biti razlog njegovog čestog odlaska spram prelaza Kamensko.

 

 

Dodatni problem za Pekića je što je za dane legalnog odsustva, umjesto zakonom propisanog prenosa ovlaštenja na sekretara ministarstva, iste prepustio svom savjetniku Fadilu Jaganjcu! On je imao pristup službenoj pošti koju  je ne samo pregledao nego i po svom nahođenju prosljeđivao jedinicama ministarstva!? Istovremeno je Jaganjca nezakonito ovlastio da obavlja i poslove šefa kabineta, što inače može i mora obavljati samo državni službenik sa statusom pomoćnika ministra.

Istina, nije Pekića previše ni zanimao ministarski posao, dio je obavljao Jaganjac, a „upustva za upotrebu“ je dobijao od stranačkog šefa Rame Isaka. Poznato je kako se Jaganjac od dolaska na mjesto savjetnika ponašao kao „ministar umjesto ministra“, o čemu je Žurnal pisao prije gotovo dvije godine.

Zaposlenici MUP-a i policijski službenici koji su uz uslov anonimnosti pričali za Žurnal, navodili su kako Pekić često vulgarnim riječima prijeti  policijskim službenicima premještajem ili im pak obećava nagrade i unapređenja za lojalnost.  Uzgred, i ministar slijedi bahatost svojih mentora pa često parkira privatno vozilo na mjestima poput pješačkog prelaza ili trotoara.

 

 ministrovo privatno vozilo na ulicama Zenice i Visokog

 

Na potezu je Tužilaštvo ZDK, čiji je rukovodeći kadar blizak sa SDA-ASDA klikom, te će biti uslovno zanimljivo kako će se odnositi prema ovom slučaju za koji su, prema našim izvorima, dostavljeni brojni dokazi.

 

(zurnal.info)