TENDER FOR FUN:Nakon kriminala od tri miliona KM, Saša Marković organizuje zabave za vođu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

TENDER FOR FUN: Nakon kriminala od tri miliona KM, Saša Marković organizuje zabave za vođu

Najave seoskih zabava Marković promoviše na Facebook stranici agencije „Travel for Fun“. Dok turbo folk svira, on obezbjeđuje lokacije za potpisivanje peticije protiv odluke visokog predstavnika Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca. Sve ovo, umjesto da zajedno sa drugim perjanicama odgovara za kriminal od tri miliona KM, nakon što je njegova turistička agencija nabavljala medicinsku opremu za zadravstveni sektor.

Nakon kriminala od tri miliona KM, Saša Marković organizuje zabave za vođu

 

 

Umjesto da Saša Marković, vlasnik turističke agencije „Travel for Fun“, zajedno sa direktorima dobojske bolnice Sveti apostol Luka i Instuituta za javno zdravstvo Republike Srpske Mladenom Gajićem i Branislavom Zeljkovićem, odgovara za tenderski kriminal težak gotovo tri miliona maraka, utočište je našao u vladajućem SNSD-u. Nakon korona nabavki zaštitne opreme, sada organizuje koncerte.

Najave seoskih zabava Marković promoviše na Facebook stranici agencije, a glavni gosti su iz samog vrha političke partije u kojoj su mnogi kriminalci našli zaštitu. Dok turbo folk svira, Marković obezbjeđuje lokacije za potpisivanje peticije protiv odluke visokog predstavnika Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

„Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS i najave blokade institucija, otputovao u Čelinac na koncert. Na koncertu, povodom dana opštine prisustvovala je Željka Cvijanović, predsjednica RS, i Vlado Đajić, predsjednik banjačlučkog odbora SNSD-a i direktor Univezitetsko-kliničkog centra RS. Osim zabave i druženja sa građanima, Dodik je sa svitom na tri lokacije organizovao i potpisivanje peticije protiv odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka“, vijest je od 27. jula ove godine.

Bez naslova

Državnu agenciju za istrage i zaštititu (SIPA), na čijem je čelu Darko Ćulum, nekadašnji direktor Policije RS, a i nadležna tužilaštva valjalo bi podsjetiti da su inspektori dokumentaciju o poslovanju Instituta za javno zdravstvo RS i turističkog vodiča Saše Markovića zatražili još 12. maja prošle godine. 

Naime, kako je „InfoVeza“ dokumentovala krajem aprila 2020, prvo su, 3. aprila dobojska bolnica „Sveti apostol Luka“ i tamošnji Dom za starija lica sa „Travel for Fun“ u vlasništvu, čuda li, Dobojlije Saše Markovića, potpisali ugovor od 136.918 KM za nabavku zaštitnih odijela i maski. Uprava zdravstvene ustanove posao je direktno ispregovarala bez obavještenja javnosti. Niko se nije pitao zbog čega medicinsku opremu nabavlja turistička agencija koja u Agenciji za lijekove BiH nije registrovana zap romet medicinske opreme.  

Dva dana kasnije, 29. aprila „InfoVeza“ je, takođe, dokumentovala: Institut za javno zdravstvo RS potpisao je ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od čak 2.794.545 KM za nabavku zaštitne medicinske opreme. I ovaj posao sklopljen je nakon direktnog pregovaranja bez objave obavještenja u javnosti.

Direktor Instituta Zeljković, inače vispreni kadar „Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, kazao je tada da je pregovarao sa konzorcijumom „Travel for Fun“ i „Promeding“ iz Laktaša za nabavku 30.000 zaštitnih odijela, 50.000 FFP2 zaštitnih i 500 digitalnih beskontaktnih termometara, međutim, slagao je. U dokumentaciji Agencije za javne nabavke stoji da je posao završen nakon što su Marković i Zeljković sami sjeli za sto i dogovorili milionsku cifru. Takođe, tvrdio je da je sve koštalo 2.200.185 KM, ali u potpisanom ugovoru i dalje je pola miliona KM više.

Turistički vodič Marković tu nije stao. Zaštitne kombinezone nabavljao je i za Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, a beskontaktni toplomjer za banjalučki Studentski centar „Nikola Tesla“.

Zađe li se u ne tako davnu prošlost, vidi se da Marković ima široko iskustvo u radu sa SNSD-om, ali i organizacijom večeri za pamćenje. Jednu takvu, za doček njemu sretne 2020, organizovao je u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Sve mu je plaćeno po direktnom sporazumu – 7.020 KM, što je maksimalna zakonska vrijednost za direktno sklapanje posla.

 

BIOGRAFIJA ZA PAMĆENJE

 

Turistički vodič Marković bio je – aktivista! Dok nije zaplovio turističkim vodama, bio je izvršni direktoR Omladinskog komunikativnog centra.

Iva Bundalo, pisala je „InfoVeza“, zaposlena kao finansijski službenik u OKC, 21. avgusta 2018. podnijela je krivičnu prijavu protiv njega. U prijavi je, između ostalog, navela da su Marković, predsjednik Upravnog odbora OKC-a, advokat Darko Marjanović, i pojedini članovi Upravnog odbora OKC-a zloupotrijebili službeni položaj i stekli protivpravnu imovinsku korist, čime su prekoračili granice njihovih  ovlaštenja.

Više od pola godine nakon toga, Bundalo zatražila je od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci informaciju u kojoj fazi se njen predmet nalazi. Glavni okružni tužilac Želimir Lepir, poznat i po kontroverznom postupanju u slučaju svirepog ubistva Davida Dragičevića, odgovorio joj je da u njenom predmetu još uvijek nije donesena naredba o sprovođenju istrage i da po njemu tek predstoji rad tužilaca.

Marković je OKC, prema dokumentaciji Poreske uprave RS, ostavio u poreskom dugu od čak 448.000 KM.

Ništa od ovoga nije bilo dovoljno za pozivanje na odgovornost nove dokazane perjanice SNSD-a.

(zurnal.info)