NAKON ŽURNALOVOG TEKSTA:Nadležni inspektor podnio prijavu tužilaštvu protiv firme Cesting

Istražujemo

NAKON ŽURNALOVOG TEKSTA: Nadležni inspektor podnio prijavu tužilaštvu protiv firme Cesting

Dok nadležna kantonalna ministarstva razmjenjuju dopise, firma Cesting iz Žepča, iako pod istragom tužilaštva i dalje eksploatiše kamen. Koalicioni partneri štite ovu firmu, miljenicu HDZ-a.

Nadležni inspektor podnio prijavu tužilaštvu protiv firme Cesting
Tonin mlin

 

 

Dvadesetog decembra prošle  godine Žurnal je objavio priču o tome kako firma Cesting iz Žepča pod izgovorom sanacije klizišta na lokalitetu “Tonin mlin” praktično vrši eksploataciju kamena kojeg potom odvozi direktno na gradilište autoputa, ostvarujući tako zakonski upitan profit.

 

 

Dan kasnije, rudarsko-geološki inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK podnosi Kantonalnom tužilaštvu u Zenici “Izvještaj o vršenju krivičnog djela protiv d.o.o.Cesting Žepče” po osnovu, kako je navedeno u prijavi, nezakonitog dešavanja na lokalitetu “Tonin mlin”.

Prema informacijama Žurnala, pripadnici Federalne uprave policije po nalogu tužilaštva već saslušavaju pojedine osobe, do sada u svojstvu svjedoka. Iako je istraga pokrenuta, kamioni Cestinga i njihovih partnera ne prestaju sa radom.

Problem je što predugo traju međusobna dopisivanja nadležnih uključenih u cijelu priču, od  Općine Žepče, preko Ministarstva privrede (HDZ BiH) do Ministarstva prostornog uređenja ZDK koje izbjegava da se jasno odredi o cijelom slučaju, jer u pozadini stoji dobra saradnja HDZ-a i ASDA jer ne žele da međusobno ometaju stranačke interesne sfere.

Sedmice i sedmice prolaze u traženju odgovora o tome ko je i na osnovu čega dao građevinsku dozvolu firmi Cesting za navodnu sanaciju klizišta, a koja praktično predstavlja eksploataciju kamena, što po zakonu spada u oblast rudarskih djelatnosti.

Krajem marta prošle godine Rudarsko-geološka inspekcija Zeničko-dobojskog kantona izdaje firmi Cesting zabranu obavljanja rudarske djelatnosti na navedenoj lokaciji. Polovinom maja, rješenje o zabrani potvrđuje i Ministarstvo za privredu ZDK.

 

 

Iako su već postojali navodi da se na tom lokalitetu obavlja eksploatacija kamena bez prethodnih dozvola, iz uprave Cestinga su uvjeravali da je u pitanju bila samo priprema terena za postavljanje drobiličnog postrojenja, a ne rudarski radovi na ekploataciji kamena.

Podsjetimo, građevinsku dozvolu je prema informaciji MUP-a ZDK izdala Služba za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče. Nema traga bilo kakvom tenderu za izvođenje radova sanacije klizišta. Pitanje i jeste kako je ovo područje proglašeno ugroženim zbog klizišta, a istovremeno se obavlja eksploatacija kamena koja je nemoguća bez miniranja terena!

 

 

Iz firme Cesting ne žele odgovarati na Žurnalova pitanja. Vlasnica Cestinga je Jelena Karimović, kćerka prošle godine preminulog Ivice Ćurića. Ćurić je svojevremeno bio predsjednik HDZ-a ZDK i ministar u kantonalnoj vladi, a u trenutku smrti obavljao je posao finansijskog direktora Autocesta Federacije

 

(zurnal.info)