Nakon preseljenja Roma u kontejnere bez struje i vode:Načelnik Muzur i Općina Ilidža prijavili se na takmičenje za prijatelje Roma
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Nakon preseljenja Roma u kontejnere bez struje i vode: Načelnik Muzur i Općina Ilidža prijavili se na takmičenje za prijatelje Roma

Načelnik Nermin Muzur i Općina Ilidža prijavili su se na takmičenje Gradonačelnik, prijatelj Roma. Pobjednik putuje u Brisel. Prije toga, romske porodice smještene su u dva neuslovna kontejnera bez struje i vode

Načelnik Muzur i Općina Ilidža prijavili se na takmičenje za prijatelje Roma
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

Na facebook profilu načelnika Ilidže Nermina Muzura osvanule su nedavno optimistične fotografije nastale tokom posjete Romima koji su sa Ilidže premješteni u Rakovicu. Fotografisao se sa djecom, objavio njihove fotografije necenzurisano, bez zatamnjivanja lica. Nasmijan je načelnik, nasmijani i domaćini. Ko bi rekao da nemaju ni struje ni vode u kontejnerima u koje ih je smjestila Općina Ilidža?

I ko bi drugi dočekao sa tako širokim osmijesima gosta koji je djelimično odgovoran za uslove u kojima žive?

(Fotografija sa načelnikovog profila, intervencija na djevojčicinom licu je redakcijska)

Nakon posjete, načelnik Muzur najavio je da će se, kako bi “popravio životne uslove komšija romske populacije” Općina Ilidža aplicirati na Javni poziv Gradonačelnik, prijatelj Roma. To je međunarodni projekat Roma Active Albanija i ERGO Mreže. Cilj kampanje je razviti svijest i promijeniti stavove o inkluziji Roma te pridonijeti prevladavanju brojnih prepreka sa kojima se sureću. Provodi se u Albaniji, Srbiji, na Kosovu, u Sjevernoj Makednoji, Turskoj i BiH. U BiH partner je Udruženje Otaharin iz Bijeljine. 

Pobjednici ovog takmičenja iz svih zemalja putuju u Brisel od 16. do 19. maja, na događaje u okviru Sedmice Roma. 

Žurnal je ranije objavio kako su Romi koji su živjeli u potpuno neuslovnom smještaju na Ilidži, bez najave i bilo kakve objave od strane Općine, iznenada prebačeni u neuslovne kontejnere u naselju Rakovica. 

Jedno jutro krajem prošle godine rečeno im je da odlaze taj dan:

Došli su i rekli – idete. Nisam znala ni gdje idem, kao ovce kad tjeraš. Samo su nam rekli da imamo i namještaj i sve tamo gdje će nas odvesti. Kad smo došli dobili smo šest deka i ugao – ispričala nam je tada Senada.

Osim što ljudima nisu omogućili dovoljno prostora, u „naselju“ četiri mjeseca nakon selidbe nema struje a unutar objekata nema vode. Nedostaju im još dva kontejnera. Vode ima na dvije vanjske česme koje su tokom zime zaledile a danas su iščupane iz zida. Koliko su funkcionalna „kupatila“ unutar kontejnera vidi se i na fotografijama – u njima osim male tuš kabine nema ni česme, ni wc školjke. Što svakako nije ni važno jer nema vode unutar kontejnera. 

 

 

Iako je naselje puno djece, većina njih nikada nije išla u školu.

Kako je u budžetu Općine Ilidža planirano 100 hiljada KM za nabavku kontejnera za stanovanje i još 50 hiljada KM za rješavanje problema Roma, pitali smo načelnika gdje je ovaj novac potrošen, ali i gdje su, od koga i kada kupljeni kontejneri u koje su ljudi smješteni. 

Više od dva mjeseca, od 18. februara kada smo načelnika Muzura pitali navedeno, iz Općine Ilidža nema odgovora. Ne pomaže ni to što Općina Ilidža ima službenika za informisanje:

Ja sam samo viši referent za poslove informisanja – ograđuje se Dino Stambolić, u Općini Ilidža zaposlen za saradnju sa medijima. Ni u kabinetu načelnika nisu nam dali odgovore na ono što nas je zanimalo – na šta je utrošen novac i gdje su kupljeni kontejneri. 

Šutnja nije ništa neuobičajeno za domaće institucije kada ih pitate nešto o čemu ne žele pretjerano govoriti. Ali je kuriozitet da je Općina koja je ljude zbila u dva kontejnera bez struje odlučila da se zahvaljujući tome prijavi na konkurs za najgradonačelnika koji brine o Romima. Koji će, ako pobijedi, biti nagrađen putovanjem u Brisel.


(zurnal.info)