BUDŽETSKE REZERVE ZA OPTUŽENE GENERALE:Načelnik Hadžića dodijelio 10 hiljada KM Dudakoviću i Mahmuljinu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

BUDŽETSKE REZERVE ZA OPTUŽENE GENERALE: Načelnik Hadžića dodijelio 10 hiljada KM Dudakoviću i Mahmuljinu

Deset hiljada, koliko je načelnik Ejubović sada izdvojio za generale, tek je mali dio od sume koja se svake godine izdvaja za finansiranje odbrane i podršku optuženima za ratne zločine u BiH

Načelnik Hadžića dodijelio 10 hiljada KM Dudakoviću i Mahmuljinu

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović (SDA) dodijelio je u aprilu novčanu pomoć generalima Armije BiH Sakibu Mahmuljinu i Atifu Dudakoviću u iznosu od po pet hiljada KM. Sredstva na ime interventne materijalne pomoći osigurana su iz budžetske rezerve Općine, navodi se u odlukama. 

Poznato je, Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin optuženi su za ratne zločine u BiH, i trenutno su u toku suđenja pred Sudom BiH.  Optužnica protiv Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH, potvrđena je u oktobru 2018. godine, i  tereti ga da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva Krivičnog zakona BiH. 

Optužnicu protiv Mahmuljina Sud BiH potvrdio je zadnjeg dana u decembru 2015. godine, a tereti ga za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica ga tereti da kao komandant 3. korpusa Armije BiH u čijem sastavu je djelovao i odred El Mudžahidin nije ništa preduzeo kako bi spriječio zločine koje su pripadnici ovog odreda počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće. 

Milioni za optužene za ratne zločine

Nisu generali Armije BiH nikakav presedan ni nešto što treba iznenaditi. Odavno se finansiranje “naših” pravda finansiranjem “njihovih”. 

U Republici Srpskoj obrazovne ustanove nose imena osuđenih ratnih zločinaca. U Federaciji BiH optuženici za ratne zločine drže edukativna predavanja u školama i muzejima.

U februaru ove godine u osnovnoj školi “Abdulvehab Ilhamija” na skupu u čast Dana nezavisnosti BiH u Željeznom Polju, Sakib Mahmuljin održao je  “edukativno predavanje” u povodu Dana nezavisnosti BiH, kako je naveo organizator - mjesni ogranak SDA Željezno Polje: Predavanje će posjetiti i legendarni komandant 5. Korpusa ARBiH, general Atif Dudaković! U jedinstvu je snaga! – naveli su u pozivu. 


U zeničkom muzeju general Mahmuljin je održao predavanje - U Vozućoj se brani Moskva!

A u paralelnoj stvarnosti, blizu Sarajeva, u kolektivnom centru u Hrasnici, žive borci koji jesu nosioci odlikovanja, ali nisu optuženi a ni bliski vladajućim strukturama. Nisu ni nagrađivani za solidarnost i humanost. Za njih novca u budžetskim rezervama odavno nema. 

Deset hiljada, koliko je načelnik Ejubović sada izdvojio za generale, tek je mali dio od sume koja se svake godine izdvaja za finansiranje odbrane i podršku optuženima za ratne zločine u BiH. Prošle godine samo Kanton Sarajevo izdvojio je 700 hiljada KM za ovu namjenu. Oko 450 hiljada KM otišlo je na troškove advokata a 250 organizacijama koje rade projekte pravne pomoći. Sredstva za podršku fondacijama planirana su i u ovogodišnjem budžetu.


Stanovnik kolektivnog centra u Hrasnici (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Republika Srpska pomagala je Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Od 2013. počela je praksa jednokratne pomoći koju su im isplaćivali. Vlada RS-a u aprilu 2018. donijela je odluku o isplati jednokratne pomoći od 10 hiljada eura za “lične troškove”. 

Žurnal je pisao o osuđenim ratnim zločincima koji su dobijali novčanu pomoć u Federaciji. 

Odbranu “svojih” optuženika finansirale su i susjedne zemlje  - Srbija i Hrvatska. Prema podacima BIRN-a, Srbija je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 miliona eura državnih sredstava na lične troškove i ljekarske usluge optuženih te putne troškove njihovih porodica.

BIRN-ovo istraživanje pokazalo je da su samo do 2013. bivše jugoslovenske republike utrošile oko 40 miliona eura javnih sredstava za pomoć optuženima.  

 

(zurnal.info)