IAKO JE TVRDIO DA INVESTITOR NEĆE URADITI NIŠTA:Načelnik Ejubović podržao odluku o MHE na Lepenici bez saglasnosti Sarajevo-šuma
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

IAKO JE TVRDIO DA INVESTITOR NEĆE URADITI NIŠTA: Načelnik Ejubović podržao odluku o MHE na Lepenici bez saglasnosti Sarajevo-šuma

Mešetari su natjerali premijera Federacije da zabrani izgradnju malih hidroelektrana, poručio je vijećnicima prije glasanja o izgradnji MHE na rijeci Lepenici općinski načelnik Hamdo Ejubović. Nije im spomenuo da nema dozvolu JKP Sarajevo-šume, u čijem je vlasništvu najveći dio zemljišta

Načelnik Ejubović podržao odluku o MHE na Lepenici bez saglasnosti Sarajevo-šuma
Foto: voda.ekoakcija.org

Općinsko vijeće Hadžići 10. novembra usvojilo je Odluku o davanju saglasnosti za izgradnju mini hidroelektrane „Toplica“ 3 na rijeci Lepenici. Već smo pisali o tome da je ova odluka došla nakon zabrane Federalnog parlamenta o izdavanju novih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana. 

Uprkos zabrani, poklanjaju zemljište za izgradnju male hidroelektraneVIJEĆNICI OV HADŽIĆI SVJESNO KRŠE ZAKONUprkos zabrani, poklanjaju zemljište za izgradnju male hidroelektrane

Ipak, zabrana parlamenta nije jedini problem u vezi sa izdavanjem ove dozvole. Prema katastarskim podacima, najveći dio zemljišta za koje je OV Hadžići izdalo dozvolu u vlasništvu je JKP Sarajevo-šume. Od pet katastarskih čestica, dvije su u vlasništvu Općine, dvije kompanije Ali&Vis, i veličine su od oko 1800 do 4800 metara kvadratnih. Površina koju zahvata parcela Sarajevo-šuma je oko 166 hiljada metara kvadratnih.

Općini Hadžići i OV za izglasavanje ove saglasnosti bila je neophodna i dozvola JKP Sarajevo-šuma, ali je oni prilikom donošenja odluke uopće nisu imali. Iako smo JKP Sarajevo-šume pitali da li su izdali saglasnost, nismo dobili odgovor do završetka ovog teksta. Ipak, nezvanično saznajemo da ovo pitanje nije ni razmatrano na Nadzornom odboru preduzeća, te prema tome nije mogla biti ni data saglasnost. To znači da su općinski vijećnici koji su glasali za ovu odluku nedvosmisleno prekršili zakon davanjem saglasnosti za potapanje zemljišta za izgradnju male hidroelektrane na Lepenici. 

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović jako je dobro znao da ove saglasnosti nema, a bio je svjestan i činjenice da je Federalni parlament zabranio izdavanje novih dozvola. To ga uopće nije omelo da, između redova, pozove vijećnike da ipak usvoje ovu odluku, tumačeći kako su „mešetari“ natjerali premijera Federacije Fadila Novalića da urgira za usvajanje zakona. 
Obraćajući se vijećnicima prije glasanja za odluku, načelnik Ejubović je rekao:
I kad je donesete u bilo kojem oblku da znate ona je vaša i ona je zakonita. Hoćemo dat - hoćemo, nećemo dat- nećemo, i ne odgovarate nikome jer to je vaša nadležnost da je donesete. 

I sam načelnik Ejubović prilikom obraćanja je rekao da je skoro „98 posto siguran da investitor sa tim neće uraditi ništa“, pa se postavlja pitanje zašto se o ovoj odluci uopšte i raspravljalo i zašto ju je stavio na dnevni red: 

U obnovljive izvore energije spadaju sunce, vjetar i mini hidroelektrane. A zašto su naši donijeli zakon o zabrani? Zato što se u ovu oblast uplelo toliko mešetara, toliko ljudi koji su jedni drugima ustupali, nezakonitim radnjama dolazili do raznih ugovora i sa jednog mjesta, koje neću da kazujem, premijeru je dat nalog da se ovakav zakon donese i da se to sad trenutno obustavi. Na našu štetu, da je bila konkurencija otvorena, iskrena, fina, imali bi na svakom mjestu energetski objekat koji bi bo strateški vezan za kraj, makar jedan da imamo, a nemamo nijedan. Ja vam ne govorim ni nemojte ni glasajte, ostavljam vam na savjest svima da donesete vlastitu odluku, a da budemo odgovorni u svom srcu prema sebi i prema okolini. 

O tome da ne postoji saglasnost JKP Sarajevo-šume za ovu namjenu upozoravali su i pojedini vijećnici tokom sjednice Općinskog vijeća, ali bez efekta. 
O zakon su se višestruke oglušili vijećnici Stranke demokratske akcije: Sedin Dajdzic, Alma Ejubovic, Dzanan Rizvo, Muharem Fiso, Nedzad Karic, Adnan Čorbo, Zifet Dželko, Anela Mujić, Lejla Čomor, Aida Pehlivan. Muhamed Dupovac (SDA) je bio suzdržan.
 
Za su glasali i vijećnici Naroda i pravde Elvir Čekrlija i Anela Lihovac, Mujo Ibrica, Rusmir Sušić, Aldin Horman, Alen Bašić – nezavisni vijećnik, Salko Japalak (SBiH).

(zurnal.info)