NAKON PRESUDE SAKIBU MAHMULJINU:Mudžahedini će ostati nekažnjeni, kao i oni što su ih doveli u BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NAKON PRESUDE SAKIBU MAHMULJINU: Mudžahedini će ostati nekažnjeni, kao i oni što su ih doveli u BiH

Sakib Mahmuljin će, po svemu sudeći, odslužiti zatvorsku kaznu za zločine mudžahedina i u ime onih su ih doveli, sarađivali s njima, štitili ih i odlikovali tokom i nakon rata. Njihova imena nije izgovorio tokom sudskog procesa.

Mudžahedini će ostati nekažnjeni, kao i oni što su ih doveli u BiH
s lijeva: Alija Izetbegović, Sakib Mahmuljin, Abu Meali

 

Septembra 2019. godine Vlada i Skupština ZDK na prijedlog nekoliko poslanika SDA je bivšem komandantu 3. Korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu dodijelila plaketu za solidarnost, humanost i toleranciju među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Dvije i pol godine poslije Mahmuljina je Sud BiH pravomoćno osudio na osam godina zatvora za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika, ubistva i nečovječno postupanje, tačnije što je kao nadređeni komandant propustio da spriječi, a potom i kazni počinioce ubistva 52 ratna zarobljenika nakon što je Armija RBiH oslobodila područje Vozuće septembra 1995. godine.

“Vijeće je, van svake razumne sumnje, našlo dokazanim da je optuženi Sakib Mahmuljin, u inkriminisanom periodu, imao razloga da zna i da je znao da se njegovi podređeni pripadnici spremaju počiniti djela nečovječnog postupanja prema zaštićenim osobama, odnosno da su krivična djela već počinili, te je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da iste spriječi da ista počine, odnosno da ih kazni nakon što je dobio informacije da su njegovi podređeni počinili krivična djela”, navedeno je u obrazloženju prvostupanjske presude sudskog vijeća.

 

 

“General Mahmuljin nije naredio, ni izvršio zločin - niti je to utvrđeno u ovoj presudi - i nikada se neće moći porediti sa generalima Vojske RS i HVO-a koji su naređivali, organizirali i činjenjem kroz udružene zločinačke poduhvate izvršavali masovna ubistva, poput genocida u Srebrenici, zločina u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu, ili masakra u Ahmićima. Presuda od osam godina zatvora za nesprečavanje tuđih zločina, a na osnovu upitnih tvrdnji o nadređenosti izvršiocima zločina, predstavlja nepravednu kaznu”, navedeno je pored ostalog u reakciji Stranke demokratske akcije.

Izvršioci zločina kojima Mahmuljin nije naredio, ali ni pokušao spriječiti ili naknadno kazniti jesu pripadnici odreda “El Mudžahidin” 3. Korpusa Armije RBiH. Odred je bio formiran prvenstveno od stranaca iz afro-azijskih zemalja i dugo su nakon rata trajale polemike da li je bio u sistemu komandovanja unutar Armije RBiH i ko je imao efektivnu kontrolu nad njihovim djelovanjem. .

Tokom suđenja u Hagu bivšem komandantu Armije RBiH Rasimu Deliću, prezentiran je dokument sa Delićevim potpisom iz avgusta 1993. godine kojim naređuje priključenje odreda “El Mudžahidin” 3. korpusu. Postoji i ukaz Predsjedništva RBiH od 5. avgusta 1994. godine kojom se u čin nadkapetana unapređuje Abu Maali, komandant odreda “El Mudžahidin”.

 

 

Haški tribunal je 2008. godine Rasima Delića osudio na tri godine zatvora zbog zločina koje su počinili pripadnici odreda “El Mudžahidin” od 1992. do 1995. godine.

 

Kome su mudžahedini vjerovali?

 

Bivši komandant 35. divizije 3. korpusa Armije RBiH Fadil Hasanagić svjedočio je u Hagu da je ratnom operacijom u Vozući septembra 1995. godine komandovao Sakib Mahmuljin, te da je on lično odredio borbene zadatke odredu “El Mudžahidin”, kao i da su iz odreda izvještaje slali samo Mahmuljinu.

Vjerovali smo samo komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu, pošto je bio pravi Musliman i Izetbegovićev čovjek”, izjaviće kao svjedok na suđenju Rasimu Deliću bivši prevodilac odreda “El Mudžahidin” Aiman Awad. Awad je tvrdio da je pripadnost odreda 3. korpusu bila samo formalna, te da iz komande korpusa nisu mogli naređivati odredu.

Stjepan Šiber, zamjenik načelnika GŠ ARBiH, u  svom ratnom dnevniku opisuje sastanak sa Seferom Halilovićem i Rasimom Delićem 1993. godine u Zenici: “Sefer kaže da ga predsjednik Izetbegović zove da se hitno vrati u Sarajevo. Naređuje nam da zavedemo vojnički red u Trećem korpusu. Naređuje nam da prenesemo mudžahedinima da je predsjednik naredio da u roku od 48 sati napuste okolicu Zenice i da pravcem Zenica-Igman izađu iz BiH. Na naš upit: ‘Ko zna gdje su ti mudžahedini?’, Sefer odgovara: ‘Zna Sakib Mahmuljin, on je veza sa njima’. Izvršilac tog zadatka, prema Seferovom naređenju, bit će Rasim Delić”.

„Nema druge potvrde da je uopće postojalo takvo Izetbegovićevo naređenje, niti da ga je Rasim Delić i tada i kasnije pokušao izvršiti. Izvori iz Komande Trećeg korpusa danas Mahmuljina opisuju kao “činovnika koji je trebao rješavati probleme, dok je upravo Delić vodio direktne pregovore sa vođama stranih mudžahedina. U više navrata se događalo da na zahtjev Abu Maalija, emira jedinice ‘El Mudžahedin’, Mahmuljin sačeka kod sekretarice dok završi njegov razgovor sa Delićem,”ustvrdio je svojevremeno novinar Esad Hećimović.

Kada je u pitanju odred “El Mudžahidin” potencira se pitanje ne čiju su komandu slušali, nego kome su unutar armijskih i civilnih struktura vjerovali. Po svemu sudeći, Mahmuljin je bio “treća karika”, nakon Alije Izetbegovića i Rasima Delića. Prema bilješkama Stjepana Šibera, Alija Izetbegović je uputio naredbu da napuste Zenicu, odnosno BiH. Ako može narediti odlazak, znači li to da je obezbjedio i njihov dolazak?  

Srdačan oproštaj od zločinaca

Nakon okončanja rata uslijedio je pritisak međunarodne zajednice da strani državljani, pripadnici odreda napuste BiH. Predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović nevoljko je pristao na te zahtjeve. Nije došao na oproštajni susret sa pripadnicima odreda upriličen u Zenici nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.  

“Ja bih kao prvo prenio selame od našeg predsjednika Alije Izetbegovića koji zbog obaveza političke prirode nije mogao lično biti na ovom sijelu, ali je prenio na mene obavezu da vas poselamim u njegovo ime. Moje prisustvo ovdje dovoljno govori da, kada je riječ o predsjedniku Izetbegoviću i komandi Armije BiH, niti smo zaboravili, niti ćemo zaboraviti sve ono što ste učinili za narod BiH. Ja nikada nisam skrivao da ova jedinica postoji, da je to jedinica Armije BiH, da je u sistemu rukovođenja i komandiranja Armije BiH” rekao je tom prilikom Rasim Delić.  

 

oproštajni susret - Abu Meali, Rasim Delić, Sakib Mahmuljin

Riječi zahvale uputio je i Sakib Mamuljin: "Došli ste u borbi na Allahovom putu pomoći muslimanima Bosne. Vaš dolazak je potpuno opravdan. Odlazite svojim kućama u dalju borbu na Allahovom putu. Kao jedna od najboljih jedinica Armije BiH i Trećeg korpusa, izvršili ste, uz Allahovu pomoć, sve postavljene zadatke, ali i zadatke učvršćenja vjere na ovim prostorima. U Bosni su sada ojačani korijeni islama koji će se uz Allahovu pomoć dalje učvršćivati i vi ćete kad ponovo dođete u Bosnu, a uvijek ste dobrodošli”.

Dio pripadnika odreda ubrzo je napustio BiH i otišao neznano kuda. Različiti su bili i motivi i tumačenja kako i zašto su ovdje došli i po čijem pozivu. A dolazili su preko Hrvatske, gdje je tada ambasadorica BiH bila Bisera Turković, a mnogi su imali osobne iskaznice ove države, uglavnom sa lažnim imenima. Dolazak su pravdali borbom za islam, iako je u odredu bilo terorista i kriminalaca koji su pobjegli od zakona u svojim zemljama, potom plačenika i špijuna, sve do notornih ubica kojima ništa nije bilo sveto, naročito ne ljudski život i poštivanje međunarodnih konvencija ratovanja.  

Sada je nemoguće pronaći izvršioce iz njihovih redova, čak i kada bi se tačno znao njihov tačan identitet. Odgovornost za ratne zločine koje su počinili u Bosni i Hercegovini, ostavili su onima koji su formalno ili praktično imali komandnu odgovornost u Armiji RBiH. Alija Izetbegović i Rasim Delić su preminuli. Ostala je “treća karika”.

Sakib Mahmuljin će, po svemu sudeći, odslužiti zatvorsku kaznu za zločine mudžahedina i u ime onih su ih doveli, sarađivali s njima, štitili ih i odlikovali tokom i nakon rata. Njihova imena nije izgovorio tokom sudskog procesa.

 

(zurnal.info)