DOK REPUBLIKA SRPSKA GUBI MILIONE:Ministrica Zora Vidović ne prihvata odgovornost za odštetu

Istražujemo

DOK REPUBLIKA SRPSKA GUBI MILIONE: Ministrica Zora Vidović ne prihvata odgovornost za odštetu

Ministarstvo finansija RS jeste najavilo žalbu na presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci, ali je žalbu najavilo i kladioničarsko društvo „Premier sport”, koje traži da joj se na ime izgubljene dobiti isplati čak 30 miliona KM.

Ministrica Zora Vidović ne prihvata odgovornost za odštetu
Zora Vidović (foto: vladars.net)

Nakon što je Žurnal 4. septembra objavio tekst „Vlada RS kladioničarima mora platiti pet miliona maraka“, iz Ministarstva finansija su 5. septembra poslali odgovor na pitanja koja smo uputili prošle sedmice, tražeći da nam odgovore najkasnije do 28. avgusta.

U odgovoru tvrde da je u vezi sa sporom između Republike Srpske i priređivača igara na sreću „Premier sport“ d.o.o. Istočna Ilidža objavljena „potpuno netačna informacija da je propušten bilo koji rok za žalbu od strane Ministarstva finansija“.

Ministarstvo finansija u svemu postupa u skladu sa materijalno i procesno pravnim zakonskim normama zbog čega ne postoji bilo čija odgovornost“, napisali su u naknadnom odgovoru.

Vlada RS kladioničarima mora platiti pet miliona maraka!ZBOG POGODOVANJA RADIŠIĆEVOJ FIRMIVlada RS kladioničarima mora platiti pet miliona maraka!

Okružni privredni sud u Banjaluci je 3. jula ove godine donio presudu prema kojoj je Republika Srpska kompaniji “Premier sport” dužna isplatiti više od pet miliona KM na ime izgubljene dobiti. Za ovakvu presudu najodgovornija je ministarka finansija Zora Vidović, koja je ignorisala, odnosno nije sprovela sve prethodne sudske presude u ovom slučaju.

iz odluke Okružnog suda

Mogućih tužbi protiv Republike Srpske morali su biti svjesni i donosioci spornog Zakona o igrama na sreću, koji je samo jednoj, vlastima bliskoj firmi omogućila monopolistički položaj u priređivanju elektronskih igara na sreću.

Da podsjetimo ministarsku Vidović, šta su to sudovi u RS ranije odlučili predmetu „Premier sport“ protiv Republike Srpske i gdje leži njena odgovornost.

Zbog odbijanja Ministarstva finansija RS da postupi po do tada donesenim presudama, Okružni sud Banjaluka je 16. juna 2022. godine donio presudu kojom poništava upravni akt Ministarstva i direktno odobrava „Premier sportu“ produženje licence za priređivanje kladioničarskih elektronskih igara za period od 17. marta 2019. godine do 17. marta 2029. godine. Ministarstvo finansija je 21. jula 2022. godine podnijelo zahtjev Ustavnom sudu RS da preispita odluku banjalučkog Okružnog suda, ali Ustavni sud odbija taj zahtjev i to „zbog neblagovremenosti“. Riječju, propustili su zakonske rokove da ulože žalbu.

Prethodno je Vrhovni sud RS, 8. decembra 2021. godine, donio presudu o odbijanju zahtjeva „Premijer sporta“ za vanredno preispitivanje ranije presude banjalučkog Okružnog suda, kojom im je osporeno pravo da produže licencu za priređivanje kladioničarskih igra. Ovaj predmet se nalazi pred Ustavnim sudom BiH i još nije okončan.

Istog dana, 8. decembra 2021. godine, Vrhovni sud RS donosi još jednu presudu, kojom je uvažen zahtjev „Premier sporta“ za vanredno preispitivanje, te je ukinuta odbijajuća presuda Okružnog suda u Banjaluci i predmet vraćen nižestepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Slijedi presuda Okružnog suda u Banjaluci od 4. januara 2022. godine, kojom je uvažena tužba „Premier sporta“ protiv Ministarstva finansija RS. Istom presudom Ministarstvu finansija RS je naloženo da u roku od 30 dana od dana prijema presude postupi po presudi i donese drugi akt u korist „Premier sporta“. Jednostavnije rečeno, da tom društvu izda licencu za priređivanje igara na sreću na razdoblje od deset godina.

Zora Vidović ne postupa ni po toj presudi, zbog čega je društvo „Premier sport“ 18. februara 2022. godine podnijelo zahtjev za donošenje rješenja u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima. Ministarstvo finansija RS se uopšte nije očitovalo u vezi sa ovim zahtjevom u zakonskom roku, zbog čega je „Premier sport“ 11. marta 2022. godine uputio banjalučkom Okružnom sudu zahtjev za izdavanja licence za priređivanje elektronskih igara na sreću u kladionicama na razdoblje od 10 godina, ali Ministarstvo finansija RS, kao neosnovan, ponovo odbija zahtjev „Premier Sporta“ za produženje licence.

Na kraju, Okružni privredni sud 3. jula ove godine donosi presudu prema kojo je RS dužna isplatiti više od pet miliona maraka na ime izgubljene dobiti.

Iz Ministarstva finansija sada ističu da je parnični postupak po tužbi „Premier sporta“ u toku, da još nije pravosažno okončan, pa zato Ministarstvo „ne može iznositi detalje i činjenice u tom predmetu niti pravnu argumentaciju vezanu za isti predmet, a nikako se ne mogu prejudicirati odluke bilo kojeg suda“. 

To je tačno, ali je takođe tačno da je Zora Vidović nije sprovela nijednu od prethodnih sudskih presuda u ovom slučaju, čime je otvorila mogućnost da budžetu RS bude nanesena šteta, ne samo od pet miliona, već i više desetina miliona maraka.

Ministarstvo finansija RS jeste najavilo žalbu na presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci, ali je žalbu najavilo i kladioničarsko društvo „Preimer sport”, koje traži da joj se na ime izgubljene dobiti isplati čak 30 miliona KM.

Iz Ministarstva finansija RS su u odgovoru Žurnalu naveli da ne raspolažu informacijom da se vode međunarodni sporovi protiv Republike Srpske pokrenuti od priređivača igara na sreću.

Izvori Žurnala tvrde da tužbe protiv Ministarstva finansija RS, po istom osnovu spremaju „Williams“ i „Mozzart“ kladionice.

Žurnal je postavio pitanje Ministarstvu finansija i da li će mijenjati Zakon o igrama na sreću, kojim je Radišićevoj firmi dat monopolistički položaj u priređivanju igara na sreću, što je proizvelo tužbe ostalih kladionačarskih društava koja djeluju u RS.

Prema dostavljenom odgovoru, od promjene tog zakona za sada nema ništa.

Ministarstvo finansija, u okvirima svoje nadležnosti, u kontinuitetu analizira primjenu zakona, te ukoliko se nakon određenih analiza ukaže potreba za njegovom izmjenom pristupiće izmjeni u za to zakonom propisanoj proceduri“, naveli su u odgovoru.

Naglasili su da je u toku primjene tog zakona prihod od naknada od priređivanja i poreza na dobitke u ovoj oblasti iznosio - 43 miliona KM 2019. godine, 48,88 miliona KM 2020. godine, 68,25 miliona KM 2021. godine i 94,16 miliona KM 2022. godine, dok je taj prihod u vrijeme važenja prethodnog zakona bio 27,9 miliona KM 2018. godine, 24,9 miliona 2017. godine.

Pohvalili su se da su za više od pet puta povećali izdvajanje novca u humanitarne, sportske, kulturne svrhe, podsticanje zapošljavanja porodica poginulih boraca i boračke zaštite.

Sve naprijed navedeno ukazuje na pozitivne trendove koji su inicirani prevashodno zakonskim unapređenjima u ovoj oblasti“, stoji u odgovoru.

O tome zašto je tim zakonom omogućen monopolistički položaj Lutriji RS, u vlasništvu Mileta Radišića, iz Ministarstva finansija nisu napisali ni riječi.

 

(zurnal.info)