PROFESOR GAVRANKAPETANOVIĆ NIJE VRAĆEN NA MEDICINSKI FAKULTET:Ministarstvo obrazovanja poziva se na nepostojeće citate iz zakona
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PROFESOR GAVRANKAPETANOVIĆ NIJE VRAĆEN NA MEDICINSKI FAKULTET: Ministarstvo obrazovanja poziva se na nepostojeće citate iz zakona

Ministarstvo obrazovanja zakone je tumačilo na vrlo čudan način: čitajući i pozivajući se na ono što u tim zakonima zapravo i – ne piše

Ministarstvo obrazovanja poziva se na nepostojeće citate iz zakona

 

Ministarstvo obrazovanja KS stalo je na stranu dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuge (i uprave KCUS-a) odlučivši kako je njena odluka o tome da se profesor Ismet Gavrankapetanović ne može vratiti na fakultet – pravilna. Primjer profesora Gavrankapetanovića nije usamljen. Žurnal je više puta pisao o vrlo sličnim slučajevima prakse izbacivanja nepoželjnog kadra iz ove ustanove. No nadležne institucije ovaj put su, čini se, otišle korak dalje. 

Koji zakon čita ministar?

Prilikom obrazloženja i procjene ove odluke, Ministarstvo obrazovanja zakone je tumačilo na vrlo čudan način: čitajući i pozivajući se na ono što u tim zakonima zapravo – ne piše.
Poznavaoci situacije znaju da je osnovni problem u slučaju Medicinski fakultet Sarajevo nastojanje da se iz nastave uklone profesori koji više ne rade na Kliničkom centru UNSA. Pritom se pozivaju na nepostojeće citate zakona o tome kako onaj ko predaje na Fakultetu mora raditi i u KCUS-u kao nastavnoj bazi.
Ministarstvo obrazovanja KS prihvatilo je argument Medicinskog fakulteta u kojem se poziva na član 111. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH:
- …. Zakon o zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH u članu 111. nedvosmisleno propisuje da nastavu u zdravstvenim ustnovama izvode nastavnici koji su istovremeno i zdravstveni radnici i to u zdravstvenoj ustanovi koja predstavlja nastavnu bazu za fakultet zdravstvenog usmjerenja... Citirani član Zakona postavlja nekoliko uslova koje mora ispunjavati nastavnik koji sudjeluje u izvođenju nastave u zdravstvenoj ustanovi koja predstavlja nastavnu bazu, i to prije svega:
- …. da je nastavnik zdravstveni radnik u radnom odnosu u zdravstvenoj ustanovi koja predstavlja nastavnu bazu i u kojoj se izvodi nastava..
.. - pojašnjava se u rješenju Ministarstva obrazovanja.
Ako se analizira član 111. na koji se ministar Kazazović poziva jasno je da ovo što tvrdi u članu 111. jednostavno – ne piše. Žurnalu su to potvrdili i konsultirani pravnici. Član 111. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije (Sl. Novine Federacije BiH 46/10) glasi:
- Nastavnici zdravstveni radnici koji izvode nastavu u zdravstvenim ustanovama za potrebe fakulteta zdravstvenog usmjerenja mogu zasnovati istovremeno radni odnos sa jednom zdravstvenom u stanovom i jednim fakultetom zdravstvenog usmjerenja, na naĉin da u svakoj ustanovi, odnosno fakultetu zdravstvenog usmjerenja obavljaju poslove sa nepunim radnim vremenom, tako da njihovo puno radno vrijeme bude usaglašeno sa radnim vremenom utvrđenim propisima o radu.

Dakle, Zakon nigdje nedvosmisleno ne propisuje, a kako to tvrde u Ministarstvu obrazovanja, da nastavnik mora biti uposlenik KCUS-a, već samo da to može biti.

Međustranačka saradnja

Kako ovaj i slični sporovi na Medicinskom fakultetu traju već godinama bilo je tu i ranije posla za inspekcijski nadzor i različita rješenja. Interesantno je da se u tim ranijim odlkukama Ministarstvo obrazovanja uglavnom pozivalo na Zakon o visokom obrazovanju, tumačeći upravo suprotno od ove najnovije odluke.
Jedan od primjera: kada je Medicinski fakultet u oktobru 2017. raspisao konkurs za nastavnike dodati su i posebni uslovi: Kandidati moraju dostaviti dokaz da su u radnom odnosu sa KCUS-om. Inspektorat prosvjetne inspekcije u decembru 2017. odlučuje da je ovaj postupak nezakonit i da nastavna baza u KCUS-u ne može biti uslov za angažman na fakultetu:
- Nije bilo osnova za uvrštavanje posebnih uslova u konkurs.. Fakultetu se naređuje da uslove konkursa uskladi sa Zakonom o visokom obrazovanju KS i Statutom UNSA - rješenje je inspektora. 


Fakultet se na ovu odluku žali Ministarstvu obrazovanja. Žalba je odbijena i ministar Elvir Kazazović 23. januara potpisuje rješenje kojim se žalba Fakulteta odbija. Tada, dakle, za ministra Kazazovića, nije bilo pravog osnova da se iz nastave isključe nastavnici koji ne rade u KCUS-u.
Kako za ovaj očiti pravni haos u Ministarsvu obrazovanja nisu mogli sami snositi odgovornost, mišljenje su potražili i od Federalnog ministarstva zdravstva na čelu sa Vjekoslavom Mandićem (HDZ). Iako vlast još nije formirana očito je da se međustranačka saradnja SDA i HDZ-a nastavlja punom parom. Barem u nekim segmentima.
Federalno ministarstvo zauzelo je stav, navodi se u rješenju, da nastavnici moraju biti uposleni u nastavnoj bazi. Tako su ministri zaključili da bi nastavak angažmana nastavnika koji ne rade u KCUS-u bilo štetno za Fakultet i studente, kao i širu društvenu zajednicu. Dodali bismo - naročito za sujete.

 
(zurnal.info)