JOŠ JEDAN USPJEH NOVINARA ŽURNALA:Ministar koji je falsifikovao diplomu podnio ostavku
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

JOŠ JEDAN USPJEH NOVINARA ŽURNALA: Ministar koji je falsifikovao diplomu podnio ostavku

Ministar Nudžeim Džihanić iz Goražda u početku je negirao da je falsifikovao diplomu. Potom je na sudu priznao krivicu a u konačnici slučaja koji je otkrio Žurnal Džihanić je podnio ostavku na mjesto ministra finansija

Ministar koji je falsifikovao diplomu podnio ostavku

Ministar Nudžeim Džihanić, osuđen zbog falsifikovanja fakultetske diplome, podnio je ostavku i ministarstku poziciju stavio na raspolaganje Stranci demokratske akcije, potvrdio je Džihanić za Žurnal. Žurnal je u septembru 2016. godine prvi pisao o Džihanićevom slučaju. Nakon istrage goraždanske policije i optužnice, Džihanić je priznao krivicu i osuđen je na uslovnu kaznu od tri mjeseca.

Sud je Džihanića proglasio krivim jer "nije ni stekao stručno zvanje diplomirani ekonomist, niti mu je izdata diploma" kada je u oktobru 2010. godine "sa sačinjenom lažnom diplomom zasnovao radni odnos na neodređeno vrijeme u javnom preduzeću Bosnasko-podrinjske šume", navodi se u presudi.

Za Žurnal kaže da mu sud nije zabranio da i dalje bude ministar ali je ostavku podnio iz moralnih razloga nakon “velike medijske hajke”.
- Ja sam dao svoj mandat na raspolaganje stranci – kaže Džihanić i objašnjava da je sam donio takvu odluku i da ostavka od njega nije tražena iz SDA: Prvo sam svoj mandat ponudio stranci jer me je SDA i imenovala.

On nije mogao komentarisati u kojem će roku SDA odlučiti o njegovoj ostavci.


Diplome lete u nebo

Kada se 2008. godine zaposlio u javnom preduzeću Bosansko-podrinjske šume u Goraždu, Džihanić je priložio diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Poslije je Džihanić postao šefom Sektora za ekonomsko-finansijske poslove u ovom preduzeću a u januaru 2015. godine SDA ga predlaže za ministra finansija u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona.

U biografiji koju je Džihanić priložio prilikom imenovanja on je naveo kako je diplomirani ekonomista a diplomu je stekao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon istrage goraždanske policije, po anonimnoj prijavi koju su dobili nedugo nakon što je Džihanić imenovan za ministra, utvrđeno je da on posjeduje lažnu diplomu.

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu jeste studirao, ali nikad i diplomirao. Pritisnut dokazima, ministar mijenja svoju biografiju.    

"Nikakvu falsifikovanu diplomu nisam nabavio da bih je upotrijebio kao pravu", ispričao je Džihanić inspektorima i dodao da mu je predloženo da u Bosansko-podrinjskim šumama obavi pripravnički staž.
"Saopćio sam im da sam apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu", rekao je tada Džihanić, te dodao da je, prilikom prvog zaposlenja, priložio potvrdu o studentskom statusu.

No, direktor Šuma Kenan Kanlić, poslao je obavijest Skupštini kantona iz koje je vidljivo da je ministar Džihanić prilikom zaposlenja u tom javnom preduzeću umjesto potvrde o studiranju dostavio diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Tu diplomu, kao i radnu knjižicu u kojoj je bila upisana diploma sa sarajevske Ekonomije, Džihanić je  preuzeo 13. januara 2015.godine, nakon što je imenovan za kantonalnog ministra finansija.

O tom preuzimanju postoje i dvije službene zabilješke koje je potpisao i sam Džihanić. No, kada je policija počela istraživati spornu diplomu, ministra je zadesila nezgoda.
"Nakon što sam podigao dokumente javnog preduzeća Bosansko-podrinjske šume, desilo mi se to da sam ih ostavio na krov automobila zajedno sa radnom knjižicom. Odvezao sam se automobilom i kasnije sam shvatio da sam izgubio sporne dokumente", ispričao je Džihanić i dodao da je "narednog dana  podnio zahtjev za izdavanje duplikata radne knjižice".

U novoj radnoj knjižici ministra Džihanića je pisalo da je ekonomiju diplomirao na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom. I to 2013. godine. Sarajevska diploma iz 2008. godine je iščezla. Diploma na osnovu koje se ministar prvi put zaposlio, položio pripravnički i izborio za poziciju ministra.  

Ministar se pred policijom uopće nije sjećao da je svojeručno potpisao službenu zabilješku u kojoj piše da je 13. januara prošle godine preuzeo diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu izdatu na ime Nudžeim Džihanić.


Šta je problem?

U razgovoru za priču Žurnala, u kojoj smo prvi objavili informacije o falsifikovanju diplome ministra Džihanića, on je objašnjavao da je u Bosansko-podrinjske šume primljen kao apsolvent i da je kasnije diplomirao te da "ne zna šta je problem".

Na pitanje da li je prilikom imenovanja na mjesto ministra priložio svoj CV u kojem se navodi da je diplomirani ekonomista sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kao i da li je nakon što je imenovan za kantonalnog ministra finansija spornu diplomu preuzeo i pri tome potpisao službenu zabilješku, ministar je ostao pri svojoj tvrdnji.
- O nikakvoj lažnoj diplomi se nije radilo, ja sam bio u statusu apsolventa, 2013. godine diplomirao i to je to – rekao je Džihanić u septembru 2016. godine novinarima Žurnala.

Tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona podiglo je u novembru 2016. godine optužnicu protiv Džihanića zbog falsifikovanja diplome.

U februaru 2017. godine u Žurnalu smo objavili kako je Džihanić priznao krivicu i postigao nagodbu sa tužiocem. Osuđen je na uslovnu kaznu.

Nekoliko sedmica nakon presude, Džihanić je podnio ostavku na mjesto ministra.

(zurnal.info)