Investitori nisu obavijestili FERK o presudi Kantonalnog suda:MHE Zlate na Doljanki radi bez validne okolinske dozvole
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Investitori nisu obavijestili FERK o presudi Kantonalnog suda: MHE Zlate na Doljanki radi bez validne okolinske dozvole

Kantonalni sud u julu ove godine poništio je okolinsku dozvolu za mHE Zlate. Uprkos tome, FERK nije poništio dozvolu za rad koju je izdao kompaniji Eko-Vat

MHE Zlate na Doljanki radi bez validne okolinske dozvole
Vodozahvat mHE Zlate (Foto: ekoakcija.org)

 

 

Kada je Regulatorna agencija za energiju u Federaciji BiH prošle godine raspravljala o izdavanju dozvole za izgradnju mHE Zlate na Doljanki kod Jablanice, bilo je riječi i o procesu koji se tada vodio pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Radi se o sporu u kojem se od suda tražilo ukidanje okolinske dozvole koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. 

Imatelj dozvole (Eko-Vat, op. aut.) je obavezan bez odlaganja informirati FERK o eventualnim promjenama vezanim za okolišne dozvole i vodne dozvole. Navedena obaveza podnositelja zahtjeva imala bi za cilj pravovremeno saznanje FERK-a za eventualno ukidanje ili poništenje Rješenja o izdavanju vodne dozvole i Rješenja o izdavanju okolinske dozvole a kako bi FERK mogao poduzeti mjere koje su mu na raspolaganju po pitanju daljnjeg postupanja s izdanom dozvolom za rad za proizvodnju električne energije – napisano je u dokumentu FERK-a.

Kantonalni sud u julu ove godine poništio je okolinsku dozvolu za mHE Zlate. Uprkos tome, FERK nije poništio dozvolu za rad koju je izdao kompaniji Eko-Vat. 

Zahtjev za poništenje dozvole za rad od FERK-a je podnijelo Udruženje građana Za Doljanku.

Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio dozvolu, Eko-Vat imao je zakonsku obavezu da FERK obavijesti o tome. Ali Eko-Vat to nije učinio. Vidi se to iz urgencije koju im je poslao FERK i u kojoj se traži da se izjasne zbog čega nisu obavijestili FERK o presudi Kantonalnog suda.

Ništa od navedenog nije im dostavilo ni Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH.

 

Ipak, ni presuda iz Sarajeva a ni bahatost institucija i privatnih kompanija koja se ogleda u nedostavljanju dokumentacije FERK-u nisu bili dovoljni da dozvola za rad bude poništena. 

To znači da u ovom trenutku mHE Zlate radi bez validne okolinske dozvole, što za FERK nije sporno. Podsjetimo da je za dozvolu za rad koju je izdao FERK bila neophodna vodna i okolinska saglasnost. 
Pozivajući se na nepravosnažnost presude, u jednom od dopisa Udruženju Za Doljanku, FERK naglašava da zaštita okoliša nije u njihovoj nadležnosti!

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su poručili da su postupili po nalogu suda i od Eko-Vata zatražili očitovanje po pitanju obnove postupka. Investitor ih je obavijestio da će obnoviti postupak. Ali ni u ovom slučaju, kao ni u slučaju FERK-a, Ministarstvo nije utvrdilo rok u kojem dokumenti moraju biti dostavljeni. 

- Izbjegavanje utvrđivanja rokova i u jednom i u drugom slučaju ukazuje na ponovno pogodovanje investitoru koji ovaj postupak može razvući unedogled ne obustavljajući svoj rad, odnosno nastavljajući rad bez valjane dokumentacije. Iako je okolinska dozvola poništena, investitor nastavlja i dalje da radi bez ključnog dokumenta na temelju kojeg je izdata dozvola za rad – kažu u Udruženju Za Doljanku. 

 Podsjetimo da se u sudskoj presudi navodi da je i pored uočenih nedostataka Studije koju je izradila Enova Federalno ministarstvo turizma ipak izdalo okolinsku dozvolu.

Vodnu dozvolu za rad postrojenja izdalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ministar Donko Jović prijavljen je Tužilaštvu HNK zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi. Sud je utvrdio i da Federalno ministarstvo turizma nije svim zainteresovanim stranama dostavilo osporeno rješenje. 

Više tekstova o borbi za Doljanku možete čitati na Žurnalovom linku. 

(zurnal.info)