Intervju:MARK LEE HUNTER (Video): Istraživačko novinarstvo doživljava renesansu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

MARK LEE HUNTER (Video): Istraživačko novinarstvo doživljava renesansu!

Hunter u intervjuu govori o pisanju ove knjige, izvrsnim primjerima istraživačkog novinarstva u svijetu i novim načinima finansiranja istraživačkih priča

70LoRz0qpn4

Jedan od vodećih istraživačkih novinara u svijetu, Mark Lee Hunter, u intervju povodom promocije njegovog Priručnika o istraživačkom novinarstvu u Sarajevu govori o problemima istraživačkog novinarstva i dobu renesanse, koje po njegovom mišljenju, ono doživljava.

Njegov Priručnik za istraživačko novinarstvo jedna je od najcjenjenijih knjiga o novinarstvu. Prvo izdanje ove knjige objavio je na engleskom jeziku UNESCO. Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini ACCOUNT prevela je i objavila knjigu u našoj zemlji.

Hunter u intervjuu govori o pisanju ove knjige, izvrsnim primjerima istraživačkog novinarstva u svijetu i novim načinima finansiranja istraživačkih priča.

Mark Lee Hunter je nagrađivani novinar i autor 200 istraživanja za medije poput Arte, The New York Times Magazine, Reader’s Digest, Le Figaro i druge. Doktorirao je na istraživanju o razlikama između istraživačkog novinarstva u Francuskoj i SAD-u.

Jedan je od osnivača Globalne mreže istraživačkih novinara GIJN. Svjetski je poznat predavač o istraživačkom novinarstvu.

Autor je šest knjiga. Knjigu Story-Based Inquiry objavio je 2009. godine.

Intervju je rađen putem skypea pa se izvinjavamo zbog lošeg video i tonskog zapisa na nekim dijelovima.

(zurnal.info)