Tri dana pred izbore:Marinko Čavara pomilovao ubicu povezanog sa HDZ-om BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Tri dana pred izbore: Marinko Čavara pomilovao ubicu povezanog sa HDZ-om BiH

Pero Perić pucao je na vlasnika kladionice Remi Eduarda Dilbera a sjekirom napao Maria Drmaća. Osuđenik je za više krivičnih djela i u porodičnim vezama sa predsjednikom kiseljačkog HDZ-a BiH. Vlada u junu Perićevoj firmi dodijelila poticaj

Marinko Čavara pomilovao ubicu povezanog sa HDZ-om BiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, tri dana pred Opće izbore u BiH, pomilovao je Peru Perića, biznismena i kriminalca iz Kiseljaka koji je osuđen za više krivičnih djela među kojima je i ubistvo u pokušaju. 

„Djelimično se oslobađa od kazne zatvora Pero Perić zvani Permeks“, napisao je Čavara u svojoj odluci donesenoj 4. oktobra 2018. godine.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a Periću je predsjednik Federacije BiH  smanjio kaznu zatvora za 6 mjeseci. Tako je Pero Perić, biznismen iz Kiseljaka povezan sa HDZ-om BiH i kladioničarskom mafijom, zvanično postao slobodan čovjek.

Avgust 2011. godine. Privatni poduzetnik Perić u noćnim satima svratio je do kafane u naselju Brestovo kod Kiseljaka, gdje je počeo prijetiti Eduardu Dilberu, tada vlasniku kladionice Remi, koji je poznat i po svojim vezama sa odbjeglim ratnim zločincem Dominikom Ilijaševićem Comom.


„U namjeri da oštećenog Eduarda Dilbera liši života usmjerio je cijev pištolja prema oštećenom i iz neposredne blizine u njegovom pravcu ispalio jedan za drugim četiri metka i na taj način mu nanio teške tjelesne ozljede“, navedeno je u obrazloženju presude Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je Perić osuđen na tri godine zatvora. 

Pola godine ranije, Permeks je prijetio i Dilberovom prijatelju Mariu Drmaću da će ga „izrafalisati“. Također, u maju 2011. godine u Kiseljaku Perić je sjekirom napao Drmaća. Sve ovo navedeno je u presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je Pero Perić zvani Permex osuđen zvog krivičnih djela ubistvo u pokušaju, izazivanje opće opasnosti, produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, te oštećenje tuđe stvari. Iako je u prvostepenom pustupku osuđen na tri godine zatvora, Permeksu je Vrhovni sud FBiH smanjio kaznu na dvije godine i osam mjeseci. Dodatnih šest mjeseci oslobodio ga je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. 


Pero Perić godinama je pod zaštitom HDZ-a BiH. Njegova sestra u braku je sa Josipom Kvasinom, predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH Kiseljak. Kvasina je trenutno predsjednik Skupštine Srednjobosanskog kantona. U junu ove godine Vlada SBK donijela je odluku o isplati poticaja privrednim subjektima. Firmi Mix Company Kiseljak donirano je 5000 KM. U pitanju je kompanija koja je u ranije nosila ime Permex, a koja je u vlasništvu porodice Pere Perića.  

(zurnal.info)