Konji na čekanju:Lukačeve želje preskupe za MUP RS
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Konji na čekanju: Lukačeve želje preskupe za MUP RS

Specijalna jedinica MUP-a RS još će malo pričekati sa nabavkom desetak konja kojima bi "paradirali" oko entiteskih institucija. Matematika prijavljenih firmi za adaptaciju konjskih štala, znatno je složenija od računice ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača pa mu ostaje jedino da iznos dodatno „podeblja“

Lukačeve želje preskupe za MUP RS
Foto: Capital.ba


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač imao je najbolju namjeru kada je htio da u novi Centar za obuku pripadnika MUP-a RS u Banjaluci dovede „pravu atrakciju“, odnosno konje. Iznos za opremanje hangara čak je i povećao, pa je umjesto planiranih 168.800 KM, bio spreman da iz budžeta izdvoji 327.600 KM. Međutim, nije mu se dalo. Za ovaj posao firme traže više pa je bio prinuđen da tender poništi.

Od dvije prihvatljive ponude, jedna je iznosila 383.506, a druga čak 583.166 maraka.

„Cijene svih prihvatljivih ponuda znatno su veće od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku“, stoji u odluci o poništenju javne nabavke od 22. oktobra pa ministru ostaje jedino da iznos dodatno „podeblja“.

Njegova prošlogodišnja želja, desetak konja koje će koristiti pripadnici Specijalne jedinice policije u Banjaluci, tako će sačekati bolje dane.

„Biće to kod nas atrakcija, a takvu praksu imate, recimo, u Vašingtonu, gdje policajce na konjima možete vidjeti oko Bijele kuće“, najavljivao je Lukač u decembru prošle godine.

Tender za izbor firme koja će rekonstruisati i adaptirati štale za konje uslijedio je nakon što je ministar za nabavku 20 službenih automobila i 15 kombija izdvojio 1,65 miliona KM i time za 600.000 KM uvećao iznos iz godišnjeg tenderskog plana.

Samo za ove dvije stavke, kako je Žurnal pisao, namijenio je 768.000 KM više od planiranog iznosa za MUP. Iako je iznose za ove tendere povećavao, izmjena godišnjeg plana trošenja javnog novca, nije bilo, čime su prekršeni i princip transparentnosti i stavovi Agencije za javne nabavke BiH.

Vozila, za koje je prvobitno trebalo da izdvoji  milion i 53.000 maraka, MUP je nabavio pod oznakom „promptna isporuka“. Automobile, kako stoji u obavještenjima za dodjelu ugovora, sada za 774.000 KM isporučuje banjalučki „Autokomerc V.S.“, koji nije mogao da se uklopi u tenderom propisanu vrijednost, a koja je bila niža za 14.500 KM.

Za isporuku kombija zadužen je banjalučki „Auto Servis NV“ Banjaluka i to po cijeni od 875.250 KM. Uz ovo trebalo bi svakako naglasiti i da je upravo MUP prije samo dva mjeseca kupio četiri polovna automobila za šta je isplatio 117.000 KM.

Iako ministar Lukač prošlog mjeseca nije objasnio zbog čega je budžet probijen, netom prije izbora u BiH napomenuo je da je ova godina specifična po mnogo čemu, a posebno po tome što je izborna.

Iako je izborna, Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ za Žurnal je nedavno kazao da se pravila znaju te da je MUP svakako trebalo da objavi izmjenu tenderskog plana bez obzira na to što je iznos za ove namjene povećavan posebnim odlukama Vlade RS.

„Ovakve procedure uopšte na tenderima koriste se za prikrivanje kriminala. Trebalo bi se osvrnuti i na posebnu odluku Vlade, odnosno obrazloženje da se vozila nabavljaju radi rješavanja migrantske krize“, navodi Vukajlović.

I stav Agencije za javne nabavke BiH je odavno poznat – posebnim odlukama mijenjaju se planovi javnih nabavki i MUP je na svom sajtu trebalo da objavi informaciju o povećanjima iznosa. Kako je riječ o novcu poreskih obveznika, uz informaciju bi trebalo da stoji i obrazloženje.

„Ako odluka nikome nije vidljiva, onda nema transparentnosti. Planovi i služe da se potencijalni ponuđači pripreme. Izmjene bi morali da objave“, zaključili su u Agenciji.  

(zurnal.info)