TAJNA VEZA PREDSJEDNIKA I SAVJETNIKA:Kusturica plaćan za ugovaranje susreta Dodika i Putina

Novosti

TAJNA VEZA PREDSJEDNIKA I SAVJETNIKA: Kusturica plaćan za ugovaranje susreta Dodika i Putina

Milorad Dodik budžetskim je novcem plaćao lobiste kako bi bio izbrisan sa „crne liste“ SAD-a, a istovremeno nije štedio istog novca za nekoliko minuta susreta i fotografiju sa Vladimirom Putinom u sporednim hodnicima Kremlja. Veza za ruske lobiste bio mu je i Emir Kusturica, naravno uz izdašnu proviziju

Kusturica plaćan za ugovaranje susreta Dodika i Putina
FOTO: bljesak.info

 

Milorad Dodik i Emir Kustrica stari su kamaradi. Godinama su tu jedan za drugog. Kada treba, Kusturica podrži Dodika, baš kao što je Dodik za Emira uvijek tu kada reditelju i „neimaru“ zatreba novca da realizuje svoje projekte. Od Andrićgrada, za koji je iz entitetske kase do prošle godine izdvojeno više od 11 miliona mara, plus tričavih 5,7 miliona iz siromašnog budžeta opštine Višegrad, preko finansiranja njegovog filma „Na mliječnom putu“, koji je doživio pravi fijasko, ali je zato progutao milione maraka budžetskih para opština istočne Hercegovine.

Objelodanjeno je da će Kusturica biti savjetnik Milorada Dodika, kada ovaj preuzme mjesto člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Teško da će Kusturica sa Dodikom provoditi mnogo vremena u Sarajevu, svom rodnom gradu, ali je činjenica da će imati redovnu mjesečnu apanažu, sasvim pristojnu.

PREDSJEDNIK NA SLUŽBENOM PUTU

Pitanje je čime je Kusturica toliko zadužio Dodika da ovaj poklanja budžetske milione Privrednom društvu „Andrićgrad“, u kome Emirova firma „Lotika“ ima većinsko vlasništvo od 51 posto, da finansira Kusturičinu propast od filma „Na mliječnom putu“ i na kraju ga imenuje za savjetnika?!!

Kako Dodik nije neka umjetnička duša, a i Kusturica sa pravom umjetnošću odavno nema puno veze, riječ je o čistom interesu. Kusturica je bio jedan od kanala preko kojih je Dodik organizovao svoje sastanke sa Vladimirom Putinom. Sva lobiranja za te susrete su finansirana iz budžeta Republike Srpske. Milioni maraka su izdvojeni kako bi Kusturica dogovorio Dodiku sastanke s Putinom. Šema je jednostavna - Ministarstvo trgovine i turizma RS u vidu grantova uplati novac „Andrićgradu“, a onda Kusturica dio tog  novca koristi za lobiranje za Dodika u Rusiji.

Dokumenti, koji su u posjedu Žurnala, svjedoče da se isplata sredstava preko Ministarstva trgovine na račune „Andrićgrada“ u poslednje četiri godine poklapaju sa odlascima Dodika na sastanke sa Putinom.

Tako je 30. decembra 2014. putem na račune Kusturičine firme uplaćeno 2.600.000 KM. Bila je to isplata za Dodikov odlazak na sastanak s Putinom 18. septembar 2014. godine.

Na račun “Andućgrada” je 22. februara 2017. godine uplaćeno  1.500.000 KM i to je bila isplata za dogovaranje Dodikovog sastanka s Putinom 22. septembra 2016. godine, tri dana prije referenduma o 9. januaru kao Danu RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim.

Avansno je na “Andrićgrad” 22. januara ove godine uplaćeno 1.500.000 za susret koji je Dodik imao s Putinom 25. maja. Takođe je 4. septembra ove godine avansno isplaćeno 400.000 evra za Dodikov sastanak s Putinom 30. septembra, samo par dana prije oktobarskih izbora.

SAVJETNIK ZA “SELENDRE“

Nema sumnje, Dodika i Kusturicu veže tajna, ruska veza. Ona će trajati. Kusturica će “savjetovati” Dodika, a Dodik će finansirati Kusturicu i njegove projekte, kao i ranije – parama poreskih obveznika Republike Srpske, jer će i iz Predsjedništva BiH i daje kontrolisati sve finansijske tokove u Republici Srpskoj.

Savjetnička plata će Kusturici biti isplaćivana iz budžeta Bosne i Hercegovine, baš kao i Dodikova, što je nonsens, jer su do juče i jedan i drugi negirali BiH kao državu. Uostalom, briga Kusturicu i Dodika odakle je novac, sve dok pristiže na njihove račune. Baš kao što Kusturicu ništa više nije briga za Banjaluku u odnosu na Sarajevo, koje je toliko puta javno oklevetao.

Da je drugačije, ne bi nedavno rekao da je Dodik „od selendre Banjaluke napravio grad“. Grdno je pogriješo, Banjaluka je mnogo prije Dodika bila grad. Zahvaljujući Dodiku i njegovoj vlasti za veliku većinu njenih stanovnika postala je geto.

(zurnal.info)