RUDARIMA SAMO OBEĆANJA:Kukić će štrajk iskoristiti za povećanje cijene uglja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

RUDARIMA SAMO OBEĆANJA: Kukić će štrajk iskoristiti za povećanje cijene uglja

Trodnevni zahtjevi dijela banovićkih rudara za obustavu daljnjeg umanjenja plata okončan je naizgled zadovoljavajućim rješenjem. Uprava je situaciju smirila, rukovođena drugim motivima. Mirsad Kukić je opet sve preokrenuo u svoju korist

Kukić će štrajk iskoristiti za povećanje cijene uglja

 Rudari Banovića postigli dogovor, okončan trodnevni štrajk, ttokom kojeg su protiv rudara bile angažovane i policijski specijalci.  Ovom je rečenicom u petak uveče splasnuo medijski interes za dešavanja u banovićkom rudniku.

"Kroz zaključke se zadužuje ekonomsko-finansijski sektor da do 8. maja 2019. godine izvrši detaljnu analizu obračuna i isplate plaća za januar, februar i mart te utvrdi da li je došlo do oštećenja radnika. Ukoliko se utvrdi da je došlo do toga, za navedene mjesece izvršit će se korekcija, a iznosi će biti isplaćeni na dvije rate u periodu od dva sljedeća mjeseca", saopšteno je nakon cjelodnevnog sastanka, da bi potom treća smjena nastavila rad.

„Kvaka“ je u dijelu koji glasi „ako se utvrdi da je došlo do oštećenja radnika“.  Bio bi to presedan, ali to nije sve u analizi dogovorenog sa upravom ruidnika.

Odgovor na zahtjeve rudara za poboljšanje uslova rada i povećanje toplog obroka, prolongirani su do izrade novog pravilnika, koji bi navodno trebao biti usvojen u naredna dva i po mjeseca.

Nije tek tako Mirsad Kukić, dugogodišnji gospodar Banovića i naravno rudnika, a pride i sindikalni lider (!?) pregovore sa štrajkačima vodio iscrpljujućih deset sati, kako bi im slučajno ili ne, promakla jedna stavka. Onoga što nema u zvaničnom saopštenju, prenose Žurnalovi izvori iz rudnika, jeste da do povećanja toplog obroka može doći samo ukoliko bude povećana cijena uglja. Tu višu cijenu odnosila bi se prije svega na ono što od banovićkog rudnika kupuje Elektroprivreda BiH.

Ono što slijedi jeste Kukićev pritisak spram federalne vlade da zahtjevu bude udovoljeno. Ukoliko pak ne, krivica za ponovni nezadovoljstvo rudara će biti preusmjerena, a  umjesto upravne zgrade rudnika protesti bili u Sarajevu. Plan je da budu „angažovani“ rudari Banovića i Kreke.

Tako su rudari još jednom izigrani i postali tek puko sredstvo međusobne političke borbe SDA i Kukićeve PDA. 

 

(zurnal.info)