POLICIJOM PROTIV RUDARA, OD SDA DO PDA:Kopaćete i za manju platu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

POLICIJOM PROTIV RUDARA, OD SDA DO PDA: Kopaćete i za manju platu!

Prije dvadesetak godina policija kojom je rukvodio SDA-ovac Šemsudin Mehmedović “razbucala” je zeničke rudare koji su blokirali magistralni put. Banovićki su rudari danas blokirali prugu, a intervenisala je PDA policija

Kopaćete i za manju platu!
FOTO: zurnal.info

 

Policija je u Banovićima i ispred direkcije ovdašnjeg Rudnika. Ne, nije riječ o istrazi poslovanja, nego o “uklanjanju odmetnutih” rudara koji su blokadom pruge tražili svoja prava.

Rudari ovog jedinog rudnika u Federaciji koji nije u koncernu Elektroprivrede BiH odlučili su se na do sada nezamislivo, traže povećanje plaća, onih koje su prethodno umanjene za 150-200 maraka te toplog obroka.

Najviše upornosti pokazalo je oko 200 radnika jame Omazići koji nisu pristali na jučerašnja obećanja uprave Rudnika da će plate biti povećane kao i topli obrok. Dodatno su tražili i poboljšanje uslova rada.

Rudari potkopavaju državu

No, njihov štrajk i blokada pruge proglašeni su nezakonitim i štetnim, te je Vlada TK angažovala pripadnike Specijalne policije, u kojoj su odnedavno instalisani kadrovi PDA. Dodatno su rudari optuženi i za političku motivisanost štrajka.

 

 

Tehnički direktor Rudnika Banovići Ibrahim Lapandić izjavio je da su na smanjenje plata utjecali smanjenje proizvodnje za 40 posto i dodatno zapošljavanje 150 osoba.

Nama smanjili plate nakon što su sebi pokupovali stanove i kuće ne samo po BiH nego i po inostranstvu”, reći će za Žurnal jedan od rudara.

Naravno, ni slova o tome zašto je dodatno primljeno 150 osoba. No, opće je poznato da su netom prije posljednjih izbora radna mjesta bila mamac za glasače PDA.

Uočljivo je da rudari nisu jedinstveni, upravo jer su dobrim dijelom pod paskom kadrova ove stranke.

Žurnal je nedavno pisao kako je predsjednik Sindikalne organizacije RMU Banovići i pomoćnik direktora za razvoj niko drugi do Mirsad Kukić,osnivač Pokreta demokratske akcije!? Kao što rudnik nije dio Koncerna EP BiH, tako ni ova sindikalna organizacija nije u sastavu Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH

Uzaludan je bio pokušaj da razgovaramo sa Kukićem, da saznamo šta ovaj sindikalac misli o protestu svojih….kolega.

Postoje različita tumačenje ove “male rudarske bune” u Banovićima. Jedna je da je sve inicirao upravo Kukić, kako bi imao opravdanje za smjenu aktuelne uprave predvođene direktorom Muneverom Čergićem, no njega je “instalirao” upravo Kukić. S druge strane, sumnje da sve dolazi iz SDA ili čak SDP-ove “kuhinje” malo su vjerovatne, pogotovo ne u inicijalnom pokretanju štrajka. Iz ovih stranaka su tek naknadno shvatili da bi mogli “profitirati” u cijeloj situaciji, ali kasno za neku ozbiljniju organizaciju protesta.

U suštini, to su samo pokušaji da se ne govori o relanom problemu, a to je loša finansijska situacija i smanjenje plata, što je rezultiralo da dio rudara “pukne”, kako samo kažu.

Iz dobiti u dubiozu

Rudnik Banovići zapošljava oko 2800 radnika, a poslovnu je 2017. okončao sa više od 6 miliona maraka sveobuhvatne dobiti. Nakon toga u prošloj godini slijede sve evidentniji finansijski problemi.

Žurnal je mnogo puta pisao o poslovnim “vratolomijama” Mirsada Kukića putem javnih nabavki koje su dobijale firme sa kojima je interesno povezan, o “misterioznom” nestanku uglja, angažovanjuzaštitarske agencije, dodjeli poslova odvoza iz rudnika, te o propalom projektu izgradnje termolektrane. I to je samo dio.

Pokazuje se da riječi Žurnalovog sagovornika izrečene prije godinu dana nažalost dobijaju potvrdu.

„Zaduženje Rudnika je oko 15 miliona maraka. Da bi prikazali stabilno financijsko stanje u rudniku, potpuno su uništili kopove. Štedili su na troškovima otkrivke ili kopova, da bi vraćali kredite. Ostavljaju „haos“ nekome ko će doći poslije njih. Kraj iduće godine bit će borba za život ili smrt. Oko 100 miliona maraka treba da se uloži u otkrivku da bi se stanje dovelo u optimalno," rekao je izvor iz Rudnika Banovići.

Jednodnevna pobuna rudara, u konačnici ukazuje da je sve teže skrivati finansijske posljedice po rudnik kojim godinama suvereno upravljaju Kukić i kukići.

(zurnal.info)