U IŠČEKIVANJU SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BiH:Ko može ozbiljno shvatiti državicu sa 220 ministara?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

U IŠČEKIVANJU SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BiH: Ko može ozbiljno shvatiti državicu sa 220 ministara?

Dodikov izgovor za “odlučno ne” ANP-u jednak “krokodilskim suzama” koje liju iz SDA zbog politizacije pravosuđa

Ko može ozbiljno shvatiti državicu sa 220 ministara?
FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

"Sjednice Predsjedništva BiH će biti u utorak 20. avgusta", "Sjednice neće biti" - smjenjuju se agencijske vijesti garnirane izjavama političkih čelnika, od Milorada Dodika do Bakira Izetbegovića.

“Ako nema rješenja za  Godišnji nacionalni plan, nema ni imenovanja  mandatara Vijeća ministara BiH”, rezolutan je Izetbegović.

“Neću glasati za ANP, ne zna se ni ko ga je pisao ni šta žele s njim. Mnogo je tamo nekih reformi, poput reforme policije i ja neću na to pristati”, odgovara Dodik dok je još trajao sastanak predsjedaavjućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije Erica Nelsona i Matthewa Fielda.

Zna naravno Dodik da u ANP-u nema naznaka reforme policije, i takva je složenica navedena u potpuno drugom kontekstu, u smislu jačanja saradnje domaćih i međunarodnih policijskih agncija.

“Realizacija reforme i unaprjeđenje policijskog sistema, te unaprjeđenje pravosudnog sistema i strukture ostaju prioritet BiH i usmjereni su ka jačanju vladavine prava i unutrašnje sigurnosti. Aktivnosti  tijela koje provode ove aktivnosti kontinuirano će se usaglašavati sa NATO i EU standardima i zahtjevima”, doslovno piše u ANP-u.

Zato je Dodikov izgovor za “odlučno ne” APN-u jednak “krokodilskim suzama” koje liju iz SDA zbog politizacije pravosuđa, kao da upravo oni nisu prvi svojevremeno ubacili svoja dva visokopozicionirana funkcionera u Ustavni sud BiH, što je bio signal svim ostalima da nastave “njihovim putem”.

Njegov izgovor je iskreno koliko i priča HDZ-a “da skrbi o svim Hrvatima u BiH”, a potom predloži izborni zakon po kome može biti izabran samo HDZ-ovac iz Hercegovine, one zapadne.

Treba podsjetiti da članstvo u NATO savezu ne podrazumjeva samo vojni segment (uzgred OS BiH imaju 4823 oficira i podoficira na 3.735 vojnika), nego zahtjeva i niz drugih preduslova koji u konačnici znače ono što, unatoč već otrcanosti izraza, nazivamo pravna država.

Politički analitičar američke organizacije Vijeća za demokratizaciju politike Kurt Bassuener nedavno je za portal Klix rekao suštu istinu, da čak ni Dodikovo prihvatanje ANP ne bi ništa značilo dok BiH ima ovakvo ustavno uređenje.  

I to je to, zar bilo ko ozbiljno prihvata državicu koja ima 220 ministara na raznim nivoima i koje bi trebalo pitati za svaku stratešku odluku koja se svugdje donosi isključivo na državnom niovu?

U suštini, sva halabuka oko ANP-a je odmjeravanje “političkih mišića” - Izetbegovića koji ima dva svoja predstavnika u Predsjedništvu BiH spram Dodika koji u suštini zna da prihvatanje ANP-a ne znači ništa radikalno. Dug je put do NATO-a, odnosno “pravne države” koje sigurno neće biti ni od utorka.

(zurnal.info)