LAŽNE UŠTEDE SEBIJE IZETBEGOVIĆ:Klinički centar duguje milion maraka preduzeću Sarajevo gas!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

LAŽNE UŠTEDE SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Klinički centar duguje milion maraka preduzeću Sarajevo gas!

Milion maraka iznosi ukupni dug Kliničkog centra Sarajevo prema JP Sarajevo gas, saznaje Žurnal! Od dolaska Sebije Izetbegović na čelo KCUS-a dug za plin se mjesečno poveća za najmanje 20 hiljada maraka

Klinički centar duguje milion maraka preduzeću Sarajevo gas!

"Mediji spekulišu, a ja kažem: Cifre su neumoljive", saopćila je prije petnaestak dana generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

I, fakat, cifre su neumoljive. Milion maraka iznosi ukupni dug Kliničkog centra Sarajevo prema JP Sarajevo gas, saznaje Žurnal! Od dolaska Sebije Izetbegović na čelo KCUS-a dug za plin se mjesečno poveća za najmanje 20 hiljada maraka.

Dokazuju to i računi koji su u posjedu Žurnala. Prema računu izdatom početkom marta ove godine, dug KCUS-a po osnovu isporučenog, a neplaćenog plina, iznosio je 711.384 KM. Toj cifri dodata je i tranša za tekući mjesec u izosu od 281 hiljadu maraka, što je, u konačnici, iznosilo 993 hiljade maraka.

Mjesec kasnije, u rubrici - dug za prethodne mjesece pisalo je - 743 hiljade, što je za trideset hiljada više nego u februaru. Konačni saldo za mart 2017. godine iznosio je 963 hiljade maraka.

"Iznosi dugovanja su prikazani u nalazu finansijske policije i Izvještaju o reviziji. O tome nema pogađanja. Ogromni troškovi koji su pravljeni u KCUS-u su dokaz bahatosti, nepristojnosti i još svačega što je rađeno, ali neka svako radi svoj posao i neka nadležni utvrde šta i kako je rađeno. Ostalo je 16 miliona KM duga i uz to 3,5 miliona KM tužbi uposlenika", kazala je generalna direktorica KCUS-a.

No, da su u pitanju samo fiktivni izvještaji direktorice Izetbegović pokazalo se vrlo brzo. Zbog fiktivne štednje brojni aparati za preglede i terapije su se pokvarili.

"Mjesecima se čekalo na dijagnostiku i operaciju. Naravno da nismo sve popravili, ali većinu jesmo", izjavila je 26. maja ove godine profesorica Izetbegović.

SIEMENS NIJE OBAVIJEŠTEN

Tada je već znala da je dva dana ranije, tačnije 24.5., sa radom prestao linearni akcelerator i da onkološki pacijenti ne mogu ići na zračenje. Znala je, ali ništa nije poduzela. A kada je problem eskalirao, generalna direktorica se sjetila da pošalje dopis Siemensu u kojem ih upozorava da nisu poduzeli ništa da servisiraju aparate u čije je servisiranje za godinu i po uložila - 14 hiljada maraka.

Iako je u medijima objavila da je pomenuti akt, datiran u martu ove godine, poslala prije tri mjeseca, prema pouzdanim informacijama Žurnala, taj dokument KCUS nikad nije ni uputio na adresu Siemensa.

Štaviše, dokument je nastao 13. juna, ali je generalna direktorica za potrebe svoje odbrane u javnosti, na njega stavila pečat i datum iz marta ove godine. A sve i da je slala dopise - ništa se ne bi promijenilo. KCUS mjesecima nije plaćao svoje obaveze prema Siemensu, kao, ustalom, prema većini dobavljača. Što dokazuje i slučaj Sarajevo gasa, kojem KCUS duguje milion maraka.

Samo, u prilog joj ide činjenica da je direktorica Sarajevo Gasa rođena sestra Eneide Kapetanović, vlasnice Apoteke Dina, koja ima posebno mjesto u privatnom i poslovnom životu Sebije Izetbegović.

(zurnal.info)