STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE U LIVNU:Kako se premijer Ivan Jozić sukobio s interesom u vlastitoj kući
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

STRANAČKO ZAPOŠLJAVANJE U LIVNU: Kako se premijer Ivan Jozić sukobio s interesom u vlastitoj kući

Silvija Jozić u Vladu Kantona 10 zaposlena je u ponedjeljak. Dva dana poslije njen suprug joj je postao šef

Kako se premijer Ivan Jozić sukobio s interesom u vlastitoj kući

Mjesec dana nakon što su u Skupštini Kantona 10 smijenjeni ministri iz reda srpskog naroda, koji su SNSD zamijenili SNS-om, postavljeni su novi, odaniji kadrovi SNSD-a. Politički transfer iz SNSD-a u SNS skupo je koštao  Aleksandra Štrbca kojeg je zamijenio Miloš Bauk. Isti slučaj sa  Mirjanom Stojsavljević Petraković, koju je na čelu ministarstva pravosuđa zamijenio Jovo Paripović. I Slaviša Mihajlović postavši SNS-ovac, smijenjen je. Na njegovo mjesto, zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona 10, došao je lojalni kadar SNSD-a Dragan Puzigaća. Bivšeg ministra rada zdravstva i socijalne zaštite Dragoslava Topića iako je ostao član SNSD-a, zamijenila je stranačka kolegica Vasilija Bročeta.

Biviši premijer Draško Dalić ( HDZ BiH ) smijenjen je, nakon što je otvoreno prozvao “svoje” tj. rukovodstvo Kantona 10 i vrh stranke HDZ BiH za funkcionisanje na principu ucjena, laganja i uvjetovanja i nezakonitosti. Preostali HDZ-ovi ministri podržali su Dalićevu smjenu i ostali na svojim funckijama. Bivši premijer Kantona 10, navodio je u svom otvorenom pismu, kako se funkcioniše na principu političkog zapošljavanja:

"Nagrađivanje članstvima u upravnim tijelima, radnim mjestima, proporcionalno je stupnju podaništva, ulizivanju velikom vođi, nepoštivanju tijela stranke pri čemu se ne vodi briga o stručnim kvalitetama, obrazovanju i socijalnim potrebama."

Ova izjava koštala je Dalića, premijerske fotelje. Zamijenio ga je Ivan Jozić i planovi sumnjivih zapošljavanja HDZ-a BiH mogli su se nastaviti.

Žurnal objavljuje mrežu stranačkog, rodbinskog i prijateljskog zapošljavanja u institucijama Livanjskog Kantona.


ONA JE UŠLA U PONEDJELJAK, A ON U SRIJEDU

Novi premijer Kantona 10 nedavno je postao Ivan Jozić. Kako “ispred svakog uspješnog muškarca, ide još uspješnija žena”, tako je i njegova supruga Silvija Jozić, savjetnica ministra Ivice Brešića u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaposlena u ponedjeljak, a njen suprug Ivan Jozić postao je prvi čovjek Kantona u srijedu.  Da bi bolje razumijeli kako je došlo do ove situacije, moramo se prisjetiti, prethodne funkcije novog premijera.


Ivan Jozić, premijer Vlade HBŽ

Ivan Jozić bio je predsjednik Školskog odbora u Srednjoj strukovnoj školi “Slivije Strahimir Kranjčević”u Livnu. Direktor ove škole je Saša Grabovac, inače vijećnik u OV Livno (HDZ BiH). Za vrijeme njegovog mandata, tokom 2016. godine u navedenoj školi zaposlena je Tina Brešić, supruga Ivice Brešića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te predsjednika Kantonalnog odbora HDZ BiH. 


Borjana Krišto, Dragan Čović i Ivica Brešić

Kao protuuslugu za zapošljavanje supruge u školu, ministar Brešić supruzi novog premijera  Silviji Jozić dogovorio je mjesto načelnice Savjetodavne i uzgojno selekcijske službe u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Na ovaj način uspješno su se supružnici Jozić našli na istom radnom mjestu. 


“Ivan Jozić kao član Školskog odbora doprinio je da se bez natječaja uposli supruga Ivice Brešića, jer su obiteljski povezani. Ivica Brešić zet je Borjane Krišto, a snaha Borjane je Tihana Krželj koja se prezivala Popović. Dok djevojačko prezime Silvije Jozić je Popović, i ona je bliža rodica Tihane Krželj.” navodi Jakov Perković vijećnika Hrvatske liste za Livno u OV Livno.

Na mjestu savjetnice, prethodnica Silvije Jozić je bila Irena Šiško koja je prebačena na mjesto zamjenice direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

“Irena Šiško prebačena je u Banja Luku, i to ništa nije slučajno. Postoji niz takvih primjera u javnim preduzećima. Ako znamo ko je Ivan Jozić, koga je oženio kojim vezama je povezan, onda ne čudi."  ističe Jakov Perković.

Irena Šiško supruga je Mirka Šiške, sina vlasnika firme Zabrišće B&M.  Sestra Mirka Šiške, Karolina Brdar, rođena Šiško, kako saznaje Žurnal, u vrlo bliskim prijateljskim odnosima je sa Borjanom Krišto.

Muž Karoline Brdar, Dubravko Brdar uposlenik je JP Ceste FBiH. Sin Karoline i Dubravka Brdar, Dubravko junior, trenutno je u kabinetu Borjane Krišto. 

Nadalje, suprug Borjane Krišto, Branko Krišto otorinolaringolog je u Kantonalnoj bolnici  “Dr. fra Mihovil Sučić” u Livnu. Kriština sestra je Angela Bilokapa medicinska sestra je pomenutoj bolnici, a njen suprug Jozo Bilokapa, zaposlenik je EP HZHB u poslovnici Livno. 

ZAPOSLI  BLIŽNJEG SVOG

Nepotizam u Livanjskom kantonu tu ne staje.

Brat Borjane Krišto, Ljupko Krželj, suprug je Tihane Krželj rođene Popović. Ljupko Krželj zaposlen je u EP HZHB Livno, i također blagajnik je Udruge građana “BILA” koja dobija novac iz proračuna budžeta Kantona 10.

Sestra Borjane Krišto, zaposlenica je u Kantonalnom administrativnoj službi PIO/MIO Kantona 10.

Inače, pomenuti kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić pobrinuo se i da se zaposli njegova sestra Tina Mihaljević koja je direktorica dječjeg vrtića u Livnu, a njen muž Pero Mihaljević, uposlenik je ŠGD Hercegbosanske šume Kupres d.o.o.

“TI MENI, JA TEBI”

Izvori bliski Vladi Kantona 10 kažu da je Petar Galić, ministar nauke, prosvjete, kulture i sporta suprugu zaposlio u lokalnu banku, a zauzvrat, on je zaposlio dvije osobe u obrazovni sistem u Kantonu 10.


Petar Galić, ministar nauke, prosvjete, kulture i sporta HBŽ

Kum ministra Petra Galića zaposlen je kao vozač u MUP-u Kantona 10, dok je ministrov brat zaposlen je u ŠGD Hercegbosanske šume d.d. Kupres, na čijem čelu je Branko Ivković.  Slučajno ili ne, sin Branka Ivkovića, Mario Ivković, stručni je saradnik u Ministarstvu  nauke, prosvjete, kulture i sporta, gdje je ministar Petar Galić.

“Dok je premijer bio Branko Ivković uposlio je bez natječaja u Vladu Kantona 10, upravo današnju suprugu, svog sina Marija. Njegov sin Mario Ivković, stručni je saradnik u  Ministarstvu nauke, prosvjete, kulture i sporta, kod ministra Galića. Branko Ivković imao je više kaznenih prijava, nikada se ništa nije “navodno” dokazalo.”, za Žurnal kaže vijećnik iz OV Livno Jakov Perković.

Naši upiti i telefonski pozivi prema Ivanu Joziću, Ivici Brešiću i Petru Galiću ostali su ignorisani.

Veliki je rodbinsko-stranački krug politike HDZ BiH u Kantonu 10. Lokalno stanovništvo sa kojim smo razgovarali u Livnu, potvrdilo nam je da je stranačka kartica vladajućih u ovom kantonu uslov bez kojeg se ne možete zaposliti, u bilo koje javno preduzeće. Stoga ne čudi da su područja Sjeverne Hercegovine žrtve sve većeg odliva stanovništva. 

(zurnal.info)