Žurnal obišao fiktivne birače u Hrvatskoj (VIDEO):Kadrovi HDZ-a prijavljivali glasače na nepostojećim adresama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Žurnal obišao fiktivne birače u Hrvatskoj (VIDEO): Kadrovi HDZ-a prijavljivali glasače na nepostojećim adresama

Birače iz Hercegovine u Dalmaciji fiktivno prijavljivao vijećnik HDZ-a BiH Tomislavgrada Josip Bagarić. Za Posavinu zaduženi kadrovi HDZ-a Hrvatske. Prodato preko 2000 glasova fiktivnih birača. Kriminal pod pokroviteljstvom Milijana Vase Brkića i udruge Prsten

Kadrovi HDZ-a prijavljivali glasače na nepostojećim adresama

Potragu za lažnim HDZ-ovim biračima simbolično smo počeli u ulici Franje Tuđmana. Na stranici  CIK-a piše da u toj ulici, u naselju Grubine kod Imotskog, na broju 76, stanuje dopisni birač iz Tomislavgrada Jure Bagarić. Vlasnik kuće je Ante Jonjić.

„Bagarić? Nikad čula“, kaže nam djevojka koju smo zatekli ispred kuće. 

Ali Ante je telefonom pojasnio situaciju. Jure Bagarić je bio, a sve ima veze sa „kuvertama“. Kuverte je, objasnio je Ante, a prenijela djevojka, odnio Josip. Za više detalja su nas uputili na Ivicu Jonjića.

Kod Ivice Jonjića bi trebao biti nastanjen Marko Bagarić. Barem tako piše na stranici Centralne izborne komisije BiH koja je na adresu Ante Starčevića broj 3, Grubine, Republika Hrvatska, uputila glasačke listiće na ime dopisnog birača iz Tomislavgrada. Vlasnik kuće Ivica Jonjić pomalo je bio zbunjen kada smo ga počeli ispitivati o dopisnom biraču Marku. Nešto je znao, nešto nije znao, ali je, ipak, izgovorio jednu ključnu rečenicu. Kuvertu je odnio Josip.

Josipa su, prije desetak dana, pomenuli hrvatski državljani kod kojih su fiktivno bili prijavljeni dopisni birači iz sela Mesihovina kod Tomislavgrada. Ali ko je on?

„Josipa ovdje svi znaju. Zovu ga Kameni Most, jer je i prošle izbore prijavljivao fiktivne birače u Hrvatskoj“, kažu nam trojica uglednih stanovnika Tomislavgrada.

Radi se o Josipu Bagariću, vijećniku HDZ-a BiH u Tomislavgradu. On je čovjek koji je u okolici Imotskog fiktivno prijavljivao svoje zemljake, a potom išao „po kuverte iz CIK-a“. Granična policija BiH registrovala je da je Josip Bagarić u posljednja tri mjeseca najmanje osam puta prelazio granični prelaz Osoje, koji se nalazi kod Imotskog. Uglavnom je na teritoriju Hrvatske ulazio ujutro, zadržavao se dva-tri sata i odmah se vraćao u BiH. 


Tokom septembra, kada je CIK poslao poštu dopisnim biračima, Bagarić je najmanje tri puta ulazio u Hrvatsku. Istog dana se vraćao u BiH.

„On je kadar HDZ-a BiH koji je zadužen za ove poslove. Njegov brat Robert Bagarić je predsjednik Skupštine Kantona 10“, pojašnjavaju sagovornici Žurnala.

Roberta Bagarića, koji je u Tomislavgradu poznat po tome što je službeni automobil prodavao na PIK-u,  zvali smo za izjavu. Kazao je da ne može razgovarati, jer je na predizbornom skupu HDZ-a BiH.

„Isusa ti“, reći će Bogdan Branko Jurič nakon što smo mu pročitali da je on, koji na izbore nije izašao još od '98. godine, putem pošte već glasao iz Zagreba.

„Nikad se ja nisam prijavio za to glasanje“, kaže Jurič.

Ali neko drugi ga je prijavio. I to na adresi Lanište BD kod zagrebačke Arene. Bogdanova kćerka Ljubica dvadeset godina živi u Zagrebu. Nije znala da joj otac stanuje u komšiluku, pa je s ekipom Žurnala krenula u potragu za ocem kako bi mogla na izbore. 

„Tražim tatu na adresi Lanište BD“, govorila je prolaznicima u ulici, dok su je oni s čuđenjem gledali.

Uglavnom, ni aplikacije ni prolaznici nisu pomogli Ljubici da nađe adresu Lanište BD. Ta adresa postoji samo na službenoj stranici Centralne izborne komisije BiH. 

Mustafa Mehmedalić iz Orašja živi u Frankfurtu. Na stranici CIK-a već piše da je glasao iz Hrvatske. 

„Dokaze da nisam glasao imam. Nikad nisam bio na adresi gdje sam navodno prijavljen“, napisao je Mehmedalić u svojoj prijavi dostavljenoj SIPA-i.

Upravo u Orašju registriran je najveći broj zloupotrebe identiteta. Istražni organi BiH raspolažu informacijama da su na području Posavine djelovali kadrovi HDZ-a BiH i Hrvatske. Tako je, prema dokumentima koji su u posjedu SIPA-e, kadar HDZ-a BiH Ivo Mijić trgovao glasovima najmanje 700 osoba čiji je identitet ukraden. U pitanju su osobe iz Dervente, Broda i Modriče. 

„Slavo Kutlić iz Okučana, izbjegao iz Dervente, dugogodišnji je prodavač glasova, osoba izbjegla sa područja Banja Luke, Gradiške i Dervente. U ponudi je imao oko 1000 glasova“, piše u prijavi koja je dostavljena SIPA-i i proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Osim bh državljana, u krađu identiteta su umiješani i kadrovi HDZ-a Hrvatske. U prijavi je navedeno i ime Ante Matijevića iz Rugvice pored Zagreba, za kojeg se tvrdi da je zajedno sa načelnikom te općine Antom Čičkom trgovao sa oko 200 glasova. 

„U sve ove prodaje uključeno je rukovodstvo HDZ-a Hrvatske, prvenstveno iz Slavonskog Broda, koje je pozivalo građane preko udruge Prsten da dostave koverte u prostorije Županijskog odbora HDZ-a. Načelnici općina Okučani, Rugvica, Požega i Županja involvirani su u ovaj slučaj. Glasački materijal se nalazi u kućama navedenih osoba“, navedeno je u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala.

Pomenuta udruga Prsten okuplja Hrvate iz BiH. Njen ogranak u junu je utemeljen i u  Vitezu. Na skupu u Vitezu je govorio potpredsjednik HDZ-a Hrvatske Milijan Vaso Brkić. Nešto ranije, upravo je Brkić izdao stranački naputak za registraciju birača za glasanje dopisnim putem. Nakon njegovog naputka, broj birača putem pošte koji glasaju iz Hrvatske porastao je za više od 150 posto. A kako je HDZ registrirao, pokazuju slučajevi iz Grubine, Laništa i slavonskih sela u kojima su fiktivno prijavljeni birači iz BiH. Većinu spornih općina i u BiH i u Hrvatskoj kontrolira HDZ.

(zurnal.info)