Omer Škaljo zna šta treba raditi:Kada zaposliš djecu odabranih, nema straha od istrage
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Omer Škaljo zna šta treba raditi: Kada zaposliš djecu odabranih, nema straha od istrage

Žurnal je davno opisao praksu prisutnu (i) u ZDK, o međusobnom zapošljavanju članova porodica između tužilaca, policijskih funkcionera, rukovodilaca javnih preduzeća i ministarstava. Slijedom toga, evo još jednog ilustrativnog primjera.

Kada zaposliš djecu odabranih, nema straha od istrage
Omer Škaljo

 

Početak ove godine bio je sretan za Melisu Šišić. Uspjela je na neodređeno vrijeme dobiti posao referenta za obradu recepata u Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona. Nije jednostavno dobiti ovakav posao godinu i pol dana nakon okončanja srednje škole u Zenici gdje je oko 18000 nezaposlenih.

Nećemo se sada baviti „sitnicama“ poput onih gdje je uporedo sa upisanim redovnim studijem prava uspjela steći četvoromjesečno iskustvo traženo konkursom ili kako su na poziciju 4 gdje je predviđena jedna osoba, primljene dvije osobe na neodređeno vrijeme. Ne okrivljujući ovu djevojku,  moramo navesti važan  podatak.

 

 

Melisa je kćerka policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića. Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja je Omer Škaljo, osoba za koju je Tužilaštvo ZDK formiralo predmet po osnovu sumnje u brojna nelegalna zapošljavanja te zbog niza drugih spornih radnji, o kojima je Žurnal nekoliko puta pisao. Sve to je potvrdio i izvještaj federalnih revizora.

 

 

Tim slijedom, Škalju bi trebali istraživati inspektori kojima komanduje komesar Šišić. Iako istragom rukovodi tužilaštvo, glavnina posla u istrazi i formiranju izvještaja o počinjenju krivičnog djela jeste na Upravi policije ZDK. U toj Upravi kao inspektor radi i sin glavne tužiteljice Vesne Kaknjo, kojem je prema pouzdanim izvorima Žurnala, komesar Šišić već odredio poziciju šefa jednog od odjela i sukladno s tim i dodatno činovanje.

Žurnal je davno opisao praksu prisutnu (i) u ZDK, o međusobnom zapošljavanju članova porodica između tužilaca, policijskih funkcionera, rukovodilaca javnih preduzeća i ministastava.

Kadrovska kombinatorika koju provodi komesar zaslužuje posebnu priču. Napomenimo samo, da je baš kako je Žurnal i najavio u međuvremenu „pometen“ načelnik Policijske uprave I Zenica Admir Gazić. Njegova jedina „greška“ je što nije spriječio istragu protiv badže lidera kantonalne ASDA Rame Isaka Sulejmana Spahića, koji je nedavno prvostepeno, dakle nepravomoćno, osuđen na jednoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog nasilničkog ponašanja, o čemu je Žurnal pisao. Isak i Spahić su za isti događaj podnijeli kontraprijavu, koja je odbačena, što je “na teret” stavljeno Gaziću.

Kantonalno tužilaštvo je optužnicu i presudu Spahiću “zaboravilo” da objavi.

Komesar tako uklanja kadrove koji odbijaju slijepu poslušnost, tačnije odbijaju raditi bilo šta što nije sukladno zakonu, a što im se sve češće traži. Zato je podoban, primjera radi, Muamer Ćerim koji je pravosnažno osuđen zbog davanja lažnog iskaza. Umjesto otkaza, promoviran je u zamjenika komandira PS Crkvice!?

Uostalom, ništa nije čudno u ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje je ministar Dario Pekić osumnjičen za zloupotrebu položaja.

Vratimo se Škalji, koji je baš kao i ministar Pekić, akvizicija ASDA. Škaljo igra na sigurno i na više strana, pa je prije komesarove kćerke, u ispostavu u Žepču  zaposlio kćerku HDZ-ovca Ive Tadića, dopredsjedavajućeg Skupštine ZDK i predsjednika kluba Hrvata u Domu Naroda FBiH. Škaljo je avgusta 2019. godine na direktorsku poziciju imenovan kao kadar A-SDA i to nakon što je izmjenjen statut Zavoda, jer je prethodne dvije godine bio penzionisan, a otpremninu je uzeo kao zastupnik u federalnom parlamentu.

 

(zurnal.info)