Prijetnje iz sudnice:KADA AVAZ PODIVLJA: Fahrudin Radončić obećava da će se Bakir Izetbegović valjati u blatu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

KADA AVAZ PODIVLJA: Fahrudin Radončić obećava da će se Bakir Izetbegović valjati u blatu!

Održano je ročište po osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću na kojem su predočeni presretnuti telefonski razgovori. Izabrali smo najzanimljivije detalje

KADA AVAZ PODIVLJA: Fahrudin Radončić obećava da će se Bakir Izetbegović valjati u blatu!
Radončić sa advokatima na šestosatnom ročištu

Šest sati trajalo je ročište tokom kojeg je tužilaštvo sa 120 strana materijala, transkripata presretnutih razgovora i sms poruka, obrazlagalo razloge za jednomjesečni pritvor Fahrudinu Radončiću.

U pitanju su razgovori ranije uhapšenih Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, potom Dautbašićeva komunikacija sa više osoba iz policijskih agencija te sa Fahrudinom Radončićem.

Sve je povezano sa, kako tužilaštvo navodi, namjerom da se ucjenama i prijetnjama onemogući svjedočenje Azre Sarić u procesu protiv Nasera Kelmendija na sudu u Prištini. O tome šta se dešavalo na relaciji Sarić – Šahman – Dautbašić – Radončić Žurnal je pisao nakon ročišta za pritvor Dautbašiću i Šahmanovoj.

Tužilaštvo je i ovaj put ponudilo konkretne detalje komunikacije i putem vibera, koja potkrepljuje njihove navode i kojom jasno negiraju ono što su Dautbašić i Šahman naveli u svojim izjavama, u kojima su tvrdili da je Azra Sarić u stvari njima došla i tražila usluge. Isto tako pruženi su uvjerljivi dokazi da je Radončić rukovodio, a Dautbašić i Šahmanova bili izvršioci pritiska na svjedokinju Azru Sarić.

Predočeni su i detalji komunikacije Fahrudina Radončića sa više osoba. Tužilaštvo navodi da provodi istragu protiv Radončića od 18.8.2014., a da je istraga protiv njega proširena 25.12.2015. kada je zatraženo njegovo prisluškivanje, koje je odobrio Sud BiH.  

Iz nekih komunikacija jasno je da u jednom trenutku Fahrudin Radončić ima saznanja da je protiv njega aktivirana istraga i da je spreman da se svim sredstvima suprostavi, odnosno onemogući njen daljnji tok.

 

Izetbegović : kunem se da sa ovim nemam veze

 

Teško je u kratkom vremenu izdvojiti sve detalje iz obimnog materijala. Očito je da je Radončić sav svoj gnjev zbog istrage usmjerio, osim tužilaštva, prema Bakiru Izetbegoviću

U jednom trenutku Bakir Izetbegović mu dostavlja sms poruku :

Bakir Izetbegović – Fahrudinu Radončiću : „Osmica mi je javio za Dautbašića, ovi iz tužilaštva se zaista trude da nam razbiju koaliciju.“

Fahrudin Radončić – Bakiru Izetbegoviću: „Kao što rahmetli Alija reče velikim se bogom kunem da robovi biti nećemo.“

Bakir Izetbegović – Fahrudinu Radončiću : „Velikim se bogom kunem da sa ovim nemam veze.“

Ovo očito nije umirilo Radončića. Iako ga je u međuvremenu takođe osumnjičeni u predmetu Zijad Hadžijahić, (sada bivši) službenik ambsade SAD-a u Sarajevu uvjeravao da nema ništa zavedeno, da nema naloga za istragu, da im treba šou za tužioca Hjuza iz Eulexa, Radončić je saznao za istragu.

U razgovorima najavljuje kako će Kelmendijev advokat pitati na procesu za Bakira Izetbegovića te da će tako i on biti dio procesa.  

U razgovoru sa Safetom Oručevićem govori : „Vratiću im na islamiste, ne idem na ko je koga rokno.“

Radončić mu kaže da Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka, od srijede ide brutalno, u čelo.

„Treba leševe vratiti tamo gdje su ih ubijali, a ne u njegovo dvorište,“ rekao je Radončić u transkriptima njegovih razgovora koje je predstavilo tužilaštvo.

Oni traže vraga i dobiće ga. Bakir i Osmica (Mehmedalija Osmić, direktor OSE) su bili na balkonu, sada će se valjati u blatu,“ dio je priče Fahrudina Radončića iz presretnutih razgovora.

Radončić je tako najavljivao pres konferenciju na koju planira dovesti supruge Nedžada Uglejan i Ramiza Delalića Ćele te ponuditi dokaze o naručiocima ubistva, Izetbegoviću i Osmici.

Slučaj Kelmendi treba vratiti na politički teren. Promijeniće se Goran (Salihović), otvoriće kutiju u koju nije gledao“, govorio je Radončić.

Najavljuje i kako će postaviti delegatsko pitanje Salihoviću zašto o tome ne otvara istragu, najavljuje kako idu naslovnice, tekstovi, dokumenti.

Kada Avaz podivlja tu idu demonstracije“ kaže Radončić i dodaje : „Ovo je naš personalni sukob, žele nekoga osuditi i da se više niko tim ne bavi.“

Radončić je Safetu Oručeviću objašnjavao i kako mu je Bakir (Izetbegović) podvalio oko imenovanja ambasadorice BiH u Sloveniji, koju je imenovao bez zvaničnog prijedloga SBB-a, samo 24 sata nakon što mu je Radončić dostavio njen CV radi konsultacije.

Radončićevi advokati, Dragan Barbarić i Vasvija Vidović zatražili su izuzeće tužioca Bože Mihajlovića te da se skine oznaka tajnosti sa svjedočenja Azre Sarić na sudu u Prištini.

U kratkom obraćanju, Radončić je negirao bilo kakvu krivnju za ono što mu tužilaštvo stavlja na teret.

„U sukobu su sekularistička i jedna druga opcija, „ zaključio je Radončić.

(zurnal.info)