Složni zetovi porodice Izetbegović:Jasminko Akšamija posao od 100 hiljada maraka dodijelio badži Mirsadu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Složni zetovi porodice Izetbegović: Jasminko Akšamija posao od 100 hiljada maraka dodijelio badži Mirsadu!

Bihexo je od BH Telecoma dobio posao vrijedan 119.792 KM. Tadašnji direktor za investicije Jasminko Akšamija posao je dodijelio svom badži Mirsadu! Zetovi su podijelili posao na lotove i sve je ostalo u krugu porodice

Jasminko Akšamija posao od 100 hiljada maraka dodijelio badži Mirsadu!

Čim izvršite uvid u vjenčane i rodne listove porodica Akšamija i Berberović, shvatit ćete da im je zajednički sadržilac prezime Izetbegović. Jedna kćerka Alije Izetbegovića - Lejla udala se za Jasminka Akšamiju a njena sestra Sabina za muža je izabrala Mirsada Berberovića. Prema porodičnom stablu, dakle, Jasminko Akšamija i Mirsad Berberović su badže. 

 I, tako, nakon što smo upoznali likove, možemo preći na djela. 

Te 2013. godine zet Jasminko Akšamija bio je izvršni direktor za investicije BH Telecoma. Što znači da su nabavke i ostale investicije bile isključivo u njegovom resoru. Kada je pred kraj 2013. godine BH Telecom raspisao tendere za nabavku opreme za rad na visini, nije bilo dileme ko će dobiti posao. Firma Bihexo Sarajevo, u vlasništvu Mirsada Berberovića, dostavila je najpovoljniju ponudu, samo 208 maraka nižu od procijenjene vrijednosti posla. 

I tako je Bihexo dobio posao vrijedan 119. 792 KM. Jasminko Akšamija je posao dodijelio svom badži Mirsadu! Zetovi su podijelili posao na lotove i sve je ostalo u krugu porodice. Nakon toga, Bihexo je “zaplovio” u javna preduzeća, pa je svaku narednu godinu počeo poslovati sa dobiti. 

DRAGI KVAROVI

Prema zvaničnim izvještajima o radu, porodična firma Berberovića i Izetbegovića 2013. godine imala je ukupni promet u iznosu od 3,1 miliona maraka. Prijavljena dobit iznosila je 228 hiljada maraka.  Godinu kasnije, Bihexo je prometovao 2,3 miliona maraka, dok mu je profit iznosio 200 hiljada maraka. A onda su počeli kvarovi na sarajevskoj vodovodnoj mreži. 

Skoro 600 hiljada maraka bio je profit Bihexa tokom 2015. godine, dok je u finansijskom izvještaju za 2016. godinu navedeno da je profit Bihexa 440 hiljada maraka. Većinu svog milionskog profita Bihexo je ostvario poslujući sa javnim preduzećima. Od 2012. godine do danas, firma čiji je vlasnik zet Bakira Izetbegovića dobila je oko 11 miliona maraka poslova od javnih preduzeća širom Federacije. 

„U pitanju je jedina firma u BiH koja je ekskluzivni dobavljač za vodovodne ventile i materijale njemačkog brenda Hawle“, napisat će na Facebooku kćerka vlasnika firme izrevoltirana tekstom Žurnala u kojem smo naveli da je Bihexo samo od sarajevskog ViK-a dobio poslove vrijedne preko 7 miliona maraka. 

Ali nije samo sarajevski Vodovod davao poslove Bihexu koji se jedini prijavljivao na tendere, jer je u tenderskoj dokumentaciji „investitor“ tražio isključivo cijevi čiji je ekskluzivni zastupnik Mirsad Berberović. 

 Tako je u avgustu ove godine Bihexo dobio dva tendera od Javnog preduzeća „Rad“ iz Tešnja. Vrijednost ugovorenog posla iznosi oko 150 hiljada maraka. Od tešanjskog „Rada“  Bihexo je dobio najmanje pet ugovora ukupne vrijednosti oko 300 hiljada maraka. 

I sarajevsko komunalno preduzeće Rad dodjeljivalo je poslove Bihexu. Posljednji ugovor potpisan je 23. juna ove godine, na iznos od 67 hiljada maraka. 

Sarajevogas također je poslovao sa Bihexom, a ukupna vrijednost poslova je preko 600 hiljada maraka. Sve vrijeme kompanija Bihexo nije imala više od 9 zaposlenika, a na direktorskim pozicijama većine preduzeća u kojima su dobili poslove bili su kadrovi SDA. Stranke čiji je predsjednik, Bakir Izetbegović - sin Alije Izetbegovića, brat Lejle i Sabine, znate već...

(zurnal.info)