NAKON BROJNIH PROPUSTA:Istragom o istrazi do ubica Davida Dragičevića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NAKON BROJNIH PROPUSTA: Istragom o istrazi do ubica Davida Dragičevića

Tužioci i svi ostalo koji su učinili propuste u slučajevima ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića, treba da odgovaraju za propuste koje su učinili

Istragom o istrazi do ubica Davida Dragičevića

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, izjavio je da će istraga o istrazi ubistva Davida Dragičevića dovesti do onih koji su u martu prošle godine ubili 21-godišnjeg mladića. 

Feraget je posle sastanka sa glavnim okružnim tužiocem u Banjaluci Želimirom Lepirom naveo da dosadašnja istraga nije bila odgovarajuća, da su je obilježili ogromni propusti, posebno u početnoj fazi.

„Moj prijedlog je da se ovaj slučaj prebaci na Tužilaštvo BiH, jer Okružno tužlaštvo Banjaluka nije u stanju da vodi nepristrasnu istragu. Ovo Tužilaštvo zbog stvarnih razloga, ali i zbog nekih hijerarhijskih razloga, više nije u stanju da vodi nepristrasnu istragu. Tužilac Lepir je rekao da se neće protiviti prebacivanju ovog slučaja na Tužilaštvo BiH“, dodao je Feraget.

On je istakao da okolnosti koje proizilaze iz dokaza ukazuju na vrlo moguću povezanost pripadnika MUP RS sa ubistvom Davida Dragičevića. Upitan da li mu je tužilac Lepir predočio nove detalje iz istrage, Feraget je odgovorio da „postoji mnogo detalja o kojima on ne može da govori iz profesionalnih razloga“.

Ifet Feraget

Dodao je, međutim, da svaka istraga koje je zasnovana na nezakonito pribavljenim dokazima ne vodi nikuda, zbog čega postoji sasvim opravdan razlog da slučaj Davidovog ubistva preuzme Tužilaštvo BiH.

„Istragu ne mogu da vode tužioci koji su na bilo koji način sami uključeni u taj slučaj. Ne možete voditi istragu o vlastitoj stvari. Tamo gdje vas neko može dovesti u neku vezu sa slučajem, onda vi niste u stanju da vodite objektivnu istragu“, ocijenio je Feraget.

O prebacivanju predmeta ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića Feraget će, najavljuje, razgovarati sutra u Sarajevu sa glavnom državnom tužiteljkom Gordanom Tadić.

Izlazak advokata Ifeta Ferageta iz zgrade Okrućnog tužilaštva bio je propraćen aplauzima građana koji godinu i po dana podržavaju borbu porodice Dragičević za utvrđivanje istine i pravde za njihovog ubijenog sina. Nasuprot Feragetu, tužilac Lepir dočekan je uzvicima „Lopove, lopove, podnesi ostavku!!!“

Želimir Lepir

David Dragičević otet je 18. marta prošle godine, a potom je mučen i ubijen. Njegovo tijelo pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću Crkvene u Vrbas.
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, tražio je  29. marta 2018. godine od Lepira da ubistvo proglasi zadesom, ali je Lepir to odbio. Naredba o sprovođenju istrage o ubistvu Davida Dragičevića, protiv NN lica, donesena je 28.06.2018., ali do sada niko nije uhapšen niti optužen. Tokom istrage, ukradeni su i uništeni neki od ključnih dokaza.

(zurnal.info)