PROTEST NOVINARA U SARAJEVU:Imamo pravo na rad, sigurnost i slobodu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PROTEST NOVINARA U SARAJEVU: Imamo pravo na rad, sigurnost i slobodu

Nakon upada huligana u prostorije portala radiosarajevo.ba, novinari sarajevskih redakcija održali su protest na kojem su izrazili nezadovoljstvo zbog lošeg položaja ove profesije.

Imamo pravo na rad, sigurnost i slobodu
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Nekoliko desetina novinara iz više redakcija okupili su se ispred prostorija FK Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog sve lošijeg položaja medijskih radnika u Bosni i Hercegovini.

Neposredan povod za protest bio je upad dvojice huligana, koji su se predstavili kao navijači FK Sarajevo, u prostorije portala radiosarajevo.ba.

Faruk Vele, član uredničkog tima portala radiosarajevo.ba, zahvalio se kolegama na ogromnoj podršci: “Napad na našu redakciju je samo povod ovog okupljanja. Ovo je izraz podrške svim drugim kolegama diljem Bosne i Hercegovine koji su proteklih mjeseci i godina napadani. Ovo društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare. Kako će je poslati? Oštrim sankcijama sudova i oštrim rezovima u zakonskom smislu gdje će konačno biti donesena odluka da je napad na novinare napad na službenu osobu. Moraju se stvoriti pretpostavke da naše društvo omogući medijske slobode. Ukoliko dozvolimo da nas huligani napadaju, da se silom uređuju naši mediji, onda ulazimo u zonu mraka. Mi hoćemo da kažemo: Državo, zaštiti nas! Imamo pravo na svoj rad, sigurnost i slobodu.”


Da je potrebno mijenjati zakonodavni okvir kako bi se bolje zaštitili novinari u našoj zemlji misli i Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH: “Treba se ozbiljno pristupiti izradi zakona prema kojem bi napad na novinare bio kvalificiran kao napad na službenu osobu. Mislim da je ovo jedno od rješenja kako bi se izbjegle ovakve situacije. Ono što je zastrašujuće jeste podatak da je u posljednjih pet, deset godina bilo pedesetak ozbiljnih napada na novinare koji su imali elemente krivičnog djela, a koji su ili zastarjeli ili odbacivani ili su izricane jako blage kazne. Stvorio se dojam da je napad na novinara društveno prihvatljiva norma i da svako ko je nezadovoljan radom bilo koga od nas može uzeti ‘stvar u svoje ruke’.”

Medijima su se obratili i iz FK Sarajevo: “Zvaničan stav Fudbalskog kluba Sarajevo jeste da klub ni na koji način nije povezan sa događajem koji se desio u petak, 27. septembra. Shodno tome moramo vas pozvati da tražite sankcionisanje počinilaca na drugoj adresi kod nadležnih organa. Fudbalski klub Sarajevo, kao sportski kolektiv, propagira sportske vrijednosti i samim tim ne podržava bilo koji oblik nasilja”, rekla je Šejla Jamaković, glasnogovornica FK Sarajevo, dodajući kako nema komentar na novinarsko pitanje da li osuđuju napad na redakciju portala.

Okupljeni su nakon poslatih poruka mirno prošetali, prvo do zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, a potom i do zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Podsjetimo, 27. septembra je portal radiosarajevo.ba izdao saopćenje u kojem su, između ostalog, naveli:

“Nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo našeg portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača.”

Napad su ubrzo osudile mnoge strane ambasade, nekoliko domaćih zvaničnika, novinarska udruženja i medijske kuće.

Osumnjičeni za napad, koji su bili uhapšeni, pušteni su da se brane sa slobode.

(zurnal.info)