REAKCIJE NA OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA:Ideja Velike Srbije je besmrtna!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Copy / paste

REAKCIJE NA OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA: Ideja Velike Srbije je besmrtna!

Optužnica je Šešelja u tri tačke teretila za zločine protiv čovječnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premiještanje, a u šest tačaka je bio optužen za kršenje zakona i običaja rata – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje

Ideja Velike Srbije je besmrtna!
FOTO: Marko Đurica/Reuters

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, oslobođen je po svih devet tačaka optužnice, odluka je Pretpresnog vijeća Haškog tribunala. Optužnica je Šešelja u tri tačke teretila za zločine protiv čovječnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premiještanje, a u šest tačaka je bio optužen za kršenje zakona i običaja rata – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju prima k znanju današnju oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju i "potpuno razumijemo da će mnoge žrtve i zajednice biti razočarane presudom Raspravnog vijeća", saopštilo je haško Tužilaštvo.

- Pažljivo ćemo proučiti rezoniranje Raspravnog vijeća koje je dovelo do ovog ishoda, uključujući i suprotno mišljenje i zaključke Raspravnog vijeća koji odstupaju od dosljedne prakse Tribunala. Potom ćemo odlučiti postoje li osnove za žalbu na presudu, navedeno je u saopštenju.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, izjavio je da ne razumije kako je Pretresno vijeće Haškog tribunala moglo donijeti oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju.  

- Ne mogu razumjeti da netko ko je dokazano sudjelovao u agresiji na BiH bude oslobođen, rekao je Zvizdić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije iznenađen sadržajem presude Vojislavu Šešelju, jer je još iz procesa suđenja bilo potpuno jasno da je Tužilaštvo Haškog tribunala pokrenulo još jedan neutemeljen i politički, a ne pravni proces.  

- Izricanje presude Šešelju danas u Haškom tribunalu potvrdilo je sav besmisao `međunarodne pravde` koja se pokušala promovisati putem ovog Tribunala. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da jedno iscrpljujuće, maratonsko suđenje, kakvo je imao Šešelj, dobije ovakav epilog, ocijenio je Dodik.

Fikret Grabovica, predsednik Udruženja roditelja ubijene dece Sarajeva, rekao je da je Haški tribunal izrekao "klasičnu političku presudu".
 
- Šešelj je bio u značajnoj meri uključen u ratna dešavanja. Presuda je neverovatna. Indikativno je da je oslobodjen po svim tačkama optužnice, a samo u jednoj je bilo izdvojeno mišljenje sudije Latenci, rekao je Grabovica.

Predstavnik Srbije koji je u Hagu pratio izricanje presude Vojislavu Šešelju, Saša Obradović izjavio je da je oslobadjajuća presuda lideru Srpske radikalne stranke prvostepena presuda i da nema sumnje da će Tužilaštvo tribunala uložiti žalbu.

- Čestitam mom drugu na pobedi. Ko će mu nadoknaditi vreme provedeno u zatvoru i narušeno zdravlje?, napisao je na Twitteru potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin.


- Izražavam žaljenje jer je Raspravno vijeće donijelo ovakvu presudu i nadam se da će Tužilaštvo uložiti žalbu, rekao je EU parlamentarac Andrej Plenković.

Demokratska fronta u saopštenju za javnost kaže kako oslobađajuća presuda “četničkom ideologu i vojvodi Šešelju po svih devet tačaka optužnice definitivno ukida i posljednji tračak nade u objektivnost Haškog tribunala”.

- Još će, kako stvari sada stoje, ovaj isti Tribunal isplatiti nadoknadu za duševnu bol koju je Vojislav Šešelj pretrpio u ovih dvanaest godina, koliko je prošlo od njegove predaje sudu do danas, stoji u saopštenju DF-a.

Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, kratko je izjavio za medije:

- Tragedija se pretvorila u tragikomediju.
Nedugo nakon izricanja oslobađajuće presude, Šešelj je održao press konferenciju na kojoj je najavio da će tužiti sud u Hagu i tražiti odštetu od 14 miliona eura, te da će taj novac najvećim dijelom ići za SRS i u dobrotvorne svrhe.

- Kad sam krenuo u Hag znao sam da mi nijedan zločin ne mogu dokazati. Prođoh bez kazne, a možda sam mogao bar malo da dobijem, da ne besne ovoliko srpski neprijatelji i u Srbiji i van Srbije, poručio je lider radikala na press konferenciji.

- Da me je sudilo Veće koje je sudilo Karadžicu, meni bi osudilo na još veću kaznu. Ako je sudija Kvon Karadžiću dao 40, meni bi dalo oko 70 godina, rekao je Šešelj i dodao da ga reakcije iz Sarajeva i Hrvatske ne zanimaju.

Hrvoje Kresić, novinar RTL televizije, javljajući se sa Šešeljeve pressice, na Twitteru je citirao lidera SRS-a:

Šešelj u Beogradu: Samnom ili bez mene, ideja Velike Srbije nastavlja da živi. Ideja Velike Srbije je besmrtna! Hvala ICTY


- Sud je zaključio da u radnjama gospodina Šešelja ne postoje bitna obilježja ovih kaznenih djela, i mi pravnici prije svega, dužni smo poštovati ovakvo mišljenje Prvostupanjskog vijeća. Svako drugačije ponašanje vodilo bi razbuktavanju ionako u posljednje vrijeme uzavrelih  strasti. Na koncu, konačnu odluku donijet će Drugostupanjsko vijeće, rekao je u izjavi za RSE advokat Josip Muselimović.

- Misilim da je to sramota za cijeli svijet, za Evropu i za BiH, jer nisu uspjeli dokazati da je Šešelj činio zlo, ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj i Srbiji.  Samo u Ilijašu je sa svojim dobrovoljcima počinio pokolj u selu Lješevo. Izveli su ljude iz kuća i strijeljali 22 ljudi. Mislim da je samo to bilo dovoljno da ga osude, kaže Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš, kod Sarajeva.

Carl Bildt je na Twitteru napisao da je siguran da je ovo jedna od presuda Tribunala o kojoj će biti najviše polemika, ali da nije jedina


Florance Hartmann, bivša potparolka nekadašnje glavne tužiteljice Haškog tribunala, Carle del Ponte, izjavila je da oslobađajuća presuda Šešelju “jednako šokirala kao i njeno hapšenje”, te da presuda znači da Šešelj može nastaviti sa politikom i postati uticajan.

- Pre će biti da su članovi Veća u procesu protiv Vojislava Šešelja osudili optužnicu, koja je Šešelja teretila praktično za verbalni delikt, a za to se ne sudi u Hagu, prokomentarisao je oslobađanje lidera radikala predsednik SPO-a i nekadašnji šef srpske diplomatije Vuk Drašković za RFE. Podsjetio je da su u vrijeme devedestih i „reči imale snagu kuršuma ili su podsticale na kuršume“, te da to ne važi samo za one koji su te opasne riječi izgovarali na srpskoj strani, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Šešelj je nedvojbeno zločinac, podsticao je na zločine i mržnju, rekao je Zoran Pusić, predsednik Antifašističke lige Hrvatske, dodajući da je ovo "sramota Haškog suda".

Marko Attila Hoare, istoričar na Univerzitetu Kingston, na svom Twitter profilu je napisao:

- ICTY je oslobodio Vojislava Šešelja. Njihov učinak je sraman.

Petrit Seljimi, vd ministar vanjskih poslova Kosova, prokomentarisao je presudu kao apsolutni neuspjeh međunarodne pravde.

- Ovaj čovjek je izazvao patnju, smrt i pakao za hiljade ljudi. Šokiran.Jasmin Mujanović
Tim Judah, dopisnik The Economista za Balkan
Šešelj je bio potpuno nevin po ICTYnews


Adelina Marini, osnivačica i glavna i odgovorna urednica euinside.eu
Šešelj je sada slobodan čovjek koji slobodno može govoriti šta god želi. Iščekujem posljedice


Srđan Puhalo


Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja. Šešelj se branio sam i od Pretresnog vijeća tražio da bude oslobođen.