:HOTEL CHELSEA: Slike života “radnika u pjesmi”

Region

HOTEL CHELSEA: Slike života “radnika u pjesmi”

HOTEL CHELSEA: Slike života “radnika u pjesmi”

“Hotel Chelsea je mjesto gdje su ekscesi dobrodošli, gdje se duša može uništiti ili ponovo uskrsnuti. On ima magijsku mogućnost transformacije, bilo da je to ponovno rođenje ili uništenje. Umjetnici poput Marka Twaina, Edith Piaf, Henrija Cartier-Bressona, Jaspera Johnsa, Jacka Kerouaca, Willema de Kooninga, Leonarda Cohena, Jimija Hendrixa, Boba Dylana, Patti Smith, Roberta Mapplethorpea i Ethana Hawkea uvučeni su unutra nekom nevidljivom i neodoljivom magnetnom silom”, piše u opisu knjige fotografija INSIDE, The Chelsea Hotel Photographed by JULIA CALFEE.

Ona je živjela u kultnom hotelu Chelsea četiri godine i sve vrijeme pravila fotografije poznatih i kontroverznih ličnosti, atmosfere u hotelu, posljedica požara, tuča i neprekidne divlje zabave...

“Kada sam slikala Chelsea hotel satima bih ostajala u prostoru ili situacijama. Vrijeme bi prolazilo a moje prisustvo je bivalo sve manje i manje vidljivo. Ponekad bi čak i nestala”, opisala je Calfee svoje hotelske dane i objasnila da su se u hotelu češće mogli vidjeti sukobi ega nego prijateljstvo: “Ljudi me uvijek pitaju kako je to bilo živjeti u hotelu Chelsea. Nije uvijek bilo lako. Ponekad sam se osjećala kao muha u paukovoj mreži i riskirala sam da budem živa pojedena ako napravim pogrešan potez. To se dešava kada živite i radite na istom mjestu sa ogromnom temperamentnom porodicom punom umjetničke osjećajnosti i kolosalnih egoa, sa dugim i vidljivim nervnim završecima – ali ponekad je bilo i momenata prijateljstva, velikodušnosti i saučesništva.”

Ovaj hotel, inspiracija i mjesto slobode za mnoge umjetnike, danas se prodaje jer njegovi sadašnji vlasnici ne mogu pokriti sve svoje troškove. O životu njegovih umjetnika danas ne stiže puno informacija. Jasno je da to nije isti onaj hotel kojeg je Leonard Cohen tako dobro opisao u svojoj pjesmi Chelsea Hotel 2. Većina “radnika u pjesmi”, kako ih je on naziva, više nije među živima a ostali su poodavno odselili iz hotela. Donosimo vam malu ali vrijednu fotogaleriju Chelsea hotela iz njegovog najzanimljivijeg razdoblja i kratki film o fotografijama Julie Calfee. Uživajte.

{slimbox images/Galerije/chelsea/2.jpg,images/Galerije/chelsea/2.jpg, Patti Smith i njezin ljubavnik i učitelj fotograf Robert Mapple-Thorp;images/Galerije/chelsea/4.jpg,images/Galerije/chelsea/4.jpg, Janis Joplin u svoju je sobu dovodila samo lijepe muskarce - uz jednu iznimku;images/Galerije/chelsea/5.jpg,images/Galerije/chelsea/5.jpg, Allen Ginsberg i Bob Dylan neizostavan su dio priče o beatničkom hotelu;images/Galerije/chelsea/7.jpg,images/Galerije/chelsea/7.jpg, Sid i Nancy;images/Galerije/chelsea/8.jpg,images/Galerije/chelsea/8.jpg, Hotel pamti orgije Jimija Hendrixa;images/Galerije/chelsea/9.jpg,images/Galerije/chelsea/9.jpg, Dio svoj divljih dana Charles Bukowski je proveo u hotelu Chelsea;images/Galerije/chelsea/10.jpg,images/Galerije/chelsea/10.jpg, Nesretna djevojka Sida Viciousa Nancy Spungen;images/Galerije/chelsea/11.jpg,images/Galerije/chelsea/11.jpg, Andy Warhol i Mario Montez;images/Galerije/chelsea/12.jpg,images/Galerije/chelsea/12.jpg, Leonard Cohen je napisao pjesmu Chelsea Hotel 2 - vjerovatno najpoznatiju pjesmu o ovome hotelu a tek je nedavno priznao da je napisana za Janis Joplin}

<span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif"></span>

(zurnal.info)