:HAVI TATAREVIĆ UKINUT STATUS CIVILNE ŽRTVE RATA: Samo još jedan od pokušaja da se promijeni slika i karakter rata u Prijedoru
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

HAVI TATAREVIĆ UKINUT STATUS CIVILNE ŽRTVE RATA: Samo još jedan od pokušaja da se promijeni slika i karakter rata u Prijedoru

Hava Tatarević status civilne žrtve rata i primanja u visini od oko 150 KM stekla 2008. godine, ali je kasnije uočila da su grubo povrijeđene odredbe materijalnog prava u njenom slučaju, odnosno da su joj obračunata primanja kao da je izgubila samo jednog člana porodice, a ne sedam

HAVI TATAREVIĆ UKINUT STATUS CIVILNE ŽRTVE RATA: Samo još jedan od pokušaja da se promijeni slika i karakter rata u Prijedoru

 Hava Tatarević sinonim je za svu diskriminaciju kojoj su izloženi nesrbi u Republici Srpskoj, ne samo po zakonu koji tretira civilne žrtve rata, nego po svim drugim zakonima koji tretiraju posljedice rata - ocijenio je u razgovoru za Agenciju Fena Sudbin Musić, aktivist za ljudska prava u Prijedoru i prvi komšija sedamdesetsedmogodišnje Have Tatarević.

Ovoj hrabroj majci i ženi iz sela Zecovi, kod Prijedora, kojoj je u proteklom ratu ubijeno šest sinova i muž, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS ukinulo je pravo na invalidninu za civilne žrtve rata. 

Već danima nema nikakvih reakcija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS koje je ukinulo pravo na invalidninu Havi Tatarević. Ministarstvo odbija dati bilo kakav odgovor, a u konkretnom slučaju Ministarstvo je dužno da pojasni i medijima i svima na koje se odredbe zakona pozvalo da bi nekoga tako grubo povrijedilo - ističe Musić. 

Kaže da je s Havom Tatarević svakodnevno u kontaktu te da je ona u teškom psihičkom stanju i pod sedativima. 

Hava je godinama tragala za sinovima i suprugom, koje je pronašla i ukopala. Ona ovo sve teško podnosi, konstantno plače i ne može da shvati da se njoj nanosi tolika nepravda - ispričao je Musić u razgovoru za Fenu. 

Hava Tatarević je u ljeto 1992. godine, 23. jula, izgubila svojih šest sinova i supruga. Njih su uniformisani srpski vojnici odveli u nepoznatom pravcu i od tada im se gubio svaki trag do njihove identifikacije i ekshumacije iz masovne grobnice Tomašica u toku prošle, odnosno ove godine. Hava je svojih šest sinova i supruga sahranila 20. jula na kolektivnoj dženazi zajedno sa ostalim žrtvama ekshumiranim iz Tomašice. 

Musić pojašnjava da je Hava Tatarević status civilne žrtve rata i primanja u visini od oko 150 KM stekla 2008. godine, ali je kasnije uočila da su grubo povrijeđene odredbe materijalnog prava u njenom slučaju, odnosno da su joj obračunata primanja kao da je izgubila samo jednog člana porodice, a ne sedam. 

Hava se na to, dodaje, s pravom žalila da bi drugostepeni organ, "grubo kršeći zakon o upravnom postupku" tek poslije pet i po godina uzeo u razmatranje njenu žalbu i umjesto da joj odgovori na nju, revidirao njen slučaj. 

Musić je mišljenja da je neko "namjerno izabrao upravo njen slučaj, da poslije pet i po godina, umjesto odgovora na žalbu napravi reviziju i potpuno joj ukine pravo, zaključujući da prvostepeni organ nije utvrdio činjenično stanje onako kako treba, odnosno da u svom upravom postupku nije utvrdio jesu li Havini sinovi civilne žrtve rata ili nisu". 

U ovom slučaju radi se o čisto pravnom nasilju, jer rješenjem koje je dobila, uputili su je na ponovni postupak u kojem sada mora ponovno utvrditi ono što je utvrđeno sudskim rješenjem iz 2004. godine, a što je potvrđeno dokumentima o identifikaciji i ekshumaciji njene djece - kazao je Musić. 

Izražava bojazan da i u ponovnom postupku neće biti dovoljna ni dokumentacija, ni sudsko rješenje, te da će Hava izgubiti u potpunosti ta prava.

A ono što slijedi je sudski spor, koji bog zna kako će završiti, jer Havi je 77 godina, a s druge strane ona će biti vjerovatno u situaciji da mora vratiti sve što je u proteklih sedam godina primala - podvlači Musić. 

On također smatra da će ovaj slučaj poslužiti kao povod da se revidiraju svi ostali slučajevi, a njih je više od 700, jer je toliko pozitivnih rješenja koje je lokalno odjeljenje u Prijedoru izdalo Bošnjakinjama, civilnim žrtvama rata. 

Musić navodi da je možda i bila namjera Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS da slučajem Have Tatarević izazove kontrareakciju i da će to sve postati "političko pitanje i platforma u predizbornoj kampanji s jedne strane srpskih političara koji kroz Havin slučaj brane teoriju o karakteru sukoba u BiH, a s druge strane, bošnjački poslanici će 'mlatiti' Havinim slučajem i neće joj pomoći". 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je Agenciji Fena da je oduzimanje invalidnine Havi Tatarević "toliko nisko i potcjenjivački prema jednoj majci koja je maltene sve izgubila". 

Ali, očito da imamo jasnu sliku s kim imamo posla, kakva je vlast u RS-u i na šta je sve spremna. Jednu majku koja je izgubila sve na takav jedan način svesti na tako nizak nivo, to je u ovom vremenu praktički nepojmljivo ali, nažalost, dešava se - navodi Tahirović.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je Agenciji Fena da je Savez upoznat s najnovijim razvojem događaja oko Have Tatarević i odnosom institucija vlasti RS-a u ovom slučaju.

Nad svim preživjelim žrtvama nastavlja se agonija i one postaju žrtve sistema. Ovo je konkretan primjer i dokaz da sve što nije ubijeno i pod zemljom, na drugi način treba preduzeti mjere da se takve osobe što više demorališu za život i da im se nanese još veća bol i patnja - smatra Mešković. 

Naglašava da će se Savez logoraša u BiH organizirati i pokušati pružiti jednu vrstu podrške i materijalne pomoći majki Havi, da se ne osjeća sama. 

Jer, nijedna porodična invalidnina u bilo kojem iznosu ne može nadomjestiti gubitak njenih najmilijih sinova - naglašava Mešković. 

Također pita "ko je sljedeći na redu te koga će opet na sličan ili neki drugi način zadesiti druga vrsta torture"? 

Predsjednik Udruženje logoraša "Prijedor 92" Mirsad Duratović smatra da je ukidanje statusa civilne žrtve rata Havi Tatarević samo još jedan od pokušaja da se promijeni slika i karakter rata u Prijedoru. 

Prvo vam ubiju djecu, pa kriju njihova tijela 22-23 godine, onda se vi na neki način uspijete izboriti za status civilne žrtve rata i oni su joj samo priznali status za jednog sina, i onda i to na kraju ukinu. Jednostavno, nepoželjni ste ovdje i tačka - ustvrdio je Duratović u izjavi za Agenciju Fena. 

Dodao je da je Udruženje logoraša bila prva adresa kojoj se Hava obratila. 

Mi smo pisali žalbu na to rješenje, pokrenuli ponovni postupak. Ukidanje rješenje o statusu civilne žrtve rata je samo jedan od slučajeva. U Prijedoru se i formalno smanjuje broj civilnih žrtava rata. I kad neko danas-sutra pogleda statistiku reći će: šta vi govorite da je u Prijedoru bilo 3.200 ubijenih, a sada imate 300 civilnih žrtava rata. Negdje nešto ne štima. To je jedan od pokušaja da se karakter rata u Prijedoru promijeni. A jasno je šta se desilo u Prijedoru. Desio se genocid gdje je oružana sila udarila na nesrpsko stanovništvo - podvlači Duratović. 

Predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banja Luka i potpredsjednik Saveza logoraša u BiH Sabahudin Garibović smatra da "bošnjački poslanici i političari u RS-u moraju pokušati s ministrom za boračku i invalidsku zaštitu riješiti ovaj slučaj da se ta invalidnina vrati". 

Smatram da će oni vratiti ovu invalidninu iz nekih političkih razloga - tvrdi Garibović u izjavi za Fenu. 

Hava Tatarević živi u selu Zecovi kod Prijedora. Imala je desetoro djece. Ubili su joj šest sinova, a od tuge je u međuvremenu preminula i jedna njena kćerka. Ona ima još troje djece, od kojih je jedno u Kanadi, jedno u Njemačkoj, a jedno u Australiji. 

Ostaci Havinih sinova, najmlađeg Nishada (18), Zijada (20), Zilhada (23), Nihada (24), Sejada (29) i najstarijeg Senada (31) te supruga Muharema ekshumirani su iz masovne grobnice Tomašica, a klanjana im je zajednička dženaza 20. jula, zajedno s još 277 žrtava iz Tomašice, najveće masovne grobnice u BiH.

 

(Fena)