Oxi:GRČKA: Kako će evropske banke odgovoriti na rezultate referenduma?

EU

GRČKA: Kako će evropske banke odgovoriti na rezultate referenduma?

Šta je naredno za Grčke banke? Gdje ovo ostavlja pregovore o finansijskoj pomoći? Da li će Evropska centralna banka srezati grčku likvidnost? Kako će reagovati tržišta? Da li će Grčka napustiti euro? Kada je naredni rok?

GRČKA: Kako će evropske banke odgovoriti na rezultate referenduma?

Niz sastanaka je već dogovoreno i najavljeno u Atini, Briselu, Parizu i Frankfurtu ali će planovi za Grčku bit razmatrani i u Velikoj Britaniji, piše londonski list The Guardian u analizi onoga što će se dešaviti u narednim danima nakon što je Grčka na referendumu rekla ne novim mjerama štednje


Šta je naredno za Grčke banke?

Grčke vlasti moraju održati hitni sastanak sa šefovima lokalnih banaka, piše Guardian i dodaje kako će guverner centralne banke također učestvovati u razgovorima zbog straha da će banke u potpunosti ostati bez gotovog novca.

Guardian piše da banke imaju samo 500 miliona eura u gotovom novcu što je samo 45 eura po glavi stanovnika ove nacije od 11 miliona ljudi.

Ulozi su bili veliki i prije referenduma, navodi ovaj list i citira Martina Schulza, predsjednika Evropskog parlamenta: “Bez novog novca plate neće biti isplaćene, zdravstveni sistem će prestati funkcionisati, nestat će struje a javni prevoz će prestati raditi I neće biti u stanju da uvoze vitalna dobra jer to neće moći platiti”.


Gdje ovo ostavlja pregovore o finansijskoj pomoći?

Grčki pregovarački tim je spreman odletjeti u Brisel gdje će pokušati dobiti podršku lidera eurozone da se vrate za pregovarački sto, piše Guardian.


Da li će Evropska centralna banka srezati grčku likvidnost?

Evropska centralna banka drži ključ i na novom sastanku će odlučiti da li će produžiti “hitnu asistenciju likvidnosti”, (ELA) grčkim bankama. Do sada je, navodi Guardian, banka dala 89 milijardi eura i nakon njene odluke prošle sedmice da ne podrži grčke banke došlo je do ograničenja kapitala u Grčkoj. Grčka će ponovo tražiti pomoć.

U slučaju da im se pomoć ne odobri to će vjerovatno natjerati Grčku da izađe iz eurozone, piše Guardian i prenosi izjavu analitičara: “Grčka vlada je već jasno rekla kako ne traži da država napusti euro. Dugo smo raspravljali o tome da je dan kada ECB prekine ELA-u de facto dan kada Grčka napušta euro”. Ipak, ovaj analitičar navodi da je malo vjerovatna ovakva odluka ECB-a.

Kako će reagovati tržišta?

Banka Barclays je imala trgovce “u dežuri” tokom nedjelje kako bi se pripremili za bilo kakve promjene na tržištu. Fokus je na euru, piše Guardian, koji je već pod pritiskom. Goldman Sachs je predvidio da je mogući početni gubitak evropskih dionica 10 posto.


Da li će Grčka napustiti euro?

Iako je Cipras rekao da će mu glas ne dati bolju poziciju za pregovore, analitičari sa kojima je razgovarao Guardian se ne slažu. Jedan od mogućih scenarija je da će Ciprasova Siriza biti zamijenjena vladom nacionalnog jedinstva kako bi se mogao napraviti novi dogovor sa kreditorima. Jedan od mogućih scenarija je i izlazak iz eura. Što je ubjedljivija pobjeda glasa ne to je i veća mogućnost izlaska iz eura, navodi Guardian.

Kada je naredni rok?

Grčka je propustila ratu kredita MMF-u  a sat će otkucavati do 20. jula kada Grčka mora platiti 3,5 milijardi eura Evropskoj centralnoj banci, piše Guardian. Ako se i ovaj rok probije bit će nemoguće popraviti odnose Atine I Evrope, barem sa sadašnjim ljudima na vlasti, zaključuje Guardian.

(zurnal.info)