NAKON NAPADA STANIVUKOVIĆA:Gradska uprava potvrdila pisanje Žurnala
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NAKON NAPADA STANIVUKOVIĆA: Gradska uprava potvrdila pisanje Žurnala

Tokom prošle SNSD godine stavka mostovi, po ugovoru sa firmom“Građenje Đurić“ koštala je 189.697,48 KM. U Odjeljenju za finansije postoji samo tabela, koju su nazvali „realizacija ugovora“. Odgovorna ispred Grada za nadzor bila je Jelena Kos, još aktuelna članica Tima za revizije novog gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Gradska uprava potvrdila pisanje Žurnala

U sedmici u kojoj je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković teško optužio Žurnal za lažne objave, doduše, bez ijednog dokaza, Gradska uprava potvrdila je naše pisanje. Tokom prošle SNSD godine stavka mostovi, po ugovoru sa firmom“Građenje Đurić“, koštala je 189.697,48 KM, lokalna administracija nema nikakvu drugu, pa ni foto-dokumentaciju o ovim poslovima. U Odjeljenju za finansije postoji samo tabela, koju su nazvali „realizacija ugovora“. Odgovorna ispred Grada za nadzor bila je Jelena Kos, još aktuelna članica Tima za revizije novog gradonačelnika.

Zapravo, ovaj novac, kako smo i pisali, nije utrošen za obnovu mostova, već za prostiranje asfalta pred narod u izbornoj godini, a za potrebe kampanje SNSD-a.

U „dopuni odgovora“ iz Gradske uprave, odnosno Kancelarije za građane, koja i pored skupo plaćene pres službe gradonačelnika, komunicira s novinarima, navedeno je da je koncept ugovora sa „Građenjem Đurić“ u predmjeru i predračunu napravljen zbirno:

Potvrda GU

„...Pripremni radovi, zemljani radovi, betonski i ab radovi, radovi od čelika, hidroizolaterski i asfalterski, teskarski i ostali radovi i rade se prema predračunu iz ugovora, tj. prema vrsti radova, a ne prema objektima“.

Upravo sve zbirno iz ugovora ostavilo je prostora za malverzacije i trošenje namjenskog novca u druge svrhe i za drugačije interese.

potvrda GU 2

Odjeljenje za finansije ima tek tabelu, koja nije dokaz da su mostovi obnovljeni, već da su pare potrošene. To isto Odjeljenje, kako je Žurnal nedavno pisao, ima i druge zanimljive podatke. Do prije četiri mjeseca, Kosova, inače inženjerka u Odsjeku za saobraćaj i puteve, primala je platu od 1.200 KM, kasnije 1.800. Njena plata nije opterećena kreditima, ali je članica Tima za reviziju, koja je godinama unazad bila nadzor nad ovakvim i sličnim poslovima ispred Grada, postala vlasnica nekretnine od 57,80 kvadratnih metara u zgradi na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića. Zgradu je gradila firma „TBL Nekretnine“, a Kosova bila nadzor ispred uprave grada za nedostajeću infrastrukturu.

„TBL Nekretnine“ kvadrat stana u zgradi na broju 91 prodavale su za 2.800 KM.

57,80 x 2.800 = 161.840 KM

ugovori Kos

Uvidom u katastarske baze, vidi se da stan nije optrećen hipotekom. Takođe, Kosova je vlasnica još jednog stana u naselju Borik, nad kojim, takođe, nije upisana hipoteka, a u toku je i sanacija njene porodične kuće.

stan Zivojina Misica Jelena Kos (1)

 

RIJEČ JE O OBIČNIM SLUŽBENICIMA

 

Prije konačne potvrde Žurnalovih informacija, Grad Banjaluka mjesec dana izbjegavao je odgovore na pitanja naše redakcije u vezi sa angažmanom Kosove, prvo ne želeći da otkrije njenu ulogu u raspoređivanju stotina hiljada maraka iz javne kase, a sve pod krinkom Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

Tanja Vukomanović, savjetnica za medije gradonačelnika Stanivukovića, to je pravdala:

„Riječ je o običnim službenicima, koji ne žele da se povlače po novinama.“

Nakon što ih je Žurnal podsjetio da i „obične službenike“ finansiraju građani, odnosno da su stupanjem u javnu službu pristali da rade za javno dobro i u javnom interesu te da javni interes ima prevagu nad zaštitom privatnosti, iz Odsjeka za saradnju sa građanima stigla je potvrda da iza nepoznatih skupocjenih radova stoji upravo Kosova.

 

jelena kos

 

Iznova smo zahtijevali da nam se taksativno pobroje radovi i cifre, dostavi foto-dokumentacija urađenog, ali je šefica Odjeka za saradnju sa građanima Snježana Maleš prikrivala koleginicu obećavajući naknadne informacije i navodeći šta bi zapravo redovno održavanje mostova trebalo da podrazumijeva. Nije imala problem da više puta prekrši Zakon o slobodi pristupa informacijama RS pa je „kupovala vrijeme“ obećavajući sve čim stigne iz Odsjeka za finansije.

Konačni odgovor, 24. septembra, bio je tek tabelarni prikaz trošenja javnog novca.

(Zurnal.info)