30 godina nezavisne Bosne i Hercegovine:Građani je još nisu izgradili, niti neprijatelji uništili
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Fokus

30 godina nezavisne Bosne i Hercegovine: Građani je još nisu izgradili, niti neprijatelji uništili

Bosna i Hercegovina danas, trideset godina nakon proglašenja nezavisnosti, država je u kojoj zbog suprostavljenih interesa, većina institucija ne funkcioniše. Istina, postoji nešto u čemu su vlastodršci složni, a to je trošenje budžeta svih nivoa, uz sveprisutnu korupciju i nepotizam.

Građani je još nisu izgradili, niti neprijatelji uništili
Dan nezaviisnosti BiH

 

Naslov teksta parafraza je prošlogodišnjeg istom prigodom, što pokazuje da u  Bosni i Hercegovini ništa novoga nema, pogotovo ne dobroga.

Nema sreće tamo gdje se političke stranke hvale koju su instituciju uspjele staviti pod svoju kontrolu, pa i one koje trebaju biti simboli nepristrasnosti, poput državnog suda i tužilaštva ili Izborne komisije.

Bosna i Hercegovina danas država je brojnih fenomena, no jedan se posebno ističe. Malo gdje ima da su gorljivi protivnici jačanja države oni koji su zapravo plaćeni iz budžeta te iste države da rade na njenom prosperitetu.  

Uvijek i uobičajeno nećemo imati jedinstven stav”, odgovorio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na pitanje o stavu ove institucije spram  agresije Rusije na Ukrajinu. Druga dva člana Željko Komšić i Šefik Džaferović ne dijele njegovo mišljenje: oni su osudili napad na teritorijalni suverenitet Ukrajine.

I ovako nam je otprilike, već godinama, u svim segmentima. Bosna i Hercegovina nema jedinstven stav o vanjskoj politici zemlje, ali ni po pitanju brojnih unutrašnjih stvari.

Nema primjera radi, jedinstvenog stava po pitanju obilježavanja praznika poput današnjeg, Dana nezavisnosti BiH, praznika povodom kojeg čestitke upućuju brojni svjetski lideri  U dva entiteta različita situacija, u Federaciji BiH se obilježava, u Republici Srpskoj ne. Ambasadori i konzuli Bosne i Hercegovine, njih 18  iz reda srpskog naroda koji primarno trebaju biti reprezenti države javno odbijaju dostojno obilježavanje ovog datuma.

Retorika podjela je jedan od glavnih kočnica ukupnog napretka, a što je u svom izvještaju za prošlu godinu prepoznala i Evropska komisija. BiH je od svih zemalja Zapadnog Balkana najlošije ocijenjena. Spomenimo neke od blokada na državnom nivou:

Nakon održanih Općih izbora 2018. više od godinu trajala je blokada formiranja Vijeća ministara BiH zbog odbijanja Milorada Dodika da se u Brisel dostavi godišnji Akcijski plan BiH (ANP) za NATO.

Tokom 2020. godine intezivirane su neskrivene  opstrukcije u radu Parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH te ostalih državnih institucija zbog odluka Ustavnog suda BiH da su šume te poljoprivredno zemljište imovina države Bosne i Hercegovine. Formalni povod blokada bila je odluka bivšeg čelnika OHR-a Valentina Inzka kojom je zabranjeno negiranje genocida.

Narodna Skupština Republike Srpske je po nalogu Milorada Dodika pokrenula procedure ukidanja nadležnosti države, za početak formiranjem sopstvenog Visokog tužilačkog vijeća ili Agencije za lijekove.  

U praktičnoj blokadi institucija su se pridružili i parlamentarci i funkcioneri HDZ-a BiH predvođenih Draganom Čovićem. Oni kooperativnost uslovljavaju usvajanjem izmjena izbornog zakona kojim bi funkcioneri hrvatske nacionalnosti mogli biti samo kandidati HDZ-a.

Državna tijela vlasti i agencije mjesecima funkcionišu na temelju odluka o privremenom finansiranju koje Vijeće ministara donosi svaka tri mjeseca.

Realizacija programa reformi odbrane BiH nije bila moguća s nedovoljnim budžetom. Mjesecima nije bilo ni Odbora za žalbe policijskih službenika, što je uticalo na prijem kadeta, rješavanje pitanja penzionisanja policijskih službenika, procesa unapređenja.

Godinama je u problemu i Komisija za koncesije BiH, koja od sedam ima samo četiri člana, od čega je mandat trojici istekao zbog penzionisanja još od 2020. Da apsurd bude veći, potrošili su 650.000 KM, a da i nisu ništa konkretno uradili – nijedna koncesija nije dodijeljena.

Traje i blokada na nivou Federacije BiH. Tri ministarstva federalne vlade u tehničkom mandatu su bez čelnih ljudi. Godinama nije kompletiran Ustavni sud FBiH. Od devet potrebnih sudija u sastavu suda je samo njih pet. Proces imenovanja zaustavio je predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ BiH).

Da ne bude nedoumica, ne može se iz priče o nefunkcionalnosti države amnestirati ni Stranka demokratke akcije. Njima je i ovakva Bosna i Hercegovina dobra jer mogu nekažnjeno raspolagati stotinama miliona koji se troše u javnim nabavkama, bez odgovornosti za brojne propale projekte poput izgradnje hidrocentrala i termoelektrana ili beskrajnoj gradnji autoputa te  niza drugih.

Lider SDA Bakir Izetbegović više razmišlja o rezultatima ovogodišnjih izbora i očuvanju vlasti. U pauzi između dvije turneje gdje ubjeđuje dijasporu da glasaju (za SDA naravno) održi poneki kafanski susret sa koalicionim partnerima sa kojima je, gle ironije, u političkom sukobu!?

Nakon svega, samo možemo ponoviti ono što je naš Andrej Nikolaidis napisao prije godinu dana istim povodom:

Ovo je naša realnost: niti su oni uspjeli uništiti državu, niti smo je mi, njeni lojalni građani, kao solidnu, ozbiljnu, pravnu i održivu, uspjeli izgraditi.

Nezavisnost znači ovo: da još uvijek imamo šansu da to učinimo.

U to ime, sretan vam Dan nezavisnosti.

 (zurnal.info)