Dok čeka direktorsku fotelju:Firme Ekrema Julardžije nagrađene sa više od 50.000 KM poticaja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Dok čeka direktorsku fotelju: Firme Ekrema Julardžije nagrađene sa više od 50.000 KM poticaja

Dok Ekrem Julardžija čeka da Vlada Federacije da saglasnost za njegovo imenovanje na mjesto direktora federalnog Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, firme pod njegovom kontrolom ponovo su izdašno nagrađene poticajima ovog Fonda

Firme Ekrema Julardžije nagrađene sa više od 50.000 KM poticaja
Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI

 

 

Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i ove godine je odlučio izdašno podržati firme pod kontrolom Ekrema Julardžije, člana Upravnog odbora Fonda i prvorangiranog kandidata na konkursu za novog direktora ove institucije.

Tako su firme pod kontrolom Ekrema Julardžije dobile 42.897 KM poticaja. Firma Apel promet dobila je 24.562 KM, a RVI-Prevoz 18.335KM, za finansiranje/sufinansiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Osim toga, firma RVI-Prevoz dobila je 13.650 KM stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Iz Fonda su naveli da su u raspodjelu sredstava "uvrštene i podržane sve aplikacije subjekata koje su ispunjavale formalno pravne uslove". Ni Upravni odbor ali ni komisiju zaduženu za vrednovanje pristiglih prijava na javni poziv za dodjelu, poticaj nije pretjerano zanimala činjenica da ove firme godinama zloupotrebljavaju osobe sa invaliditetom da bi izvlačile budžetski novac. 

 

Prvorangirani kandidat na konkursu za izbor direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je Ekrem Julardžija, član Upravnog odbora Fonda i osoba koja godinama iskorištava osobe sa invaliditetom. Da bi zasjeo u direktorsku fotelju Fonda nedostaje mu samo saglasnost Vlade FBiH

Podsjetimo, Upravni odbor Fonda petog janaura ove godine raspisao je konkurs za izbor i imenovanje direktora Fonda. Polovinom februara završeni su intervjui sa kandidatima i konkursna komisija je odlučila da je upravo Ekrem Julardžija najbolji kandidati.

Da bi bio imenovan za direktora Fonda, Ekrem Julardžija još uvijek treba da dobije saglasnost od Vlade Federacije BiH. Iz Upravnog odbora tada su pravdali da oni “nisu imali veze sa izborom kandidata” već da je to radila konkursna komisija.

Ekrem Julardžija na korak do direktorske foteljeDOK GA TUŽILAŠTVO SBK TOBOŽE ISTRAŽUJEEkrem Julardžija na korak do direktorske fotelje

Ekrem Julardžija tada nije želio govoriti za Žurnal jer “nema vremena" za nas.

U međuvremenu, već skoro dvije godine, traje istraga Tužilaštva SBK protiv Ekrema Julardžije, njegovih saradnika i firme Apel promet zbog zloupotreba poticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Da Tužilaštvo SBK i nije pretjerano zainteresovano za krivično gonjenje Ekrema Julardžije pokazuju činjenice da dvije godine od otvaranja istrage i dalje traže dokaze.

Kantonalno tužilaštvo SBK

 

Dok Tužilaštvo navodno istražuje, Ekrem Julardžija i dalje je član Upravnog odbora a uskoro bi mogao i biti imenovan za direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Istovremeno, njegove firme "Apel promet" i "RVI Prevoz" od Fonda prošle godine dobile su skoro 150 hiljada maraka poticaja.

Firme Ekrema Julardžije dobile skoro 150 hiljada maraka poticajaDOK TUŽILAŠTVO SBK ISTRAŽUJEFirme Ekrema Julardžije dobile skoro 150 hiljada maraka poticaja

U aprilu prošle godine na prvom javnom pozivu za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom u 2021. godini , firma Apel promet od Fonda dobila je 33.388 KM za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom. Fond je ponovo bio darežljiv i prema firmi RVI Prevoz. Za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom ova firma dobila je 23.667,53 KM.

Krajem oktobra, Odlukom o raspodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u 2021. godini Fond je firmi Apel promet dodijelio 52.951 KM dok je firma RVI Prevoz dobila 38.370 KM.

Praksa nagrađivanja firmi pod kontrolom Ekrema Julardžije nastavljena je i ove godine.

(zurnal.info)