Akcija "Meso":Firma za Brčkog utajila sav porez od trgovine stokom za dvije godine
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Firma za Brčkog utajila sav porez od trgovine stokom za dvije godine

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH još uvijek nije dostavilo Upravi podatke o poticajima u poljoprivedi koje je davalao ovo ministarstvo, te informacije o osobama koje su vršile otkup i dalju prodaju živih životinja za koje su davani poticaji u prethodnim godina

Firma za Brčkog utajila sav porez od trgovine stokom za dvije godine
Ilustracija; FOTO: Maciej Lewandowski

Najnoviji podaci o poljoprivrednim poticajima i osobama koje su otkupljivale živu stoku, koje je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dostavilo Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona, otkrili su nove brojne nepravilnosti.

Tako je firma iz Tuzlanskog kantona u periodu od 2011. do 2013. godine otkupila živu stoku u vrijednosti  7,6 miliona KM, a u istom periodu prikazala promet u PDV prijavama u iznosu od samo 650.000 KM, potvrđeno je danas iz Uprave.

-Opravdano se sumnja da je gotovo sav ostvareni promet utajen i tako izbjegnuto plaćanje PDV-a. Kontrolne aktivnosti kod spomenutog obveznika su u toku – precizira se u saopćenju.

Po podacima koje je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona, utvrđeno je da je firma iz Brčkog, koju su ranije spominjali iz Uprave, pored spomenutog otkupa živih životinja u vrijednosti  6,5 miliona KM u Republici Srpskoj, dodatno iz Tuzlanskog kantona otkupila stoku u vrijednosti od još 350.000 KM.

Ni ovaj promet nije evidentiran, niti je na njega obračunat i plaćen PDV.

-Pored gore spomenutih rekordera po visini utajenog prometa mesom u BiH, na osnovu do sada dobijenih podataka od resornih ministarstava poljoprivrede, otkriveno je još nekoliko destina firmi koje nisu iskazivale sav ostvaren promet i na njega obračunale i platile porez na dodanu vrijednost. Kada se u kontrolama utvrdi stvarni promet kod spomenutih obveznika, oni će biti u obavezi da plate PDV koji su izbjegli prikazati, uz zakonski utvrđenu kamatu koja iznosi 0,06 posto svakog dana zakašnjenja – ukazuje se u saopćenju UIO.

Također, na osnovu pristigle dokumentacije otkrili su više od stotinu obveznika koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su otkupili žive životinje na godišnjem nivou u vrijednosti većoj od 50.000 KM, što je zakonski uslov za registraciju u sistem PDV-a.

Svi oni će biti registrovani po službenoj dužnosti od  Uprave, kao i poljoprivredni proizvođači koji su prodali značajne količine žive stoke u toku jedne godine.

Naime, zakonski osnov za registraciju poljoprivrednih proizvođača u sistem PDV-a je prelazak praga u iznosu od 15.000 KM ukupnog godišnjeg katastarskog prihoda svih članova domaćinstva.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH još uvijek nije dostavilo Upravi podatke o poticajima u poljoprivedi koje je davalao ovo ministarstvo, te informacije o osobama  koje su vršile otkup i dalju prodaju živih životinja za koje su davani poticaji u prethodnim godina.

Iz UIOBiH naglašavaju da se nastavlja sa kontrolnim aktivnostima u akciji “Meso”.

(Fena)