Kupovina respiratora je samo nastavak uhodane prakse:Fahrudin Solak godinama troši milione na sumnjive nabavke i beskorisnu opremu!

Istražujemo

Kupovina respiratora je samo nastavak uhodane prakse: Fahrudin Solak godinama troši milione na sumnjive nabavke i beskorisnu opremu!

Direktor koji godinama provodi sumnjive tendere, zbog kojih nikada nije odgovarao, sada poziva istražne organe da hitno provedu istragu kako bi se ustanovilo da je nabavka respiratora obavljena – po zakonu. Šta je kupovao Fahrudin Solak

Fahrudin Solak godinama troši milione na sumnjive nabavke i beskorisnu opremu!

Još uvijek se ne stišava bura zbog spornih nabavki respiratora i testova na koronavirus. Vlada Federacije BiH i premijer Fadil Novalić, te Federalni štab civilne zaštite na čelu s Jelkom Milićević, poslove nabavki medicinske opreme povjerili su Federalnoj upravi civilne zaštite i direktoru Fahrudinu Solaku.

Rezultat?

Dvadeset hiljada testova je isporučio proizvođač namještaja, odnosno kompanija Cubicus, dok je ugovor u vezi s nabavkom respiratora potpisan s firmom “F.H. Srebrena malina” koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća.

Koliko god apsurdno zvučala prethodna rečenica, navedene činjenice ne iznenađuju mnogo one koji su prethodnih godina pratili šta, kako, od koga i za koliko novca FUCZ i Fahrudin Solak nabavljaju. Žurnal je objavio na desetine tekstova u kojima su navedene mnoge sporne nabavke ove javne ustanove, te dokumentarni film “Nedodirljivi” koji možete pogledati na klikom na OVAJ LINK

I pored svega toga, Novalić i Milićević odlučili su posao nabavke medicinske opreme povjeriti FUCZ-u i Fahrudinu Solaku. 

KUPOVANA PRECIJENJENA OPREMA, PLAĆENI TELEVIZIJSKI INTERVJUI

Solak je na mjesto direktora imenovan prije velikih poplava 2014. godine. A, upravo nakon poplava, uslijedila je prava ekspanzija nabavke opreme koja se pravdala upravo iskustvima djelovanja tokom te nepogode. Vratimo se malo unazad i podsjetimo se nekih nabavki. 

Kako smo prije nekoliko godina pisali, FUCZ raspolaže milionima maraka godišnje, a iznos se svake godine povećava. Kada je riječ o nabavkama, a kako tvrde naši izvori, nerijetko se mnoga oprema preplaćivala. Potvrdili su to i federalni revizori koji su u svom izvještaju o poslovanju FUCZ-a naveli da je tokom velikih poplava 2014. godine kupovana nekvalitetna, a precijenjena oprema. Pregovaračkim postupcima bez obavještenja potrošeno je više od 900 hiljada KM.

Za revizore je sporna i nabavka vozila Nissan Qashqai, kupljenog za potrebe direktora. Vozilo je prema revizorskom izvještaju nabavljeno nezakonito, jer je ugovor sa ponuđačem sklopljen 15 dana prije isteka roka. Pri tome je plaćen iz donatorskih sredstava za deminiranje, koja ne mogu biti korištena za nabavku voznog parka direktora. 

Revizori su naveli i da su cijene pojedinih artikala znatno visoke – kačket 20 KM, polo majica 60 KM, majica okrugli vrat 20 KM, par čarapa 25 KM

Dalje, naši izvori su nam govorili kako se lampe koje su plaćane po 70, putem interneta prodaju za manje od četiri marke. Hovercraft (vozilo koje se kreće lebdeći iznad tla ili vode na zračnom jastuku) vrijedan 110 hiljada maraka, nabavljen je iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2014. godini. Kako je u ovdašnjim uslovima mogućnost njegove upotrebe ograničena, vozilo je, tvrde naši izvori, nakon probne vožnje pokvario – Fahrudin Solak.


Kada je riječ o potrošenih 6,8 miliona maraka namijenjenih zaštiti od poplava, recimo da je, naprimjer, nabavljeno 400 zaštitnih odijela (cijena jednog odijela bila je 2.325 KM, ukupno 930 hiljada maraka), deset dvogleda nabavljeno je za 28,5 hiljada maraka, deset noćnih dvogleda za 65 hiljada maraka, endoskopska kamera za 65 hiljada KM...

Terenska NATO vježba “BiH 2017” u Tuzli koju su organizovali Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju djelovanja u katastrofama (EADRCC) koštala je 1,5 miliona KM. FUCZ je na ovu vježbu potrošila 582.624,90 KM

Ne računajući PDV, više od 188 hiljada maraka potrošeno je na kontejnere za tuširanje sa kompletnom opremom, 170 hiljada plaćeno je za kontejnere za WC sa pratećom opremom, više od 162 hiljade na spremnike i pumpu za zbrinjavanje otpadnih voda i 34 hiljade za kontejnere za smještaj ljudi i magacinski prostor. Isti kontejneri na internet stranicama koštaju mnogo jeftinije, a izvor Žurnala je tvrdio da FUCZ već ima na desetine kontejnera, da je kupovina novih bila nepotrebna.

Potrošila je FUCZ ukupno više od 240 hiljada maraka putem javnih nabavki u 2017. godini na jedinicu koja prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji FUCZ-a uopće nije postojala. Prevoz ski liftom na lokaciji Bjelašnica – Igman i nabavka 30 sezonskih ski karata – vrijednost 11.850 KM. Lake motorne sanke, 3 komada - 99.901 KM. Iznajmljivanje ski opreme 10 komada za ski sezonu 2017/2018.  – 7.020 KM. 30 kompleta skijaške opreme za rad u zimskim uslovima 122.226 KM.


„Oni troše novac bespotrebno za skijanje. Ski karte više koriste u privatne svrhe i idu na planinu da se privatno zabavljaju, na račun države. To je nedopustivo“, kazao je tada za Žurnal izvor blizak Civilnoj zaštiti. Slične stvari FUCZ je radio s fiktivnim ronilačko-pirotehničkim timom i USAR timom, koji tada nisu postojali. 

Godinama je Fahrudin Solak trošio milione maraka na jedinice koje nisu postojale, sve dok Vlada FBiH, na sjednici, održanoj 21. septembra 2018. godine nije donijela “Uredbu o organizovanju federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite“, kojom su praktično legalizovane nezakonitosti.

Pisali smo i tome kako je Fahrudin Solak koristio službeno vozilo Civilne zaštite s lažnom registracijom da bi se odvozio na privatne OFF Road utrke širom Bosne i Hercegovine. Isti taj Solak je gostovanje u emisiji „Interview 20“ platio 4.500 maraka, sredstvima FUCZ-a, odnosno javnim novcem.

Prema obrascu praćenja realizacije ugovora/okvirnih sporazuma FUCZ-a za 2019. godinu, ova javna ustanova je u prošloj godini potrošila oko četiri i po miliona maraka na javne nabavke.

Izdvojeno je oko 60.000 maraka s PDV-om na novo motorno putničko vozilo, nabavljeno je nekoliko dronova, a samo je dron s termalnom kamerom plaćen skoro 60 hiljada maraka. Treba istaći i da je prethodnih godina nabavljen veliki broj ovih uređaja. Skoro 84 hiljade maraka bez PDV-a plaćena su „sredstva i oprema za potrebe službe zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom“ za Sportsko-rekreativni klub „Neretva“ Konjic.

Posao je dobila firma “Aquabalkan”. Suvlasnik ove firme je Eldin Gakić koji je ujedno i predsjednik SRK „Neretva“, kluba kojem je namijenjena kupljena oprema. 

Inače, ova firma je tokom 2019. godine samo od FUCZ-a inkasirala oko milion i 150 hiljada maraka. Zanimljivo, tri ugovora su zaključena između 27. i 30. decembra 2019. godine, što znači da je firma „Aquabalkan“ za samo četiri dana prihodovala preko milion i 100 hiljada maraka.

Kako ističu Žurnalovi izvori, u prethodnim godinama Solak je kupio mnogo opreme, a dio je dobio kroz razne donacije (kao što su, naprimjer, žirokopteri). Međutim, kako kažu, veliki dio te opreme se uopće i ne koristi, dok se dosta iste opreme nabavlja po nekoliko puta.

SVE PO ZAKONU

Naravno, za Fahrudina Solaka i FUCZ sve je – po zakonu. Čak i posljednje nabavke respiratora i testova su, također, obavljene po zakonu. 

“Što se tiče Federalne uprave civilne zaštite, nabavka je izvršena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, sve procedure su ispoštovane”, rekla je Solakova pomoćnica Sanita Alagić komentarišući nabavku respiratora. O njoj smo već djelomično pisali u tekstu “Kako su SDA i HDZ BiH formirali prvu liniju odbrane od virusa”.

S druge strane, prvi čovjek FUCZ-a je okrivio medije, te dodao:

“Pozivamo istražne organe da hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode kako bi se utvrdilo da je, nakon što je ukazana potreba za respiratorima, procedura javne nabavke koju je provela Federalna uprava civilne zaštite, obavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, napisao je Solak glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Sabini Sarajlija.

Tako direktor koji godinama provodi sumnjive tendere i za šta nikada nije odgovarao, sada poziva istražne organe da hitno provedu istragu kako bi se ustanovilo da je nabavka obavljena – po zakonu.

(zurnal.info)