UGROŽENA GRADNJA AUTOPUTA:Evropska investiciona banka odbila manipulacije uprave Autocesta FBiH

Istražujemo

UGROŽENA GRADNJA AUTOPUTA: Evropska investiciona banka odbila manipulacije uprave Autocesta FBiH

Ponovo je uzaludno potrošeno vrijeme i veliki novac zbog nastojanja uprave Autocesta Federacije da onemogući prvoragnirani kinesko-azarbejdžanski konzorcij za gradnju poddionice Počitelj-Zvirovići. Posao su željeli dodijeliti drugoplasiranom konzorciju Strabag-Euroasfalt. Istovremeno, iz Autocesta pismom upozoravaju federalnu vladu na mogućnost potpune obustave gradnje autoputa

Evropska investiciona banka odbila manipulacije uprave Autocesta FBiH


Evropska investicijska banka nije prihvatila sugestiju uprave federalnih Autocesta da prihvati skuplju ponudu za gradnju poddionice Počitelj – Zvirovići.  Najpovoljniju ponudu dao je konzorcij koji čine firme iz Azerbejdžana i Kine. No, umjesto njih, iz uprave Autocesta FBiH  Evropskoj investicijskoj banci za izvođača radova predložili su drugoplasirani konzorcij Strabag-Euroasfalt.


IZGUBLJENI NOVAC I VRIJEME

 

Iz banke, koja kreditno finansira projekat sa 100 miliona eura, odbacili su kao neosnovane argumente Autocesta da posao daju drugoplasiranom ponuđaču.

 “Banka smatra da ne postoji dovoljno obrazloženja koje pokazuju da forma tenderskih obezbjeđenja koje su dostavila dva odbijena ponuđača (Konzorcijum Azvirt LLC i Power Construction Corporation of China Ltd i Joint Venture Fernas i Ozgun Insaat) predstavljaju materijalnu devijaciju od zahtjeva specificiranih u tenderskoj dokumentaciji….Izvještaj o evaluaciji tendera i ekspertsko mišljenje ne sadrže dovoljno argumenata kojima se objašnjava zašto su tenderska osiguranja koja su dostavili ponuđači smatrana materijalnom devijacijom od zahtjeva navedenih u tenderskoj dokumentaciji,” navedeno je u odgovoru Evrospke investione banke u kojeg je Žurnal imao uvid.

Samovolja uprave Autocesta sa direktorom Adnanom Terzićem na čelu, koja o svojim potezima ne obavještava Nadzorni odbor, niti poštuje njegove preporuke, o čemu je Žurnal više puta pisao, znači ne samo izgubljeno vrijeme nego i uzaludno potrošen budžetski novac. U konačnici, treba i to otvoreno reći, sve je ovo urađeno da bi se iz posla izbacila firma “Hering”, koja je trebala biti podizvođač radova za kinesko-azarbejdžanski konzorcij.

 

GRADNJA AUTOPUTA MOŽE BITI POTPUNO OBUSTAVLJENA

 

Istovremeno, uprava Autocesta FBiH zahtjeva od federalne vlade konačno određenje hoće li odbaciti ili nastaviti kreditne aranžmane sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za finansiranje četiri dionice autoceste na Koridoru Vc i to Svilaj – Odžak, Donja Gračanica – Klopče, Buna - Počitelj i Vraca (tunel Zenica) - Donja Gračanica.

“Navedeni kreditni aranžmani sadržavaju odredbe uvečanja kamatne stope  u slučaju neangažovanja sredstava. Duži period neproglašavanja efektivnosti ova dva kreditna aranžmana u potpunosti će obesmisliti sam kredit, obzirom da bi se kamatne stope značajno uvečale na način da isto postane neodrživo, što bi proizvelo štetu po JP Autoceste FBiH. Stoga, u okolnostima potpune neizvjesnosti vezano za usvajanje  Zakona  o akcizama postaje neopravdano postojeći kreditni aranžman dalje držati na čekanju,” navedeno je u pismu koje su Autoceste prije nekoliko dana uputili federalnoj vladi.

Uprava Autocesta tvrdi da u slučaju otkazivanja kredita ne bi bilo posljedica po budžet po osnovu kamata na nepovučena sredstva, ali bi se izgubio EBRD kao glavni sufinansijer gotovo svih dionica autoceste kao i 11,8 miliona eura granta koji je direktno naslonjen na spomenuti kredit. Istovremeno bi gubitak kredita EBRD-a onemogučio angažiranja sredstava Evrospke investicione banke koja projekte finansira do visine 50 % ukupnih troškova. Ovo znači i da bi morale biti poništene sve tenderske procedure na dionicama Buna-Počitelj i Donja Gračanica-tunel Zenica !!

Gradnja dionica Klopče-Donja Gračanica morala bi polovinom naredne godine biti obustavljena zbog nedostatka sredstava, dok bi jedino Svilaj-Odžak mogla biti približno  završena. Dodatno, postoji rizik da se Kuvajtski fond za arapski i ekonomski razvoj i OPEC fond povuku iz projekta izgradnje autoputa.

“Obustava radova neće imati finansijsku posljedicu za JP Autoceste FBiH, ali će imati katastrofalan efekat na građevinski sektor u Federaciji BiH. Pored toga JP Autoceste FBiH neće moći pustiti u funkciju već izgradeni dio Zeničke zaobilaznice što će proizvesti dugoročni manjak u prihodima,” tvrde u pismu iz Autocesta FBiH.

Druga opcija je da se krediti proglase efektivnim, ali će se i pored toga, ukoliko se ne povećaju akcize, Autoceste morati dodatno zaduživati kod komercijalnih banaka. Autoceste tako od federalne vlade traže određenje sa kojim će sredstvima, ukoliko ih opće dalje i bude na raspolaganju, biti nastavljena izgradnja autoputa. Tako sada Autoceste FBiH prebacuju konačnu stratešku odluku na federalnu vladu. O svojoj odgovornosti u pismu nema ni slova..

 

(zurnal.info)