ZBOG MANIPULACIJA AUTOCESTA FBIH:Evropska investicijska banka traži novi tender za dionicu Počitelj-Zvirovići
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ZBOG MANIPULACIJA AUTOCESTA FBIH: Evropska investicijska banka traži novi tender za dionicu Počitelj-Zvirovići

Autoceste Federacije konačno su priznale da će morati ponoviti tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za gradnju poddionice Počitelj – Zvirovići. Naravno, krivci su sada svi, samo ne uprava koja je bez argumenata posao namjerila dati drugoplasiranom ponuđaču

Evropska investicijska banka traži novi tender za dionicu Počitelj-Zvirovići

Nastavljeno je gubljenje vremena i novca za gradnju poddionice Počitelj-Zvirovići na koridoru Vc. Tender će morati biti ponovljen. Evropska investicijska banka (EIB) nije prihvatila sugestiju uprave federalnih Autocesta da bude prihvaćena skuplja ponudu drugorangiranog ponuđača konzorcija Strabag-Euroasfalt.

Najpovoljniju ponudu dao je konzorcij koji čine firme iz Azerbejdžana i Kine. Njihov podizvođač trebala je biti firma “Hering”i to je glavni razlog zašto je uprava Autocesta željela izbaciti iz posla prvorangirane.

Iz uprave sada saopštavaju kako je razlog ponavljanja tendera to što EIB „smatra da je došlo do povrede postupka nabavke uslijed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima.“

Javnosti se ponovo ne predočava istina. Skrivano je prethodno pismo iz Evropske investicione banke kojim je uprava Autocesta upozorena kako nema argumenata da posao daju drugoplasiranom ponuđaču.

“Banka smatra da ne postoji dovoljno obrazloženja koje pokazuju da forma tenderskih obezbjeđenja koje su dostavila dva odbijena ponuđača (Konzorcijum Azvirt LLC i Power Construction Corporation of China Ltd i Joint Venture Fernas i Ozgun Insaat) predstavljaju materijalnu devijaciju od zahtjeva specificiranih u tenderskoj dokumentaciji…Izvještaj o evaluaciji tendera i ekspertsko mišljenje ne sadrže dovoljno argumenata kojima se objašnjava zašto su tenderska osiguranja koja su dostavili ponuđači smatrana materijalnom devijacijom od zahtjeva navedenih u tenderskoj dokumentaciji,” navedeno je u odgovoru Evropske investicione banke u kojeg je Žurnal imao uvid.

Žurnal je već pisao kako uprava Autocesta na čelu sa direktorom Adnanom Terzićem radi posve samovoljno, ne obavještavajući Nadzorni odbor o poslovnim potezima, koji su, pokazuje se, bez ikakvog efekta osim štete po realizaciju projekta Vc.

Direktoru Terziću nije eto pomogla ni mlada ekspertica iz Slovenije koju je za potrebe upravo poništenog tendera plaćao 1000 maraka dnevno.

(zurnal.info)