TENDER NAŠTIMAN I ZA HŠK POSUŠJE:Elektroprivreda HZHB nezakonito dijeli pola miliona maraka nogometnim klubovima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

TENDER NAŠTIMAN I ZA HŠK POSUŠJE: Elektroprivreda HZHB nezakonito dijeli pola miliona maraka nogometnim klubovima

Nakon što je naštimala tender za HŠK Zrinjski i NK Široki Brijeg, Elektroprivreda HZHB je prvi put odlučila isto uraditi i za HŠK Posušje. Ovom klubu, kojim također rukovode kadrovi HDZ-a BiH, namijenjeno je 100.000 KM za reklamiranje. Ovaj klasičan primjer kršenja zakona i dalje se ne sankcionira

Elektroprivreda HZHB nezakonito dijeli pola miliona maraka nogometnim klubovima
Elektroprivreda HZHB

Elektroprivreda HZHB, kojom suvereno vladaju kadrovi HDZ-a, a na čijem je čelu Marinko Gilja, ove godine odlučila je raspisati tri tendera za reklamiranje ovog preduzeća putem nogometnih klubova.

Nakon raspisanih tendera za reklamiranje putem klubova s područja Mostara i Širokog Brijega, prije nekoliko dana na red je došlo i – Posušje. Očekivano, i ovaj tender je, kao i prethodna dva, namješten, i to za HŠK Posušje. Rukovodstvu ovog kluba preostaje samo javiti se na tender i u njihovu kasu će u periodu od narednih 12 mjeseci biti dostavljeno 100.000 KM!

Kako već godinama Elektroprivreda HZHB ostaje nekažnjena zbog sličnih tendera, ni ovoga puta se nisu pretjerano potrudili sakriti kome je ugovor namijenjen.

 

Uvjeti iz tenderske dokumentacije prilagođeni za HŠK Posušje

 

Pojasnimo, u nogometnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine takmiči se samo jedan klub iz Posušja, a stadion na kojem igraju – Mokri Dolac – ispunjava i kriterije u vezi sa sjedećim mjestima i LED semaforom.

Dakle, uvjeti koje ponuđači moraju ispuniti u sva tri tendera su kreirani tako da ih mogu ispuniti isključivo tri nogometna kluba – HŠK Zrinjski, NK Široki Brijeg i sada HŠK Posušje. Naravno, ovo predstavlja klasično kršenje zakona, međutim to nije prepreka da se na ovakav, nezakonit način „pumpa“ novac u ove klubove.

Posebno je zanimljivo kako se to uvjeti prilagođavaju ovim klubovima. Na primjer, HŠK Zrinjski je iz Mostara. Da se slučajno na tender ne bi javio drugi mostarski klub – FK Velež – iz Elektroprivrede HZHB u tenderu od ponuđača zahtijevaju da raspolažu sa stadionom od 8.000 sjedećih mjesta, od čega 1.000 mjesta mora biti natkriveno. To FK Velež ne ispunjava. Osim toga, u ovom tenderu se traže i licence za igranje evropskih utakmica.

Elektroprivreda HZHB nezakonito nagrađuje Zrinjski s 200.000 KMPONOVO NAŠTIMAN TENDERElektroprivreda HZHB nezakonito nagrađuje Zrinjski s 200.000 KM

S druge strane, NK Široki Brijeg raspolaže manjim stadionom u odnosu na HŠK Zrinjski, pa u tenderu namijenjenom ovom klubu jedan od uvjeta nije stadion s 8.000 sjedećih mjesta, nego s 5.000, od čega 3.000 mora biti natkriveno.

Elektroprivreda HZHB naštimala tender (i) za NK Široki BrijegNOGOMET, REKLAME I KRŠENJE ZAKONAElektroprivreda HZHB naštimala tender (i) za NK Široki Brijeg

Koliko se uvjeti prilagođavaju govori i to da se u tenderu namijenjenom za HŠK Posušje kao uvjet ne spominje „plutajuća traka“, što je bio slučaj u prethodna dva tendera. Razlika je i ta što je Posušju namijenjeno 100.000 KM, dok je za Zrinjski i Široki Brijeg izdvojeno po 200.000 KM.

Ako se svi ugovori na kraju i dodijele, Elektroprivreda HZHB će na ovaj način, samo u ovoj godini, nezakonito dati ukupno pola miliona maraka bez PDV-a na reklamiranje putem nogometnih klubova. I to sve u vrijeme kada se govori o tome da će Elektroprivreda HZHB imati problema s isporukom električne energije kupcima.

Osim što se na ovaj način krši zakon, postavlja se pitanje opravdanosti nabavljanja ovih usluga. Kao što smo već i pisali, iako je tržište električne energije u BiH formalno otvoreno, u stvarnosti tri elektroprivrede imaju monopol na jasno podijeljenom tržištu. Međutim, iako nemaju konkurenciju, elektroprivrede ipak imaju potrebu da se reklamiraju.

Na listi finansiranih (i) Noćni vukoviElektroprivrede potrošile stotine hiljada za promocijuNa listi finansiranih (i) Noćni vukovi

Podsjetimo kratko da je u 2021. godini, pored novca izdvojenog za reklamiranje putem nogometnih klubova, Elektroprivreda HZHB dala još oko 90.000 KM za reklamiranje, i to zaključujući netransparentne, direktne sporazume.

Dodajmo i to da se, generalno, preko sistema javnih nabavki ne mogu i ne smiju finansijski podržavati udruženja, klubovi itd. Umjesto toga, mogu se, na primjer, donijeti posebne odluke o raspodjeli dobiti ili se može objaviti poseban javni poziv.

 

HDZ BiH I U HŠK POSUŠJE

 

U nogometnoj Premijer ligi BiH takmiče se tri kluba koja se identificiraju kao hrvatska – kako kroz sam naziv kluba, tako i kroz obilježja. Kako smo naveli, Elektroprivreda HZHB je ove godine odlučila izdvojiti novac za sva tri kluba. Zajedničko za ova tri kluba je i to da njima rukovode kadrovi HDZ-a BiH.

Već smo pisali da je, na primjer, predsjednik Upravnog odbora Zrinjskog Denis Lasić iz HDZ-a BiH, a koji je inače federalni ministar prometa i komunikacija. Računajući od 2014. do 2021. godine, Elektroprivreda HZHB je kroz javne nabavke, nezakonito, Zrinjskom dodijelila ugovore vrijedne 1,3 miliona maraka bez PDV-a.

Na čelu NK Široki Brijeg je gradonačelnik istoimenog grada, HDZ-ov Miro Kraljević. Ovaj klub je, u istom periodu, od Elektroprivrede HZHB za reklamiranje dobio 1,1 milion maraka bez poreza.

Što se tiče HŠK Posušje, ovo je prvi tender koji je krojen prema njihovoj mjeri. Predsjednik Upravnog odbora ovog kluba je Dario Sesar, koji je ujedno i ministar privrede Zapadnohercegovačkog kantona. I Sesar je, očekivano, kadar HDZ-a BiH.

(zurnal.info)