Ugostiteljski servis Vlade RS:Dvadeset miliona za rajski odmor vlastodržaca
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ugostiteljski servis Vlade RS: Dvadeset miliona za rajski odmor vlastodržaca

Ugostiteljski servis Vlade RS u ovoj godini namjerava potrošiti 20,5 miliona maraka, najvećim dijelom za „rajske“ odmore navodne elite na Jahorini, sve to u situaciji kada je ukupni javni dug Republike Srpske 6,4 milijarde maraka

Dvadeset miliona za rajski odmor vlastodržaca
Rajska dolina Jahorina

 

Direktor Ugostiteljskog servisa Republike Srpske Zoran Čavić postao je bogat čovjek, prvenstveno zahvaljujući funkciji na kojoj se nalazi. Prema izvorima Žurnala iz Vlade RS, Čavić vozi najnoviji Volvo XC 90, koji košta više od 110.000 KM. U Vladi RS zaposlen je i njegov brat Ranko koji je nadređeni vozačima u Ministarstvu finansija Republike Srpske. 

Čavić je pravi primjer poslušnog stranačkog redova, pa kada god mu narede iz vrha vlasti ili vrha stranke, što dođe na isto, on vladin Ugostiteljski servis stavi na raspolaganje kao logističku podršku za održavanje partijskih skupova. Na Mrakovici je 21. avgusta ove godine održan skup SNSD-a pod nazivom „Živjeće Srpska“, na kojem su se, posle zapaljivih političkih govora Milorada Dodika, raspalili i roštilji. Oni koji su došli, bolje rečeno, oni koji su po stranačkoj dužnosti dovedeni da skandiraju Dodiku i kliki, jeli su i pili, ali ne o trošku SNSD-a, već budžeta RS. Na Mrakovici je bilo raspaljeno 12 roštilja, a sva hrana, inventar, vozila, kuvari i posluga bili su iz Ugostiteljskog servisa Vlade RS. Glavni roštiljdžija na Mrakovici bio je glavni kuvar u Ugostiteljskom servisu RS. 

 

 

Pred nama je predizborna kampanja, pa će stranačkih skupova i „šatorijada“ biti sve više. SNSD će, kako to godinama rade, stranačku kampanju voditi preko leđa naroda, pa će kuvari i konobari vladinog Ugostiteljskog servisa biti prinuđeni na dodatne radne sate. Da bi konobari i kuvari tokom kampanje bili što mobilniji, Zoran Čavić je nabavio minibus (21+1 sjedište). Ugostiteljski servis RS minubus je kupio od banjalučke firme „Autokomerc V.S.“ d.o.o. za 112.300 konvertibilnih maraka, bez uračunatog PDV-a. Vlasnik „Autokomerca“ je Siniša Vidović, kadar Ujedinjene srpske i intimus šefa te partije Nenada Stevandića. Ugovor o kupovini minubusa potpisan je 6. septembra, a od tri ponuđača izabran je upravo Vidović, koji je navodno dao najpovoljniju ponudu. Kako to obično ide u ovakvim nabavkama, sve je vjerovatno unaprijed dogovoreno, pa je Vidović, koga je Čavić unaprijed obavijestio o ponudi rivalskih firmi, izašao sa najnižom cijenom. 

Preko Ugostiteljskog servisa Vlade RS se realizuju i interesi političko-tajkunskih grupacija na Jahorini te ulažu milioni javnih para u luksuzne hotele na toj planini, od kojih običan svijet neće imati nikakve koristi. Poznato je da je Vlada RS do sada za „Rajsku dolinu“, u kojoj odsjedaju uglavnom visoki entitetski funkcioneri i članovi njihovih porodica, uložila oko 20 miliona maraka. Onda je Vlada odlučila da krene sa renoviranjem doma „Partizan“ na Jahorini, koji takođe treba da postane luksuzni hotel.

 

 

Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije bio je 15. septembar, a u obavještenju o nabavci kao predmet ugovora navedeno je „projektovanje, rekonstrukcija i adaptacija postojećeg objekta 'Dom Partizan' i dogradnja novog objekta istih dimenzija, po sistemu 'ključ u ruke', izgradnja internih saobraćajnica , wellness centra i parternog uređenja“. Dakle, još jedno luksuzno odmaralište, koje će građane RS koštati 7 miliona sa PDV-om! 

Objavljen je i tender za projektovanje, nadogradnju, adaptaciju objekta „Paviljon“ u Sportsko-rekreacionom centru na Jahorini, po sistemu „ključ u ruke“, za šta će sa uračunatim PDV-om biti izdvojeno 6,5 miliona maraka. Nijedna od ove dvije nabavke nije se nalazila u izvornom Planu javnih nabavki Ugostiteljskog servisa za 2021. godinu, niti u izmjenama Plana javnih nabaki, koje su vršene u dva navrata. Nevjerovatno je da jedna entitetska institucija usvoji Plan javnih nabavki, a onda izvrši dvije njegove izmjene i enormno uveća izdvajanja. 

Servis je u Planu javnih nabavki za 2021. planirao izdvajanja u iznosu od 2.292.808 KM (sa uračunatim PDV-om). Potom, 15. marta, direktor Ugostiteljskog servisa Zoran Čavić izdaje Rješenje o prvoj izmjeni i dopuni plana javnih nabavki, čime se vrijednost javnih nabavki uvećava za još 4.619.113 KM. Od tog iznosa najveći dio ponovo ide za hotel „Rajska dolina“. Za dodatno opremanje hotela 509.067 KM, te za razne vanjske građevinske radove na uređenju hotelskog kompleksa 4.099.680 KM. Čavić je izmjene Plana javnih nabavki obrazložio floskulom da se „u radu Servisa ukazala potreba za određenim aktivnostima, koje treba što prije realizovati“. Tu nije kraj rasipništvu Vlade RS, koja ne pita za cijenu da bi na Jahorini stvorila raj za vlastodršce, mada bi za njih primjerenije drugo mjesto, s ozbirom na količinu štete koje su, u svim segmentima, nanijeli građanima RS. 

Zoran Čavić 20. maja objavljuje drugo Rješenje o izmjeni i dopuni plana javnih nabavki, jer se „u radu Servisa ukazala potreba za određenim aktivnostima, koje treba što prije realizovati“. Dodao je da se izmjene javnih nabavki odnose na funkcionisanje hotela „Rajska dolina“ i proširenje turističke ponude. 

 

 

Prema tom rješenju, radi se o dodatnih 6.200 za protivpožarni prenosni aparat i 134.000 KM (bez PDV-a), odnosno 156.780 KM (sa uračunatim PDV-om) za nabavku vozila QUAD, koju će koristiti gosti hotela „Rajska dolina“. Ugostiteljski servis Vlade RS je 13. avgusta potpisao ugovor za nabavku QUAD-ova sa sarajevskom firmom „LKS“ , po cijeni od 133.484,70 KM bez PDV-a, odnosno 156.177,09 KM, sa uračunatim porezom na dodatnu vrijednost. 

Kada se saberu dvije izmjene u Planu javnih nabavki i sredstva namjenjena za hotel „Partizan“ i objekat „Paviljon“ na Jahorini ,to iznosi više od 18,2 miliona maraka. Sa ona skoro 2,3 miliona maraka iz prvobitnog Plana javnih nabavki za 2021. godinu, jasno je da Ugostiteljski servis Vlade RS u ovoj godini namjerava potrošiti 20,5 miliona maraka, najvećim dijelom za „rajske“ odmore navodne elite na Jahorini?!! I sve to u situaciji kada je ukupni javni dug Republike Srpske 6,4 milijarde maraka, a vlast se dodatno netransparentno zadužuje na međunarodnim berzama da bi održala likvidnost budžeta.

(zurnal.info)