BH NOVINARI:Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje nad novinarima i aktivistima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

BH NOVINARI: Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje nad novinarima i aktivistima

Zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjaluci.  

Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje nad novinarima i aktivistima
BH novinari

Na sinoćnje brutalne napade na novinare i LGBT aktiviste u Banjaluci reagovalo je i udruženje „BH novinari“. Prenosimo ga u cjelosti:

Banja Luka, 19.3.2023. - Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari (BHN) smatra odgovornim predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića za sinoćnje napade huligana na novinare i aktiviste civilnog društva u najvećem gradu RS.  Ova dvojica nositelja najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjoj Luci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja ove zajednice, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima.  

Zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjoj Luci.  

Upravni odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarima i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i institucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao  “neprijatelji”  Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta. Takvim postupanjem, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna ljudska prava, žele također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.   

Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP RS javno očitovanje o neefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrublji način. Istovremeno, očekujemo od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje.   

BH novinari daju punu podršku novinarkama portala eTrafika Vanji Stokić i Melani Isović i fotoreporteru Ajdinu Kamberu, dok sa pravnim timom Linije za pomoć novinarima (FMHL) poduzimaju potrebne mjere pravne i druge zaštite prava na slobodan i siguran rad svih novinara i novinarki  u Banjoj Luci.    

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari