Kako Julardžija uzima plate od radnika (Video):Dobićeš 100 maraka, a ostalo ide za razvoj društva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Kako Julardžija uzima plate od radnika (Video): Dobićeš 100 maraka, a ostalo ide za razvoj društva

Pogledajte video razgovora između Ekrema Julardžije i Mustafe Kovačevića o uzimanju plata od osoba sa invaliditetom. Sadašnji član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ekrem Julardžija priznaje da uzima novac od svih zaposlenih osoba

Dobićeš 100 maraka, a ostalo ide za razvoj društva

- Sve što radiš, to ti je rečeno na početku, reći će predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona i tadašnji direktor firme Apel promet Ekrem Julardžija radniku Mustafi Kovačević kada ga je pitao zašto mora vraćati platu firmi.

-Mustafa dragi, nisi ti jedini, znači svaki čovjek kojeg mi ovdje primimo... ima onaj momak iz Bugojna ti si ga doveo. Znači 100 maraka ima od ove firme svaki mjesec uplaćeno, zdravstvenu zaštitu, on i njegova porodica, ako nema na neki drugi način riješeno i ima penzioni staž. To mi svima ponudimo ko je teški invalid da ne mora ni raditi, da može na određeni način od kuće neke stvari. Ako nam treba za nešto mi ga, evo ko što smo tebe zvali, pozovemo i kažemo evo dobit ćeš 100 maraka. Sve sam vam reko - bit ćete kod kuće, 100 maraka će vam se uplaćivati, imat ćete zdravstveno, penzioni staž, ostala sredstva idu za razvoj društva... Vi ste i potpisali izjave. Izvoli, to si ti potpiso svojeručno i svaki drugi radnik koji ne radi, znači koji sjedi kod kuće, kaže Ekrem Julardžija novoimenovani član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

- Meni ovo niko stvarno nije dao, evo prvi put, rekao je Kovačević kada mu je Ekrem Julardžija dao na uvid Izjavu kojom se odriče dijela plate “za razvoj društva”.

- Ja sam ti sve to što ovdje piše prije toga reko usmeno, niste vi jedini, imam ja u firmi ovdje deset ljudi, objasniti će direktor Julardžija.

Član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i donedavni direktor  firme Apel promet Ekrem Julardžija na ovaj način objasnio je Mustafi Kovačeviću kako funkcioniše zapošljavanje osoba sa invaliditetom u njegovoj firmi.

Žurnal je ranije objavio slučaj Mustafe Kovačevića i njegovog kolege E.B iz Bugojna.

Razgovor između Ekrema Julardžije i Mustafe Kovačevića snimljen je u januaru ove godine u prostorijama Saveza RVI SBK i firme Apel promet.