Alarmantno na KCUS:Djeca sa teškim srčanim manama mjesecima čekaju operaciju!

Istražujemo

Alarmantno na KCUS: Djeca sa teškim srčanim manama mjesecima čekaju operaciju!

Žurnal je u posjedu spiska djece sa srčanim manama koja mjesecima čekaju na operaciju. Njihovi roditelji su nam potvrdili da im je na Kliničkom centru Sarajevo rečeno da se takvi operativni zahvati više ne rade u toj ustanovi

Djeca sa teškim srčanim manama mjesecima čekaju operaciju!

Najmanje tridesetoro djece, rođene sa srčanim manama, mjesecima ne može biti operisano, jer Klinički centar Sarajevo nije nabavio potrebne materijale, potvrđeno je za Žurnal iz više izvora.

"Operacije se ne rade već pet mjeseci. Najbolji stručnjaci iz oblasti dječije kardiohirurgije uskoro napuštaju Klinički centar",  kazao nam je jedan od sagovornika.

NEDOSTATAK ŠIVAĆEG MATERIJALA

Žurnal je u posjedu spiska djece koja mjesecima čekaju na operaciju, a roditelji troje djece sa spiska su nam potvrdili da im je na Kliničkom centru Sarajevo rečeno da se takvi operativni zahvati više ne rade.

Roditeljima dječaka H, kojem su dan nakon rođenja dijagnosticirane srčane mane, rečeno je da bi se operacija trebala uraditi kada on napuni jednu godinu.                                                   

"S obzirom na to da se približava rok za operaciju, te da nam je rečeno da na KCUS-u više ne rade takve operacije, mi ćemo naše dijete , koje smo čekali trinaest godina morati operisati u inostranstvu", ispričali su za Žurnal roditelji dječaka "H".

Ovim roditeljima, ali i roditeljima preostale bolesne djece je rečeno da na KCUS-u nema tzv "šivaćeg materijala", koji bi bio ugrađen tokom operativnih zahvata. Zbog toga, životno ugroženi dječak "E" nije mogao biti operisan na Kliničkom centru Sarajevo. Njegova operacija planirana je u Austriji, početkom ove godine. 

"Trebala je biti urađena operacija sa doktorima iz Švedske, ali oni ne dolaze već godinu dana na KCUS. U oktobru su nam javili da dođemo i potpišemo papire za izmještaj", kazali su nam roditelji jednog djeteta koje je moralo biti izmješteno u Austriju.   

Slična sudbina zadesila je i dječaka "A" iz Zenice. U decembru prošle godine, također je morao biti izmješten u Austriju, jer Klinički centar Sarajevo "zbog nedostatka specijalnog konca" ne radi operacije.

Novorođenče iz sarajevske porodice "K", također mora biti operisano van BiH. Planirano je da operacija bude obavljena u Turskoj.

"Samo nekoliko desetina hiljada maraka je bilo potrebno izdvojiti da bi se nabavili potrebni materijali. Imali smo stručnjake koje želi cijela regija, a koji će sada odseliti u druge zemlje, jer ovdje više nemaju perspektive", kazao je za Žurnal jedan od zaposlenika sa Kliničkog centra Sarajevo.

PRAZNA APOTEKA

Podsjećamo, od sredine prošle godine na Kliničkom centru Sarajevo nedostaju osnovni lijekovi i materijali za rad. Prema revizorskom izvještaju, zalihe Kliničke apoteke u trenutku kada je Sebija Izetbegović imenovana za generalnu direktoricu KCUS-a iznosile su milion i po maraka. Danas je ta apoteka pusta. A, evo zbog čega. 

U 2015. godini za lijekove i medicinske materijale KCUS je izdvojio 68 miliona maraka. U prošloj godini, tokom mandata Sebije Izetbegović, za iste namjene izdvojen je 61 milion i 160 hiljada maraka. Dakle, na lijekovima i materijalima, koje su pacijenti sami sebi morali kupovati, Klinički centar je "uštedio" sedam miliona maraka.

Možda će Sebija Izetbegović u petak na konferenciji za medije reći kako je uspješan menadžer. Za vrijeme čijeg mandata je Klinički centar napustilo 40 uglednih ljekara, i za vrijeme čijeg mandata bosanskohercegovačka djeca moraju ići u inostranstvo na operacije, jer zbog mjera "štednje", na KCUS-u nema ni konca niti lijekova.

(zurnal.info)