KAKO FEDERACIJA UBIJA SVOJE GRAĐANE:Decenijama se za liječenje teško oboljelih izdvaja samo petina zakonom predviđene sume
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

KAKO FEDERACIJA UBIJA SVOJE GRAĐANE: Decenijama se za liječenje teško oboljelih izdvaja samo petina zakonom predviđene sume

Procjenjuje se da bi godišnji prihod za zatvaranje listi čekanja trebalo povećati 30 do 35 miliona KM. Kada se zna na koje sve načine curi novac iz federalnog budžeta, ovih 30 miliona za spašavanje ljudskih života moralo bi biti osigurano. Fond se finansira iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, Budžeta Federacije BiH i drugih izvora.

Decenijama se za liječenje teško oboljelih izdvaja samo petina zakonom predviđene sume
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Federacija BiH teško oboljelima odavno uskraćuje pravo na adekvatno liječenje i uzima većinu novca namijenjenog za funkcionisanje Fonda solidarnosti. Ova praksa traje decenijama, a danas su na nju ponovo upozorili mirnim okupljanjem predstavnici udruženja pacijenata i Centra civilnih incijativa.

Zakon o zdravstvenom osiguranju je jasan: obavezuje da se iz budžeta godišnje za Fond solidarnosti izdvoje sredstva u visini prihoda ostvarenih od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. Ali se te odredbe ne poštuju. Presjek iz prethodnih godina govori o tome da se izdvaja manje od 20 posto obavezne sume. U 2020. godini od doprinosa je ostvaren prihod od 148 miliona KM. Ali za Fond solidarnosti je izdvojeno samo 28,5 miliona KM, što je manje od 20 posto obavezne sume.
Iz Budžeta FBiH za 2021. godinu za Fond solidarnosti odobreno je 28,5 miliona KM, samo 18%.

Za 25. juli zakazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, a iz materijala je evidentno da neće biti izdvojena dodatna sredstva kojima bi se značajno smanjile postojeće liste čekanja. Od 211 miliona KM, koliki je rebalans budžeta, ništa nije predviđeno za Fond solidarnosti,a za narednu godinu predviđeno je samo 40 miliona KM, što je opet oko 20 posto od potrebne sume. 

Žurnal već godinama upozorava na teško kršenje zakona koje provodi Federalna vlada i koja građane, bukvalno, košta života. 

Federacija teško oboljelim uzima 80 posto prihoda od obaveznog osiguranjaFOND SOLIDARNOSTIFederacija teško oboljelim uzima 80 posto prihoda od obaveznog osiguranja

Procjenjuje se da bi godišnji prihod za zatvaranje listi čekanja trebalo povećati 30 do 35 miliona KM. Kada se zna na koje sve načine curi novac iz federalnog budžeta, ovih 30 miliona za spašavanje ljudskih života moralo bi biti osigurano. Fond se finansira iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, Budžeta Federacije BiH i drugih izvora.

Za Fond solidarnosti izdvojeno samo 18 posto novca od zakonom propisanog iznosaDok se građani liječe SMS porukamaZa Fond solidarnosti izdvojeno samo 18 posto novca od zakonom propisanog iznosa

Na ovu lošu praksu godinama upozoravaju i revizori, koji u svojim izvještajima redovno problematizuju nedostatak sredstava. U jednom od izvještaja navedeno je da sve navedeno za posljedicu ima duge liste čekanja za pružanje zdravstvenih usluga, kao i za lijekove koji se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti, a može uticati na konačan ishod liječenja zbog čekanja. Revizija je problematizirala i način na koji se formiraju liste čekanja. Komisije koje je formirao Zavod nisu vodile te liste na propisani način i nisu sadržavale sve potrebne podatke: 
- Nije moguće utvrditi način na koji su sastavljene, odnosno da su sastavljene u skladu sa kriterijima propisanim u Uputstvu o uspostavi liste čekanja za lijekove sa Liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH – navedeno je u izvještaju. 

Za teško oboljele izdvaja se mnogo manje novca nego što zakon propisujeVLADA FEDERACIJE UGROŽAVA ZDRAVLJE GRAĐANAZa teško oboljele izdvaja se mnogo manje novca nego što zakon propisuje

Na loše uslove liječenja na protestima su upozorili i predstavnici Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga. Dio pacijenata nema pristup lijekovima, zbog čega su i oni ranijih godina protestima pokušavali poboljšati uslove liječenja. Pisali smo ranije da su u doba pandemije brojni oboljeli, zbog nedostatka lijeka, ostajali bez terapije, a predsjednica Udruženja Alma Stefanišin-Serdarević svjedočila je još tada da su često u situaciji da lijekove traže privatnim vezama i poklanjaju jedni drugima kako bi barem malo ublažili njihovu nestašicu. 

Oboljeli pripremaju proteste, policija kupuje vodene topove za suzbijanje nemiraSTVARNOST U NAJBOGATIJEM KANTONUOboljeli pripremaju proteste, policija kupuje vodene topove za suzbijanje nemira

Naš lijek nije na listi, rekli su nam da nas je previše i da smo "preskupi"I DALJE TRAJE NESTAŠICA LIJEKA METOTREXATNaš lijek nije na listi, rekli su nam da nas je previše i da smo "preskupi"

(zurnal.info)