Nezavisni poslanik Adam Šukalo tvrdi:Darko ilić i Dubravko Kremenović ubili su Davida Dragičevića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Nezavisni poslanik Adam Šukalo tvrdi: Darko ilić i Dubravko Kremenović ubili su Davida Dragičevića

Poslanik Šukalo tvrdnje o počiniocima ubistva iznosi na osnovu spisa Okružnog tužilaštva Banjaluka o predmetu ubistva Davida Dragičevića, koji je dobio anonimnim putem

Darko ilić i Dubravko Kremenović ubili su Davida Dragičevića

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo izjavio je danas da moraju biti uhapšeni načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP-a Republike Srpske Darko Ilić, kao i inspektor u toj Upravi Dubravko Kremenović, koji su, kako je naveo, planirali, organizovali i učestvovali u ubistvu 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića. 

Šukalo je rekao da takve tvrdnje iznosi na osnovu spisa Okružnog tužilaštva Banjaluka o predmetu ubistva Davida Dragičevića, koji je dobio anonimnim putem. 

„Uvjerenja sam, kao i opozicija u RS, da je ubistvo Davida Dragičevića organizovani zločin, a svi dokazi u spisu koji posjedujem govore da su počinioci i organizatori ubistva pripadnici MUP-a RS, sve do najviših funkcionera MUP RS“, naveo je Šukalo na konferenciji za novinare. 

On je postavio pitanje – zašto Okružno tužilaštvo Banjaluka ne radi u skladu sa zakonom i ne naredi hapšenje umiješanih u ubistvo Davida Dragičevića jer, kako je naveo, u tužilačkom spisu postoje svi dokazi i pojedinačna imena pripadnika MUP RS, ali i ostalih koji su učestvovali u pripremanju ubistva, likvidaciji Davida Dragičevića, a potom u zataškavanju ubistva. 

„Iz tužilačkog spisa jasna je direktna Ilićeva odgovornost u dešavanja oko kuće Rađena, kao i komunikacija sa ostalima umiješanim u planiranje, ubistvo i zataškavanje zločina“, kazao je Šukalo.

SAVRŠENI ZLOČIN

Ilić je na konferenciji za novinare održanoj 26. marta izjavio da je David Dragičević u noći nestanka 18. marta pojeo burek u jednoj pekari, potom opljačkao kuču Đorđa Rađena u naselju Lauš, a onda sa mosta upao u rječicu Crkvena. 

Kasnijim ekspertizama, koje je potvrdio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP RS Siniša Kostrešević, utvrđeno je da u navodno opljačkanoj kući nisu nađeni DNK tragovi Davida Dragičevića.

„Zločin je savršeno planiran, od njegove pripreme, do kasnijeg zataškavanja. Tužilaštvo treba da privede Ilića, Kremenovića, ali i Kostreševića, da se smire tenzije“, naveo je Šukalo. 

Prema njegovim riječima, u organizovanju, likvidaciji i zataškavanju ubistva Davida Dragičevića učestvovalo je više od 30 policijskih službenika. 

Navodeći da o tome postoje svi dokazi, koji se nalaze i u tužilačkom spisu, Šukalo je istakao da postupajući tužilac u ovom predmetu, Dalibor Vrećo, kao i glavni okružni tužilac Želimir Lepir, ne rade ništa na hapšenju odgovorih, jer su, kako je naveo, ucijenjeni. 

„Jedni druge ucjenjuju i to je ključni razlog što za šest mjeseci od ubistva Davida Dragičevića ovaj slučaj nije rešen, iako postoje svi dokazi, koji se nalaze u tužilačkom spisu”, kazao je Šukalo. 

ODGOVORNOST I SMJENE

On smatra da treba da reaguje Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, koji bi trebalo odmah da pokrene odgovornost tužilaca Vreće i Lepira, kao i glavnog tužioca Republičkog tužilaštva za organizovani kriminal Miodraga Bajića. 

Trebalo bi da odmah bude smijenjen i direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan, protiv kojeg je MUP RS podigao krivičnu prijavu, tereteći ga da je falsifikovao toksikološke nalaze iz krvi i urina pokojnog mladića. 

U toksikološkom nalazu, koji je uradio Karan, navedeno je da je u krvi i urinu mladića nađena veća količina LSD-ija, marihuane i alkohola, iako Zavod za sudsku medicinu u Banjaluci ne poseduje opremu koja to može utvrditi. Naknadni toksikološki nalazi rađeni u Austriji i Beogradu pokazali su da David Dragičević nije koristio LSD i da u njegovoj krvi i urinu nije bilo teških droga. 

NELEGALNA TRGOVINA ORUŽJEM

Šukalo je postavio pitanje ministru policije Draganu Lukaču - zašto ne obavijesti javnost o tome ko je i kako prikrivao nelegalnu trgovinu oružja iz RS i prodaju naoružanja pojedinim afričkim zemljama. 

Radi se o naoružanju koje je oduzeto građanima RS, koji nisu imali validne dozvole za posjedovanje oružja i koji nisu u postavljenom roku legalizovali posjedovanje naoružanja.

Ljudi koji su umiješani u ubistvo Davida Dragičevića, umiješani su i u nelegalnu trgovinu oružjem, poput vlasnika navodno opljačkane kuće Đorđa Rađena i Filipa Ćuluma, kojeg je David Dragičević u instagram poruci pre nestanka označio odgovorim „ako mu se nešto desi“, rekao je Šukalo. 

Na novinarsko pitanje da li bi ilegalna trgovina oružjem mogla biti motiv ubistva Davida Dragičevića, Šukalo je odgvorio – 

„Ja mislim da“. 

On je novinarima pokazao i dokument prema kome je američko Državno tužilaštvo 11. septembra uputilo dopis Okružnom tužilaštvu Banjaluka da se od porodice Dragičević zatraži odobrenje o otvaranju naloga pokojnog Davida Dragičevića na društvenim mrežama,  s obzirom na to da je sjedište svih firmi, poput Fejsbuka, Instagram…, u SAD-u.

„Okružno tužilaštvo Banjaluka u vezi s tim uopšte nije kontaktiralo porodicu Dragičević. Pitanje je zašto se u cijeli slučaj uključuje američko pravosuđe. Nema dileme da je ovaj slučaj povezan sa mnogim interesnim grupacijama, pa se zbog toga i američko državno tužilaštvo uključilo u ovaj slučaj“, ocijenio je Šukalo. 

Prema njegovim riječima, kompletan vrh MUP RS, tužioci Lepir, Vrećo i Bajić moraju odmah biti skinuti sa “slučaja Dragičević” i procesuirani. 

“Vrh RS ne dozvoljava da se ubistvo Davida Dragičevića riješi, mada za sve postoje svi dokazi“, istakao je Šukalo i dodao da je u RS nakon izbora, u slučaju pobjede opozicionog bloka, potrebno sprovesti akciju „Sablja“. 

(zurnal.info)