SPAŠAVANJE KAMARADA DODIKA:Čovićeva EP HZHB pola miliona KM dala Prointeru

Istražujemo

SPAŠAVANJE KAMARADA DODIKA: Čovićeva EP HZHB pola miliona KM dala Prointeru

Ugovor vrijedan 510.120 KM za „održavanje SAP licenci u FMIS sustavu“ potpisan je 16. februara. Stigle su dvije ponude, „Prointerova“, zanimljivostima nikad kraja, bila je najpovoljnija. Pet dana kasnije iz „akcije spašavanja“ Milorada Dodika povukao se SDA, tačnije Sebija Izetbegović, poništavajući tender za „održavanje SAP licenci“ vrijedan 123.809 KM, namijenjen „Prointeru“.

Čovićeva EP HZHB pola miliona KM dala Prointeru
Elektroprivreda HZHB

 

Kada se, recimo, prijatelj iz SNSD-a nađe na udaru strašnih međunarodnih sankcija, tu je prijatelj iz HDZ-a da ga podrži. Na primjer, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog korupcije i kriminala na udaru je Sjedinjenih Američkih Država, ali Dragan Čović je tu da ga „pogura“ javnim novcem. „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ odabrala je „Prointer“ za novi posao vrijedan više od pola miliona KM. Interesantno je da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nedavno poništio odluku da ugovor dodijeli “Prointeru”,  jer je, zbog sankcija Dodiku, ova firma izgubila licencu “Microsofta”.

Ugovor za „održavanje SAP licenci u FMIS sustavu“ potpisan je 16. februara. „EP HZHB“ dobila je dvije ponude. „Prointerova“, zanimljivostima nikad kraja, bila je najpovoljnija. Pet dana kasnije iz „akcije spašavanja“ povukla se Sebija Izetbegović, uz obrazloženje da „Prointer“ ne može da odgovori zadatku.

U EP HZHB MOŽE, KOD SEBIJE NISU U MOGUĆNOSTI

„EP HZHB“ prethodno je posao procijenila na 675.605 KM sa uračunatim PDV-om, „Prointer“, firma s kojom „sarađuje“ sin Milorada Dodika, Igor, nudio se za 510.120 KM. Druga ponuda, stoji u obavještenju o dodjeli ugovora, bila je vrijedna 511.784. Upravi javnog preduzeća, kojim upravlja HDZ-ov Marinko Gilja, bilo je lako da odabere stručnjake.

S druge strane, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, iz koje stoluje Izetbegovićeva, objavio je početkom februara da je za najpovoljnijeg ponuđača odabrao „Prointer“, koji je u ostavljenom roku jedini dostavio ponudu. Međutim, kako tvrde u odluci o otkazivanju postupka vrijednog 123.809 KM, tehnički sektor UKCS je 21. februara predložio da se priča sa „Prointerom“ završi.

Kao razlog je navedeno to što je „Microsoft“ raskinuo partnerstvo sa firmom bliskom Dodikovima.

„Budući da je predviđeno zaključivanje okvirnog sporazuma na godinu dana i da je 'Microsoft' trenutno najveća softverska kompanija, ponuđač 'Prointer ITSS' neće biti u mogućnosti da realizuje predmetnu nabavku, a što se nije moglo predvidjeti u vrijeme pokretanja javne nabavke i donošenja odluke o izboru ponuđača.“

DVA MJESECA  - SKORO ČETIRI MILIONA MARAKA

EP HZHB javnosti ne objašnjava već potpisan ugovor, Izetbegovićeva se „Prointera“ odrekla, ali se ostatak javnog sektora zdušno trudi da bitnu IT firmu održi u tenderskom vrhu.

Žurnal je nedavno objavio da je na tenderima zavladala prava histerija pa su od 5. januara, kada su Dodiku pooštrene američke sankcije, do 7. marta „Prointeru“ data 23 ugovora vrijedna ukupno 3.679.962 KM. Od ovog iznosa, čak 1.559.786 KM ova firma dobila je od Vlade Republike Srpske.

Klik je u godini sankcija poskupio je pa će održavanje data centra izvršne vlasti biti plaćeno tačno 999.999 KM. Ako su radnik, penzioner ili čovjek u evidenciji biroa rada u RS pomislili da je ovo previše, Vlada na čelu sa Radovanom Viškovićem kazala je - može to još. "Prointer" i "M:tel" poslali su ponudu i za iznajmljivanje i održavanje internet linkova - 60.197 KM. Potom su "Hit Ing" i "Prointer" rekli da za funkcionisanje izvršne vlasti u RS moraju da nabave, a onda i ugrade komponente u data centrima. Nije problem, budžet je otvoren za pomoć domaćima - 499.590 KM.

Od osnivanja 2015. godine do danas „Prointer“ je sa javnim sektorom je sklopio 711 ugovora ukupne vrijednosti 190.172.109 KM.

(zurnal.info)